11 éve keresett íz


Tizenegy éve ugyanilyen havasesős időt hagytam itt Budapesten, nagykabátban szálltam fel a repülőre, de a táskám nyári ruhákkal volt tele. Amikor Madrasban kiszálltam a légkondicionált dobozból, azonnal megcsapott az a nehéz levegő: szag, páratartalom és éjjel kettőkor is dögmeleg.
Sose akartam Indiába menni, de ezt az utazást nem tudtam kihagyni. Arra emlékszem, hogy a két hét alatt szinte mindent megkóstoltam, amit elém tettek és még a hasamat se csaptam el. A csípős mindent vitt, mindent elborított, kivéve az édességeket.
Amikor visszatértem a jeges-szeles novemberbe, azonnal elkezdtem keresni azt a jellegzetes ízt, de valahogy sosem leltem. Egészen a mai napig, most mindent sikerült egybe pakolni: a curry csípősségét, a római kömény háttérből való kandikálását meg a friss koriander poloska-ízét. Ezek együtt tökéletesek és finomak.

Padlizsán-csicseri curry

Mi került a 4 személyes (köretnek való) adagba? 2 palizsán, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl kókusztej, 1 dl paradicsompüré, 1 doboz csicseriborsó konzerv, madrasi currypor (vagy paszta), őrölt római kömény, friss koriander, olaj, só.
Hogyan készült? A hagymát, fokhagymát apróra kockáztam, olajon pirítani kezdtem. Hozzáadtam a meghámozott, szintén felkockázott padlizsánt. Együtt pároltam, majd felöntöttem a paradicsommal, kókusztejjel és egy kevés vízzel. Fűszereztem. Lefedve puhára pároltam, hozzáadtam a lecsepegtetett csicserit és vígan faltam.
A kendő természetesen bangalore-i szuvenír, néha előveszem és gyönyörködök benne. Lila-türkíz színjátszó...

4 megjegyzés:

trinity írta...

Gyönyörű ez a kendő!!!
A curryből szívesen ennék....

grenadine írta...

nagyon tetszik a fotó! én egy pink kendőt kaptam mumbay-i rokonoktól, de ez a kék sokkal szebb :)

Névtelen írta...

Nekem egy zöldes-drapposat hoztál. Mindig eszembe jutsz róla, amikor felveszem. :)

Kriszta

Ági, aki főz írta...

Kriszta, te jó ég! Én már nem is emlékszem...