Őrségi árpagyöngyös gombaleves


A múlt tavaszi őrségi kirándulás során ismerkedtem meg ezzel a laktató, ízletes levessel. A zamatát a vargányagomba adja, míg a sűrűségét a gerslitől - árpagyöngytől kapja. Egy jó tányér elég nekem, hogy jóllakjak vele.

A receptjét persze nem kértem el az étteremben, de nem volt túl nehézkes rekonstruálni.

Őrségi vargányás leves

Hozzávalók 4 személy részére: 1 kis hagyma, 15 dkg árpagyöngy (gersli), 15 dkg vargánya gomba, 2 kanál olaj (vagy zsír), 1 kiskanál őrölt pirospaprika, só.

Elkészítése: A hagymát apróra vágtam és olajon üvegesre pároltam. Megszórtam paprikával, hozzáadtam az átöblített árpagyöngyöt és felöntöttem 1 liter vízzel. Megsóztam. Amikor a gersli puhára főtt (jó fél óra biztos kell neki), csak akkor adtam hozzá a feldarabolt gombát, mivel ez utóbbi 5 perc alatt megpuhul.

5 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Jól néz ki, főleg ez a kis csupor nagyon édes :)

Ági, aki főz írta...

Köszi, gondoltam ha már onnan hoztam, akkor csakis ebben tálalhatom ezt a levest.

Eva írta...

Jaj, de beleszerettem ebbe az edénybe!Ezt nem kellett volna látnom:))))

szepyke írta...

Nah, igen. Csatlakozom Mandyhez, a csupor nagyon helyes, a leves meg nagyon jó kis leves lehet!
Jól emlékszem, hogy ennél a bejegyzésnél dohogtál, hogy nem friss gombából csinálták az étteremben?

Ági, aki főz írta...

Eva, hát igen, van az úgy.

Szepyke, két külön étterem volt. Ezt a levest én is fagyasztott gombából csináltam, de tényleg vargányából. A másik étteremben viszont az erdei gombák helyett konzerv csiperkét használtak és az nagyon nem tetszett nekünk.