Wasabi, lazac, rizs - de nem sushi




E-mail a drágám munkahelyére. "Ha egészen véletlenül van kedved elmenni a Culinarisba, akkor ezeket kellene venni vacsira: Teriyaki szósz, wasabi, lazac, savanyított gyömbér." Ő is azt gondolta, hogy sushi lett, de ennél sokkal egyszerűbb japán vacsorára találtam az Everyday Asian szakácskönyvemben.
Lazac teriyaki szósszal, alga salátával és wasabis majonézzel

Hozzávalók a halhoz személyenként 1 lazacfilé, 1-2 evőkanál teriyaki szósz.

A mártáshoz: 2 evőkanál majonéz és 1 kiskanál wasabi paszta (azaz zöld, japán torma) és 1-2 kiskanálnyi savanyított gyömbér.

A salátához: hijiki (vagy más tengeri fű, alga, stb.), ujhagyma, kaliforniai paprika, 1-2 evőkanál fehér rizsecet, fél kanál szezámolaj.

Elkészítése: A halat vékony szeletekre vágtam és 15-20 percre teriyaki szószba pácoltam. A serpenyőben pici olajat forrósítottam és mindkét oldalát hirtelen, ropogósra sütöttem. Nem szárítottam ki, a közepe még puha, de nem vizes maradt.

A mártáshoz összekevertem a hozzávalókat és a hal tetejére halmoztam.

A salátához puhára főztem az algát, jó erős tengerszag töltötte be a konyhát, sőt a lakást. Leszűrtem, hozzákevertem a nagyon vékonyra csíkozott többi hozzávalót és fűszereztem.

Főztem még mellé rizst is, a már emlegetett beszerző helyszínen lehet venni sushi rizst is, ami pont olyan jó ragacsosra fő.

Tipikusan az az étel, amit hosszabb leírni, mint megcsinálni. Álmomban sem gondoltam volna különben, hogy a japán konyha ilyen egyszerű és könnyed. Az ízek nagyon jól illettek egymáshoz és a drágám, aki a hijikit elég gyanakodva nézegette, végül azt is nagy buzgón lapátolta. De azt megállapítottuk, hogy az egészben a wasabis majonéz a legjobb!

7 megjegyzés:

Anazar írta...

Huuuuuu, de gusztán néz ki!

Ági, aki főz írta...

Köszi!

Hobbiszakács írta...

A fotók nem éppen mindennapiak.

:-)

Ági, aki főz írta...

Hobbiszakács, gondolom ezt azt jelenti, hogy tetszik. Pedig csak gyorsan kattintgattam, mert éhesek voltunk.

lekvároskukta írta...

Ági, ez nagyon jól hangzik és néz ki :))))
Bár algát még sosem ettem...

Hobbiszakács írta...

Az, hogy tetszik nem kérdéses. Hanem fotós szempontból - háttér, fókusz, kompozíció - is nagyon helyes kép(ek).

á la carte kulinaria írta...

Húú, ez nagyon jól hangzik! Nagyon szeretem a különleges ételeket.
A fotó is szép nagyon.