Joghurtos müzlikenyér


Nagyon szeretem ezt a kenyeret, tejjel, vajjal, lekvárral. Olyan jó gazdag az íze, tartalmas a belseje. Persze sohasem lesz olyan habos és könnyű, mint egy egyszerű fehérkenyér, de nem is ezt várom tőle.

A recept elég jól variálható, attól függően, hogy milyen a kedvenc müzlink, milyen aszalt gyümölcsöket találunk éppen a kamrában. Mondjuk málnás gyümölcsjoghurthoz szárított málnadarabokkal ellátott, kókuszdarabkás müzlit használni telitalálat.

Hozzávalók: 35 dkg kenyérliszt, 15 dkg aszalt gyümölcsös müzli, 1,5 dl joghurt, 1-1,5 dl víz, 20 g friss élesztő, 2 evőkanál méz, 1 kiskanál só.

Elkészítése: A langyos vízben feloldom az élesztőt és a cukrot. A lisztet, sót, müzlit összevegyítem. Belekeverem a joghurtot és az élesztős vizet, jó alaposan összegyúrom. Kétszer kelesztem, először tálban, lefedve, aztán hosszúkás veknivé formálva. Mindkétszer legalább egy órát adok neki. Nem fog a duplájára nőni, de azért érződik rajta, hogy jó levegős tésztává kel.

7 megjegyzés:

Latsia írta...

Elhiszem, hogy szereted, istenien néz ki viszem is a receptet, csak most épp nincs friss élesztőmm mert itt nem lehet kapni,.....vajon az instantból mennyi kell bele?

Ági, aki főz írta...

Latsia, az instantból bele szoktam rakni az egész csomagot, 7 gr-t.

Kiskukta írta...

De jól néz ki! Én biztos szeretném, a többiek nem hiszem...azért egyszer lehet kipróbálom.

á la carte kulinaria írta...

Jól hangzik. Egy kérdésem van csupán: mennyire lesz nehéz és tömör a kenyér?

Moha írta...

Csinos kenyérke! Ugye müzli alatt a normális pelyhek + aszalt gyümölcsökből állót érted? Tehát nem a ropogós agyoncukrozott fajta?

Ági, aki főz írta...

Kiskukta, hátha.
Á la carte, elég nehéz és tömör, szerintem pont az a jó benne. Az biztos, hogy nem hasonlít a boltira.
Moha, hát bevallom, hogy kész müzlit használok, megnéztem, nincs benne plusz cukor csak mindenféle pelyhek meg aszalt gyümölcs (meg aroma, sajnos - nem is tudom minek).

Csibe írta...

Ági, ez nagyon nekem való lenne!