Marengo csirke


Ennek az ételnek története van, de nem az, amire mindenki elsőre gondol. Igen, jó nyomon jár, akinek Napóleon meg a csatái meg a tiszteletére kreált ételek jutnak eszébe. De én először egy nagyon szégyellni való, romantikusnak titulált regényben olvastam róla. Nos, nem éppen szép dolog, de leginkább ezeket a könnyen fogyasztható, már-már konzerv minőségű irományokat zabálom leggyakrabban. Bár most éppen kortárs irodalom kúrára fogtam magam, de ezekben a regényekben viszonylag ritkán főznek, sajnos.


Szóval a Fogadj rám! könyvben állandóan ezt a marengói csirkét emlegették, a főhős főzte a nőnek, aki persze beleszeretett. Happy end meg minden, ahogy kell. Mókás lábbelik és nagy kajálások - nagyjából így foglalható össze a szotri.


A nevezett étel esetében, ahogy az lenni szokott ezerféle változatot találtam, aztán lett egy saját is. Azt kell mondanom, hogy tényleg nagyon jó, simán el lehet vele bárkit csábítani. Az biztos, hogy gomba, paradicsom és csirke kell bele, illetve löttyintésnyi bor is.


Marengo csirke


Mi kerül a 4 személyes adagba? 8 csirke alsócomb, 2-3 evőkanál liszt, 3-4 evőkanál olívaolaj, 15 deka húsos szalonna. 30 deka csiperkegomba, 30 deka koktélparadicsom, 1 csokor újhagyma, 2 deci fehérbor, só, bors, friss petrezselyem díszítésként.


Hogyan készül? A combokat kicsit bevagdostam, de bőrt rajta hagytam. Lisztbe forgattam, hogy mindenhol befedje, de ne vastagon. Az olajat felforrósítottam, a húst minden oldalról megpirítottam, kiszedtem.

A szalonnát felcsíkoztam, a gombát is vékonyra szeleteltem, a paradicsomot negyedbe-félbe vágtam, az újhagymát pedig felkarikáztam. A hús helyére került a zöldség és a szalonna, kicsit megpirítottam, felöntöttem borral és vissztettem a húst is. Lefedtem és 1 órán keresztül pároltam. Amikor a hús már omlik le a csontról akkor lesz finom.

A legjobb friss, ropogós kenyérrel tunkolni a levét, de tésztával, rizzsel is tálalható.

3 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Marengói csata: 1800. Bonaparte is nagyon meglepődött hogy nyert, de még jobban a szakácsa! Ebből a kollektív meglepődésből született a csirke marengói módra. :))

trinity írta...

Milyen jó, hogy örömében főzött a szakács...

Ági, aki főz írta...

SL, köszi az infót, én is hasonlókat találtam.

Trinity, az osztrákok nem biztos, hogy így gondolták, de azért tényleg jó ez a kaja.