Szerb snack és kaja kóstolás

A fiúkkal végig kóstoltuk gyerekkorom kedvenc édességeit és egyéb nyalánkságait. Volt ami még az egyébként extra válogatós társaságnak is tetszett. 

Ami vicces, hogy igazából ez a volt Jugoszlávia 80-as éveinek édességkóstolása. A felvonultatott finomságok nagy része nem is szerb, hanem egy csomót ma Horvátországban gyártanak. Viszont anno gyerekkoromban ez valahogy nem számított. Jelenleg pedig mind kapható Szerbiában bármelyik boltban. 

Kíváncsi vagyok ti ezek közül melyiket kóstoltátok már és esetleg melyiket szeretitek?




Kezdjük a szerintük legrosszabbal: Bronhi cukorka
Ez egy félig puha-félig kemény, amolyan alaposan rágni való cukorka. Bár mentolosnak mondtam a videóban, valójában ánizs és édesgyökér van benne és jót tesz a rekedt toroknak. Igazából még mindig jól esik néha... 
A fiúk viszont csak megszagolták és nem voltak hajlandóak beleharapni. 

Kiki cukorka
Kicsit keményebb Maoam szerű édesség. Magyarul vajkaramellának kellene hívni talán, illetve most láttam, hogy "olvadó rágóbonbonnak"? Angolul toffee-nak nevezik ezt a fajta édességet. A zacskóban egyébként mindenféle gyümölcsös ízesítések vannak, pont mint gyerekkoromban is. 
A fiúk egy-két íz kivételével nagyon szerették. 

Diós ratluk avagy rahat lukum
Zselés, porcukorba forgatott édesség, a török örökség igazi gyöngyszeme. Nekem a rózsavizes a kedvencem. Egyébként ízét alaposan elnyomja a cukor-íz. Az extra keserű török kávéhoz tökéletes kiegészítő. 
A fiúk verdiktje: so-so.

Banános csoki, azaz Bananica
Banán alakú, banán ízű csokiszelet. Nagyon mű íze van és ez is nagyon édes. 

Eurokrem
Amit régen mindenki imádott, de már azért eléggé eltávolodtunk ettől a borzalmasan édes ízvilágtól. A fele mogyorós, a fele csokis ízű - de azért a Nutella jobb - szól az ítélet. 

Cedevita
C-vitaminnal dúsított italpor. Narancs ízű és egy picit pezseg. Az egyik gyerek kifejezetten szereti, a másik meg ki nem állhatja. Mondjuk nekem még mindig a nyári szünetben a Nagyi teraszán ücsörgést juttatja eszembe. 

Smoki 
Földimogyorós puffasztott kukorica. Isteni és addiktív. Egyszerűen nem lehet abbahagyni a rágcsálását. 

Argeta pástétom
Nem tudom hogyan és mikor lett a gyerekek kedvence ez a kenyérre kenhető cucc. A magyarországi boltokban kapható pástétomokat gyakorlatilag egyáltalán nem eszik meg, ezt viszont kifejezetten szeretik. Az alap változatok a jobbak, a csirkemájas vagy borjúmájas. Most már rengeteg egyéb változat is kapható. 

Munchmallow
Mintha habot ennénk és fogalmam sincs, hogy mit szerettem ezen ennyire gyerekkoromban. Egy vékony, puha kekszréteg, azon a fehér (és megintcsak nagyon édes) hab és csokibevonat fogja körül. Mondjuk azt, hogy érdekes. 

Bajadera nugát
Mogyorós-mandulás ajándékba. Ez volt az abszolút menőség, az arany színű dobozzal és az elegáns kis csomagolással. Az íze szerintem nem annyira világra szóló, a mogyorós-mandulás vonal csak nagyon kevéssé érződik. 

Medeno Srce
Minden szabadkai mézes szíve itt dobog. Csokiba mártott mézeskalács tészta pici lekvárral töltve. Most már rengeteg különböző töltelékkel kapható, de kikutattam, hogy az eredetiben szilva-sárgabarack-alma lekvár található. 
Na jó, ez úgy ahogy van isteni!

Kokta
Az egyik legmegosztóbb ital, a kóla jugoszláv változata. A gyógynövényes íz vagy bejön valakinek és literszámra inná, vagy rosszul van tőle és egy korty se jöhet. Középút nincs. Nálunk a "vegyünk még két nagyobb üveggel" típusú rajongás van. 

Oké, így végig nézve a listát, ezek nem a legegészségesebb finomságok. Azért lássuk be a 80-as években ez nem is volt igazán szempont. 
Aminek igazán nagyon örülök, hogy a legtöbb édesség szinte teljesen megmaradt olyannak ízre és csomagolásra is, ahogy megszerettem őket. Tökéletes időutazás-érzés beleharapni ezekbe. 






1 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Kedves Ági!

Egy kis kiigazításra szorul néhány általad közölt adat. Például az, hogy nem minden termék horvát. Horvát a Bajadéra, a Bronhi és a Kiki cukorka, a többi (tudtommal) szerb. A Medeno srce eredetileg sárgabaracklekváros volt, és a Cockta nem fahéj, hanem citromos ízesítésű.