A környezettudatos vásárló tízparancsolata

Maimóni küldte nekem tovább ezt az új körkérdést. Ez tényleg a szívügyem, de ahogy olvasom a kérdéseket, rá kell jönnöm, van még hova fejlődni. A kérdések feketével, a válaszok kékkel.

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
Mivel általában úgy megyek vásárolni, hogy van egy recept a fejemben, általában listát is írok hozzá. Az egyetlen gond, hogy a listán szereplő dolgok mellett általában még kétszeres mennyiségű cuccot hurcolok haza. Főleg, ha piacra megyek, mindig több kilónyi plusz zöldséget, gyümölcsöt veszek, de valahogy mindig minden elfogy. Azt gondolom, ez esetben nem baj, ha visz magával a szezon kínálata, ha engedem, hogy inspiráljanak a szépséges növényi részek.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Imádok piacra járni, kéthetente sikerülni is szokott. Ilyenkor igyekszem az őstermelőktől, illetve az annak látszó egyedektől beszerezni a cuccot.
Imádom a kis, specializált boltokat, bár ezek általában nem esnek a mindennapi vásárlásom útvonalába. Bár azzal is tisztában vagyok, hogy ezek nem éppen a magyar termékekre specializáltak - lásd francia sajt, görög olajbogyó, stb.
A hiperektől szédülés és hányinger tör rám, havonta-kéthavonta tévedek be egy ilyenbe - talán még ez is túl sok.
A legtöbbet a Kiss közérben költök, az itt van a sarkon, ezzel úgy 15 embernek adunk munkát, de itt nem igazán keresem már a magyar márkákat.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Igyekszem, igyekszem. Vattacukorhajú lánytól beszereztem 2 gyönyörű bevásárlótáskát, azokat gyakran viszem magammal, de sokszor elfelejtem, sajnos.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Na igen. Sokáig, tényleg nagyon sokáig ellenálltam. Mindenhová busszal, villamossal mentem. Aztán tavaly novemberben feladtam. Pont egy éve van autóm. Egyre többet használom. Kertvárosi életforma, de egyszerűen nem tudom nem élvezni azt a szabadságot, hogy elmehetek 20 perc- fél óra alatt bárhová, ahová az előtt egy-másfél órába került egy út.

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
Erről már elég sokat értekeztem. Itt meg itt meg itt.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
Nagyon igyekszünk szelektíven gyűjteni a szemetet, de tudom, hogy így is rengeteg szemetet termelünk. Ezt bőven lehetne csökkenteni, még ha csak fele lenne, az is sok lenne.

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.
Büszke vagyok magamra, hogy lassan egy éve bio mosószert és mosogatószert használunk. Szerintem nagyon jó a hatásfoka. Ecover. A domestost és a ciffet még nem sikerült kiváltani.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.
Azt hiszem a receptjeimen is látszik, hogy elég szezonálisan eszünk. Ha valami olyat kívánnék, aminek nincs szezonja, akkor fagyasztottat veszek, illetve előkapom a tavasszal-nyáron bespájzolt meggy, barack, szeder meg áfonyakészletem egy-egy dobozát. De őszintén szólva az ilyen zimankóban ezerszer jobban esik a sütőtök illatával teletölteni a lakást, mint bogyós gyümölcsös joghurtfagyit kanalazni.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
Nekem senki ne mondja, hogy a morzsaporszívó felesleges két gyerek mellett... de az eldobható játékoktól én is frászt kapok.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Olvasok címkét, illetve már elég jól sikerült leszokni a gyanús élelmiszerek vásárlásáról. A férjemet még meg kéne győzni, hogy ne együnk virslit, de ez nehéz ügy. A legjobbat keressük mindig, és reménykedünk. Havonta egyszer-kétszer veszek olyan szemetet, mint a fornetti meg a dobozos puding, de ezek a bűnök mindig egy nagyon nyűgös reggelen segítenek átal, így talán megbocsáthatók.

Ha van kedve elmélkedni, megkérdezném Anyahajót meg a Vattacukorhajú lányt, ha már úgyis emlegettem.

2 megjegyzés:

Mónika írta...

Kedves Ági, kedvem lenne, csak időm nincs:) dióhéjban azonban össze tudom foglalni: igen, listaírós vagyok, gyalog járok, és viszek textilszatyrot. Kész vagy félkész ételt ritkán veszek, zacskós mártásporral utoljára a kollégiumban volt dolgom, azóta rájöttem, hogy kell igazit főzni, és össze sem lehet hasonlítani. Mindenkit csak biztatni tudok, hogy azt egye, amit főz.
Neked is jó főzést és minden jót!:)

anyahajó írta...

Küldetés formabontóan teljesítve :)