Szír vacsora
Ezeregy éjszaka, a tányér meg a baklava
50 dkg rétestészta, 25 dkg darált dió, 15 dkg mazsola, 40 dkg cukor, olaj.
Hogyan készül?
Egy mély tepsit vékonyan beolajozzunk, két réteslapot helyezünk alulra. Néhány csepp olajat kenünk rá, majd vékony rétegben diót és mazsolát szórunk rá. A rétegezést addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Felülre is két réteslap kerüljön.
Az egymásra rétegzett lapokat éles késsel felkockázzuk. 180 fokon 15-20 perc alatt pirosra-ropogósra sütjük.
Menü szőlőre hangolva
Főétel: Tonhal borskéregben, kurkumás-mazsolás rizzsel és konyakos szőlő-alma lekvárral
Az alma-szőlő lekvárhoz apróra vágtam az almát. A szőlőt nem volt kedvem kimagozni, így egészben mentek az igencsak apró szemek a lábasba. Került még bele két löttyintésnyi konyak, 1 kanál cukor és rengeteg fűszer: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, gyömbér és egy leheletnyi bors is. Addig rotyogtattam, amíg sűrű masszává állt össze, bár soha nem lesz olyan igazi lekvár állaga, ahhoz egy részét turmixolni kellene és úgy főzni tovább.
Szüret
Villa-interjú: Panyizsuzsi
És Panyizsuzsi nem állt meg az ékszerek tervezésénél, arra is marad energiája, hogy létrehozza a mákgubót, ahol iparművészek kaphatnak igencsak hasznos tanácsokat. Bár nem ezen a területen tevékenykedem, gyakran és érdeklődve olvasom én is a hasznos bejegyezéseket.
A mögöttük álló ember pedig így ír a villájáról: "Ellentétben az előttem szólókkal és nem egy hagyományos villát fotóztam le, hanem egy formatervezett darabot, de ez gondolom senkit nem lep meg! :-) Ez egy speciális villa, sőt annál sokkal több. A villa egyik szárán egy recés rész található, amivel puhább ételeket el is lehet vágni, az átellenes oldalán pedig egy kanálban végződik. Mostanra már kitalálhattátok, hogy ez egy tábori alkalmatosság, melynek külön előnye, hogy az ember nem hagyja el az összetartozó "kanálgépek" egyes, pótolhatatlan, részeit, sőt a katonai testvéreivel ellentétben még szép is! Ezt a villát minden évben 4 napig használom, amikor családi táborba megyünk. Mégis fontos nekem. Régebben a nyarak nagy részét, legnagyobb örömömre, cserkész táborokban töltöttem. Nem is akármilyenekben. A legemlékezetesebb a vezetőképző tábor volt, ahol a táborozás magasfokát tanultuk meg, azaz, hogy táborban sincs lehetetlen, még a gasztronómia területén sem. Olyan speciális tűzhelyeket építettünk fából spárgával, amin nem csak egytálételeket, hanem még palacsintát és sült krumplit is l tudtunk készíteni. Ide kapcsolódik a villa alatt lévő konyharuha is. Annak idején mindig ezt vittem magammal. Mint látszik elég viseletes is lett, mégsem dobtam ki, kötődtem hozzá. Mikor elkezdtem üvegezni, akkor új funkciót kapott a konyharuha, most a műhelyben használom, az üvegek törölgetésére. Ennyit röviden rólam és a képről."
- Evés. Nem is kérdés, nagyon szeretek enni.
- Ha az ékszereid ételek lennének, mik lennének azok?
- Cukorkák, pontosabban selyemcukor. No, nem azért mert szeretem a cukorkákat, hanem, mert ékszereim ezt a hangulatot adják vissza: selymesek fényesek és színesek.
- Mi az a legfontosabb tanács, ami eddig kipotyogott a mákgubóból?
- A mákgubó fő célja az, hogy felépítsen Magyarországon egy elit iparművész és kézműves kört. Nem számít, hogy valaki ezt tanulta-e vagy sem, a lényeg, hogy tehetséges legyen. Azonban a tehetség ma már nem elég, el is kell adni azt, s a mákgubó ebben segít. Már most látom az online tanfolyamosokon a változást , szebb az oldaluk, a fotóik és fejlődnek. Jó érzés, hogy ehhez és is hozzátettem egy kicsit. Szerintem a legfontosabb dolog, hogy kitartóan dolgozz és meglesz az eredménye!
Ízbolygó megihletett
Kelkáposzta kétszer
Marengo csirke
Stand bisztró
Berendezés: kényelmes, halványbarna, zöld hangsúlyokkal
Menü: modern, magyar és nemzetközi kombináció
Ételek: nem a különleges kombinációkra törekszenek, de nagyon-nagyon finoman van minden elkészítve
Kulturális örökség, kilátással
Búzadara "gnocchi" articsókával, paradicsommal és citrommártással
Grillezett cukkini-édeskömény saláta
Zöldséges biblia
Ez paradicsom
Mondom, hogy ez egy mánia
Vers
Borbély Szilárd: A Magzathoz
Mint űrbe tévedt földlakó lebeg;
Egy sűrű oldat tartja; mint egy vatta;
Míg áttetsző bőrén lágy csontozatja
Világít át; a földtől elszakadva
Pulzál a bőr alatt egy vérkörrózsa;
Mint csillagok, áramlanak a nedvek;
Az anyag arca lassan felszívódva
Fordul haléból át az emberarcba;
Míg utazik egy másik testbe zárva;
A hordozó anyahajója bástya;
Mely védi őt a légkörmentes tértől,
És pulzál ott egy apró szív magánya;
Egy másik szívre kötve körbe jár;
A testhez nem jut el; saját burkába'
Úszik egy belső ég alatti opálfényben;
Fenn vérkörök; kis ujjával szájába
Egy másik naprendszernek éjjelében
Tapogat; néz pontnyi vak szemével;
És evickél egy ismeretlen térben;
Egyedül van; és nincsen egyedül
Míg alszik ott; ahol nincsen se lentje;
Se fentje; nincsen visszaútja már
A nemlétezésbe; míg az anyaméhbe'
Egy földi test egy lélekgépre vár.
Nem szoktam ide verset tenni, olvasni is csak ritkán, de ez a vers a szombati Népszabadságból annyira magával ragadott, most is bennem lüktet. Valahogy annyira igaz.
1 éves
Nagy őszi magazin-mustra
Itt a fekete leves
Paradicsomos-mazsolás lencseleves
Hogyan készült? A hozzávalókat belezuttyintottam a lábasba és puhára főztem. Úgy fél órát vett igénybe.
Mézes-mustáros pulykafalatok
A hétvége legnagyobb dobása lett ez a húsos étel. Mindenki oda meg vissza volt, hogy milyen finom. Apuval koprodukcióban főztük. Ez úgy működött, hogy vettem pulyka medaliont - kicsontozott, felkockázott pulykacombot. Kapott sót, borsot. Kicsit megpirítottam, aztán lefedtem, aláöntöttem egy kicsi vizet és így pároltam.
Ekkor jött Apu. Mondtam neki, hogy valamivel fel kellene dobni ezt a húst. Kérdezem mi lenne ha mézet meg mustárt tennénk hozzá? Hát tegyünk, de akkor kell egy kis tejszín is, a végén meg sűrítsük be keményítővel, hogy szép selymes legyen. Ha pedig van itthon egy pici petrezselyem azzal is szórjuk meg.
Isteni, selymes, tele ízzel meg zamattal, nem győztük enni.
A mézes-mustáros húst én bevallom a reklámokból tanultam, de soha eszembe se jutna porból csinálni. Kicsit kutattam a porok oldalain és ezt a szörnyedvényt találtam: a serpenyős fortélyok alaphoz még hozzáadunk egy kis mézet meg mustárt. De könyörgök akkor mi a fenének a por???
Pastrami
Berendezés: fém, fa
Menü: nemzetközi és az amerikai konyhából ismert amerikai fogások
Ételek: kellemes tálalás, nem túl hangsúlyos ízvilág, nem túl nagy adagok
Gyümölcsös "pizza"
Ez is egy olyan sütemény, amely abból a szándékból született, hogy teljesen mellőzzem a tej bármilyen előfordulási formáját. Végül a lehető legegyszerűbb változat mellett döntöttem, készítettem egy pizzatésztát, telepakoltam a lehető legtöbb gyümölccsel és megsütöttem.
Spenótos villám-tészta
Tényleg csak 15 perc és annyira finom kombináció! Akár Max "gyors és könnyű" mozgalmába is beilleszthető, bár semmiféle zacskós változatot nem tudok felfedezni a boltok polcain.
Mi került a 4 személyes adagba? 20 dkg friss spenót, 10 dkg kékpenészes sajt, 1 dl tejföl, 40-45 dkg szélesmetélt, só, bors, szerecsendió.
Hogyan készült? Az egyik nagy lábasban, sok, sós vízben megfőztem a tésztát. Mellette egy serpenyőbe szórtam a megmosott, de egészben hagyott spenótleveleket és megfonnyasztottam. Óvatosan fűszereztem, mert a sajt sós és elég aromás is. A tészát leszűrtem, de nem öblítettem le. Hozzákevertem a tejfölt, belemorzsoltam a sajtot és beleforgattam a spenótot is. A sajtból lehet hagyni valamennyit, hogy a tetejére szórjuk.
Zazzi, Solymár
Macaron: magyarázza már el valaki!
Narancsos sültpaprika-leves
Hát, ennek is elég fura íze van, de azért finom. Ha narancs helyett húslevessel önti fel az ember lánya, akkor kicsit szelídebb lesz.
Hozzávalók 2 adaghoz: 2-3 piros húsú paprika (kápia, pritamin), 1 narancs héja és leve, 2-3 evőkanál krémsajt (vagy tejföl), só.
Hogyan készült? A paprikát kimagoztam és a sütőben a héj barnulásáig sütöttem. Lefedve hagytam kihűlni, majd a héját lehúztam. A turmixgépbe került minden alapanyag, teljesen krémesre turmixoltam. Ha túl sűrű lenne, lehet még hozzá adni vizet, húslevest, akár narancslét is. Sózni is szabad. Díszíthetjük krémsajttal, narancs héjával.
Pácolt padlizsán
Egy szép nagy darab padlizsán 2 végét levágtam, hosszában megfeleztem, a feleket pedig vékony félkörökre vágtam. A félköröket egyesével megsütöttem, olaj nélküli serpenyőben, hogy egy kis színt kapjanak és puhuljanak is. A padlizsánt tálra tettem, rendezgettem, szándékom szerint virágszerűre.
Káptalantóti vasárnapi piac
Körbeettük a Balatont
A Lucit mi még mindig nagyon szeretjük, ördögi nagyságú adagokkal traktálnak. A minőség lehet, hogy nem üti meg a Michelin mércét, de egyszerűen jó, házias, laktató. A pacalpörkölt után megnyaltam mind a tíz ujjamat.
Karolina, Silver Resort, Balatonfüred
Imádom ezeket a régimódi süteményeket, igazi kuglófot és társait. Egyszerűen mennyeiek, bár egyáltalán nem illenek ehhez a modern környezethez. A teák is finomak, bár nem különlegesek.