Hiteltelen


"Sok élelmiszerre csak azt írják rá, mennyi a szénhidráttartalom, azt nem, hogy abból mennyi a cukor! Ez tisztességtelen! - háborog." Idézet a Nők Lapja Ön hogy választ, mit eszik? című cikkéből. A megszólaló pedig nem más, mint Schorbert Norbert, aki a történet szerint az újságíróval karöltve vizsgálják meg az egyszerű családok bevásárolókosarának tartalmát. Norbi a cukorfogyasztást ostorozza, szerinte az minden bajunk forrása. Miközben azt állítja, hogy "A jó minőségű szalonna kevésbé ártalmas, mint a cukor vagy a finomított lisztek."

Nem mintha nekem jogom lenne bármilyen táplálkozástudományi okosságokat mondani, de úgy vélem a kiegyensúlyozott táplálkozás semmiképpen sem a szalonnafogyasztásra kell, hogy épüljön. Azt viszont nagyon károsak tartom, hogy olyan álításokat írnak le, hogy a natúr joghurt is tartalmaz cukrot. (Persze, 5,4 g tejcukrot 100 grammonként...) Nem kívánok a cikk minden állítására egyenként reflektálni, sőt kiemelném, hogy az utolsó oldalon közölt 10 pontos összeállítás a rossz étkezési szokásainkról igazán figyelemfelkeltő és hasznos.

Ami igazából zavar, az, hogy egy három oldalas cikkben a fő szakértőként Norbit tüntetik fel, miközben a dietetikus, - aki tényleg ért hozzá hiszen ez a szakmája- alig kap egy hasábot. Számomra ez nem hiteles információforrás, különösen, ha még a Gazdasági Versenyhivatal döntését is figyelembe veszem. "A hirdetésekben egyebek mellett azt állította, hogy az Update péksütemények testsúlycsökkentő és testsúlymegőrző hatással rendelkeznek, szénhidrátmentes lisztből készülnek, csökkentett szénhidráttartalmúak, ajánlottak cukorbetegek számára. Ezen túlmenően a reklámokban többször szerepelt az „Egészég Világdíj 2009, Norbi Update” felirat is. A GVH által lefolytatott vizsgálat során ezeket az állításokat nem sikerült bizonyítani. A részletek, a vizsgálat eredményei elolvashatók itt.
El lehetne töprengeni azon, hogy ezek után kinek van hitele tisztességtelen piaci magatartásról papolni.

18 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Ági én -dietetikusként- teljesen egyetértek veled. Ez az egész ember egy vicc. Jó kis reklámot csináltak neki. Szerintem ehhez a cikkhez is fel lehetett volna kérni jóval kompetensebb személyt is, mint ahogy azt ezen újság egyéb cikkeinél meg is tették. Valószínűleg ez valami fizetett 'hirdetés'.
Jobb lenne, ha mindenki fenntartással kezelné a nem szakember által alkotott véleményeket.

Lilla írta...

nekem attól borul el az agyam, hogy szinte mindeki azt nyomja hogy a szénhidrát az egyenlőa cukorral és a liszttel. a fenét.a saláta is szénhidrát.
amúgy ha belegondolsz nem véletlen, hogy eza norbi féle zsíros húsos módszer ilyen népszerű tud lenni nálunk, szerintem a "hagyományosan" étkezők elképesztő mennyiségű húst és zsírt esznek, nyilván tök szimpatikus nekik azt hallgatni, hogy egyed csak tovább a hurkát meg a pörköltet. akár a pörköltet hurkával. (nem a hússal van bajom hanem az arányokkal)

Kiskukta írta...

És mennyien bedőlnek neki:((

Sziltó írta...

Én ott hagytam abba az "olvasás"t, hogy a képen a hölgynek hiányzik a felső gombja és a cérna szembenéz. Igényes kép.

Névtelen írta...

Én a "tejiparban" dolgozom, és azt elárulom mindenkinek, hogy a joghurt az víz, tejpor, színtelen folyadék( joghurt baci)zselatin, homogenizáló stb. és fő elemként cukor. Ugyanis a joghurt baci csak cukor jelenlétében képes szaporodni, és a tejcukor nem elég hozzá, mert a zseletin hamarabb köti meg.És ami szénhidrát van benne az tiszta fehércukor. Csak ezt nem mondják el, mert ki venné meg a drága zöld dobozos milliós reklámokért gyártott műanyag dobozt vízzel cukorral meg egy kanál tejjel töltve, ami fillérekbe kerül. Csak a műanyg doboz 50 ft-ba kerül.

Kriszta írta...

Ehhh, akkor most vegyek tejet a piacon és csináljam magamnak a joghurtot?
Hát ez most szíven ütött, pont úgy, mint amikor elmondták, hogy miből készül a párizsi. :(

Kiskukta írta...

Névtelen, elhiszem, hogy ebből készül, nagyon meg sem lepődöm rajta sajnos, de gondolom, hogy a sima fehér cukort azért az erjedés során a joghurt bacik azért feldolgozzák, és a végeredmény csak nem egy tömény cukros valami. Ettől függetlenül szomorú, hogy nem azt kapod a pénzért amit gondolsz.

Eva írta...

Ági, jó a post!!!:)))Tetszett nagyon, jót nevettem az egészen!Én ugyan nem vagyok dietetikus, de megvan a saját filozófiám, mint mindenkinek, szerintem az arányok és a mértékletesség a lényeg, na meg a jó sok mozgás:)Én ugyan le nem mondanék egy egy finom desszertről vagy a frissen sült kenyérről!Miért kéne magunktól megvonni azt, ami jó? Csak nem kell túlzásba vinni, és nincs gond:)Puszi

Ildinyó írta...

Ági teljesen egyetértek veled is és Evaval is! Szerintem a Norbinak valószínűleg lehet valami cukorfóbiája! Egyébként cukorra igenis szüksége van a szervezetünknek, csak nem mindegy hogy milyenre (nem sima kristálycukorra gondolok). Mondom ezt én, aki a cukorbeteg vagyok... Egyébként a sima joghurtok nagy része tényleg ilyen tejporos, zselatinos, cukros cucc (főleg, ha ízesített), de azért lehet olyat is kapni, amibe tényleg csak tej kerül és a joghurtkultúra, és még csak nem is bio, vagy házi. Csak meg kell nézni az összetevőket! Egyébként nem szeretnék itt okoskodni, mint önjelölt táplálkozástudományi szakértő, de lehet, hogy a Norbi abban él, hogy a fehérje elvileg izmot épít, a finomított cukortól pedig csak hízunk. Csak az a baj, hogy a szalonna az általában tömény zsír... Na mindegy!

móni írta...

Szia! Nekem az volt fura, hogy szerinte a túrórudi 8 kockacukornyi cukrot tartalmaz. Az egész rúd kb. akkora, mint 8 kockacukor. Akkor hol a túró? Szerintem a minél nagyobb hatás kedvéért mond jó elrettentő számokat, csak hogy ezzel tényleg elveszti a hitelét. Pl. mikor a Norbi mustárt nyomatja, mert abban nem cukor van, hanem édesítő. De könyörgöm, mennyi mustárt eszünk egyszerre? 1 evőkanálnyit? Abban mennyi cukor van? 2 g? 3? Nagyon veszélyes!

erős ildikó írta...

Lehet, hogy tévedek, de Jamie Oliver beszélt nemrég is arról, hogy a tejipari termékek (a sima iskolatej) is tartalmaznak hozzáadott cukrot, és ezt milyen károsnak tartja. Én nem olvastam ezt az újságcikket, de hallgattam Jamie előadását, és ez most bizonyos tekintetben visszhangnak tűnik nekem...

Ági, aki főz írta...

Hát, most nagyon elszomorodtam azon, amit a joghurtról írtatok! Azért csak van benne valami baktérium kultúra is, ha már megaltatja a többi tejet is, amibe belekeverem... Tényleg borzasztó, hogy ma már mindenbe mű ízéket pakolnak, hogy olcsóbb legyen!
Másrészt szerintem tök jó, hogy a gasztrobloggerek többsége józanul és középutasan gondolkodik az étkezéséről! Én hiszek abban, hogy nem a tiltásoktól, hanem a kigyensúlyozottságtól leszünk boldogok, akár az asztalnál, akár az életben.

Flat Cat írta...

A natúr joghurtokon is fel van tüntetve az összetétel. Van, amiben csak tej és baktériumkultúra van, van amihez adnak tejport is, de a többségben csak ennyi van. A Danone egy kutymaz, abban tényleg van mindenféle érdekes összetevő, és drága is, szóval nem érdemes megvenni.
A középúttal meg nagyon egyetértek. A merev szabályok sehol nem jók.

Andus írta...

Ági! nem is tudom mit fűzhetnék még hozzá, az előttem írók, minent elmondtak! én is olvastam a cikket, ki is akadtam!
és ha joghurtra vágyok, akkor hogy csinálok magamnak nem "műanyag cuccot"? borzatlom

Kata írta...

Szia Ági!

Ezeket ajánlom elolvasásra:

Eva Kapfelsperger / Udo Pollmer:
Halál a konyhában - http://www.ketezeregy.hu/kiado/keek9.html

Tények-tévhitek: La dolce vita - http://www.tenyek-tevhitek.hu/cukor.htm

Tények-tévhitek: Mérgező italunk a tej - http://www.tenyek-tevhitek.hu/tej.htm

chilii írta...

Joghurtokkal kapcsolatban legutóbb a Danon lombozott le. Látván a jópofa reklámot, megnéztem a boltban a hírdetett "görög joghurtot". Jó nagy csalódás ért, még véletlenül sem nagy kiszerelésű natúr, hanem keksz, csokoládé és eper ízesítésű borzadványokat lehet kapni :(
Norbi meg monnyon le! Én elolvastam a GVH bírság indoklását, és különösen felháborítónak találtam, hogy Norbi cukorbetegeknek is ajánlgatta a süteményeit!

Ági, aki főz írta...

Chilii, ez a görög joghurt dolog egy nyomorúságos vicc! Mindekinek aki szereti azt a fajta sűrű joghurtot, egy arculcsapás, hogy rá merik erre a szönyrűségre írni. Miért kell mindent elrontani, hogy aztán kénytelenek legyünk otthon csinálni!

Ági, aki főz írta...

Kata, értem amit mondasz, de Szendi Gábortól semmit se vagyok hajlandó elolvasni. Paleolit táplálkozás? Ha-ha-ha! Szeretnél te is 35 évig élni, mint az ősemberek? Nem kezdek itt most sorban mindent cáfolni, maradjunk annyiban ő is csak saját üzleti érdekei mentén mondja az okosságokat.