Még mindig nagyon szeretem a lencsét, főleg ezt a fekete fajtát.
Volt itthon egy dobozka szemes gesztenye, amit elfelejtettem betenni a mélyhűtőbe, így kiolvadt és meg kellett enni. Ennél nagyobb bajom sohase legyen. Kreáltam köré egy ételt is. Sorban belekerült minden a levesbe, ami még volt itthon.
Először felkarikáztam egy jó darab kolbászt és ropogósra sütöttem. Kiszedtem, a zsírján párolni kezdtem 1 felkarikázott póréhagymát. Felöntöttem 1 liter maradék, leszűrt húslevessel. Vízzel is helyettesíhető, de így sokkal ízletesebb. Beletettem úgy 10 dekányi beluga lencsét (helyette mehet a hagyományos, de előzőleg beáztatott lencse is). Beleszórtam a gesztenyét is. Puhára főztem a lábasban lévőket. A végén visszapakoltam a kolbászkarikákat.
A tányéron ki-ki tehet bele egy kis tejfölt. Attól még ízletesebb, gazdagabb lesz a leves, aminek az íze így se rossz, sőt.
11 megjegyzés:
Gesztenye lencsével? Még sohasem ettem, nagyon érdekes lehet az íze!
A kolbász ami kikandikál, nagyon felcsigázott!
Ez remek, nekem is van otthon gesztenyém, bár még nem olvadt fel, de vasárnap ez lesz az ebéd :-)
Jó ötlet, főleg most hogy csupa íztelen, nem egyidőben puhuló lencsét árulnak mindenhol.
Elég bizarul hangzik, valószínűleg magamtól sohasem kombináltam volna ezeket össze, de Neked elhiszem, hogy finom. :)
Nekem agyilag simán összejönnek az ízek, nagyon tetszik a kombináció. Ha hozzájutok valahol gesztenyéhez, feltétlenül kipróbálom.
Sl, azt hittem, az én hibám, hogy az utolsó lencselevesemben a fele lencse szétfőtt, a másik fele meg kemény maradt :-)
Nemrég olvastam a food&wine-on ennek a meglepő párosításnak a történeti hátteréről. Tegnap volt a próbanapja,nagyon jó. Melegen ajánlom!
Nagyon érdekes ötlet ez a párosítás, kíváncsi lennék az ízére. A lencse amúgy is annyira kívánatos ilyenkor. A müzlis kenyeredbe is beleszerettem, remélem, hamarosan kipróbálhatom.
Biztos, hogy érdekes párosítás, de én hajlamos vagyok mindenbe gesztenyét pakolni, valahogy szeretjük az ilyesmit.
SL, Cukroskata, pont ezért szeretem ezt a fekete, beluga lencsét, mert ennek nagyon jó az állaga, nem fő szét és csuda az íze. És még be se kell áztatni.
Olzka, tudnál beírni linket, nem találom a szöveget.
Itt olvashatod Ági: http://www.foodandwine.hu/2010/01/12/lencse-gesztenyevel-apicius/
Olzka, köszönöm! Mindenki olvassa el, mert hihetetlenül érdekes írás!
Megjegyzés küldése