Pastrami


Óbuda, Lajos utca. 7 év a nyolcadik emeleten. Elég sokat jártam vásárolni a Cash&Carry-be, amikor még nem pofozták át az egész épületet lakóparkká, amikor még nem volt Pastrami nevű étterem, amikor még nem volt ott a másik sarkon a Culinaris. Én eljöttem, a hely meg felfutott.
Szóval, elég fura érzésekkel járok arrafelé, minden ismerős, de azért elég rendesen változik is. A Pastramit nem tudtuk kihagyni, amikor arrafelé jártunk, de nagyon visszás nekem ott ülni.

Node, félre a lelkizéssel, nézzük a helyet. Egy hodály, iszonyú belmagassággal, a kinti részen is megtartva. Középen, amolyan látványkonyha formájában sütnek-főznek a TV Paprika arcai. Hát ez is fura: ismerősök, mert számtalanszor láttam őket a tévén, de persze nem illik vigyorogva az arcukra bámulni.

A berendezéssel direkt ezt az ipari stílust erősítik, sok a fém, látszanak a szerelvények és hasonlók. Viszont az asztalok kényelmes méretűek, oda lehet férni. Van etetőszék, játékok, tehát szeretik a gyerekeket, kivéve, hogy a pincér elfelejti a polentát, amit direkt a kölöknek kérünk és hoz helyette egy jéghideg, túlfűszerezett kuszkuszt. Csak kicsit csípős az egyévesnek.

Az étlap biztató, divatos, globalizált. Gyakran változik, ami igencsak dícséretes. A kajákkal viszont valahogy nem tudok kibékülni. Az egy dolog, hogy nem lakok jól - ez lehet az én hibám is, egy szendvics vagy egy saláta még egy desszertel megfejelve láthatólag nem elég nekem ebédre. De valahogy minden olyan steril, ízmentes, túl tökéletes. Pedig voltaképpen keresetlennek akar látszani, mégsem sikerül kellőképpen belazulnia a szakácsoknak. És a hideg ételek egyszerűen jéghidegek, amit nem igazán tudok hova tenni, egy salátának talán nem kell megdermesztenie a számat. Ami a sorbetek esetében persze teljesen oké, jó, hogy sokféle van belőle, meg desszert fronton amúgy is elég jól teljesít a Pastrami.
(A drágám, aki már legalább ötször evett náluk, nem osztja a véleményemet, szerinte igenis finomak az ételek. Persze az is igaz, hogy ő általában nem a lájtos salátákkal, hanem az oldalassal-babbal, meg a borjúsülttel próbálkozik.)

Hogy valami igazán dicsérőt mondjak, a limonádéjukat imádom! Nemcsak citrom, hanem mindenféle citrusok kerülnek bele, sok mentával megfejelve.

Engem az egész hely amerikára emlékeztet, valahogy nem európai. Persze nem tudhatom, még sose jártam arrafelé. Az ételek nemetközisége már eleve a "népek olvasztótégelyére utal". A sterilitás, az ízhiány, az, hogy mindenki olyan menőnek szeretné mutatni magát, teljesen olyan érzéssel tölt el, mintha a vasárnap kora délutánt valamelyik felkapott ámerikai helyen tölteném. Ahhoz kétség sem fér, hogy a Pastramit felfedezték maguknak a budai hegyekben meghúzódó emberek, akik szívesen veszik az ilyen, territóriumukon belül található, igényeikhez passzoló, hasonszőrűekkel teli helyeket.
Étterem-teszt/kritika címszavakban:
Hangulat: trendi, ámerikai
Berendezés: fém, fa
Menü: nemzetközi és az amerikai konyhából ismert amerikai fogások
Ételek: kellemes tálalás, nem túl hangsúlyos ízvilág, nem túl nagy adagok

8 megjegyzés:

Mirelle írta...

;D

Névtelen írta...

Ha ez most dícséret volt, akkor nagyon köszönjük! Várjuk szívvel, szeretettel, és a legnagyobb igyekezettel vissza, kicsi gyerekével együtt, mert igen, szeretjük a gyerekeket!
pastrami csapat

Ági, aki főz írta...

Üdv, Pastrami csapat! Dícséret, nem dícséret, egyszerűen leírtam amit gondolok, amit éreztem és amit kóstoltam. Biztos, hogy megyünk még.

Névtelen írta...

Tegnap is ott vacsoráztunk és megint (hatodszor?) is jó volt a Pastrami.
De lassan vissza kéne tenni megint egy steaket az étlapra!

Péter, Ági férje

Ági, aki főz írta...

És a csokitorta is isteni volt, amit hoztál. ;-)

Névtelen írta...

Kedves Ági és Péter,

nahát igazán örülünk hogy azért mégiscsak törzsvendégek lesztek/vagytok. Az ételeket időnként vissza-vissza fogjuk csempészni és ami nagy változáson megy mostanában keresztül, az a pastrami. Nagyon nehéz az állandóan jó húst és kenyeret a beszállítóktól elvárni, nem véletlen, hogy egy éve csiszolgatjuk a névadó szendvicset. DE MOST! Magunk pácolunk, készítjük elő a dél-amerikából érkező marhahúst, a mustár is saját gyártmány (sokan kritizálták a jó kis globust) és végre sós uborkával kaphatjátok a lassan tökéletesedő pastramit. Reméljük ízleni fog nektek és végre kiépíthetjük a házhoz szállítást is. Szóval mi nagyon teperünk, mert verhetetlenek szeretnénk lenni.
Pastramiék

Ági, aki főz írta...

Ez szuper, a házhozszállítást majd megnézem magamnak.

Mackómama írta...

Kedves Ági,
jó sorsom úgy hozta, mostanában többször beszédültem a Pastramiba, mert a közelben dolgozom. A nap bármely szakában szívesen láttak, mindig volt asztal. Én igazán nagyon finnyás vagyok, de: a Pastramiban az ételek 98 %-a hihetetlen finom, az a 2 % meg az ún. statisztikai hibahatár, ami nélkül nem is lenne tökéletes a dolog. :-)
A mango lassiért bármikor elmegyek, a csokihabért egyszerűen megveszek, és igen, lesz egy nap, amikor reggel éhgyomorra elbandukolok egy giga szendvicsért, azzal a hihetetlen steakkel a közepén! A medvehagyma leves a szezonjában tökéletes volt, a kolléganőm salátája mindenféle húsokkal szintén. A limonádék pedig hihetetlen finomak, ahogy írod. Folytassam? Aligha szükséges :-)