Villa-interjú: Panyizsuzsi


Panyizsuzsi üvegékszerei. Azt hiszem sokan ismerik már őket. Engem ezek az egyáltalán nem háttérbe húzódó kiegészítők nem az üveg törékenységére emlékeztetnek, hanem valami erő, sőt tűz sugárzik belőlük. Ugyanakkor teljesen maiak, modernek.
És Panyizsuzsi nem állt meg az ékszerek tervezésénél, arra is marad energiája, hogy létrehozza a mákgubót, ahol iparművészek kaphatnak igencsak hasznos tanácsokat. Bár nem ezen a területen tevékenykedem, gyakran és érdeklődve olvasom én is a hasznos bejegyezéseket.

A mögöttük álló ember pedig így ír a villájáról: "Ellentétben az előttem szólókkal és nem egy hagyományos villát fotóztam le, hanem egy formatervezett darabot, de ez gondolom senkit nem lep meg! :-) Ez egy speciális villa, sőt annál sokkal több. A villa egyik szárán egy recés rész található, amivel puhább ételeket el is lehet vágni, az átellenes oldalán pedig egy kanálban végződik. Mostanra már kitalálhattátok, hogy ez egy tábori alkalmatosság, melynek külön előnye, hogy az ember nem hagyja el az összetartozó "kanálgépek" egyes, pótolhatatlan, részeit, sőt a katonai testvéreivel ellentétben még szép is!
Ezt a villát minden évben 4 napig használom, amikor családi táborba megyünk. Mégis fontos nekem. Régebben a nyarak nagy részét, legnagyobb örömömre, cserkész táborokban töltöttem. Nem is akármilyenekben. A legemlékezetesebb a vezetőképző tábor volt, ahol a táborozás magasfokát tanultuk meg, azaz, hogy táborban sincs lehetetlen, még a gasztronómia területén sem. Olyan speciális tűzhelyeket építettünk fából spárgával, amin nem csak egytálételeket, hanem még palacsintát és sült krumplit is l tudtunk készíteni. Ide kapcsolódik a villa alatt lévő konyharuha is. Annak idején mindig ezt vittem magammal. Mint látszik elég viseletes is lett, mégsem dobtam ki, kötődtem hozzá. Mikor elkezdtem üvegezni, akkor új funkciót kapott a konyharuha, most a műhelyben használom, az üvegek törölgetésére. Ennyit röviden rólam és a képről."

- Ha választhatsz az evés és az üvegékszer tervezés között, melyik maradna?
- Evés. Nem is kérdés, nagyon szeretek enni.

- Ha az ékszereid ételek lennének, mik lennének azok?

- Cukorkák, pontosabban selyemcukor. No, nem azért mert szeretem a cukorkákat, hanem, mert ékszereim ezt a hangulatot adják vissza: selymesek fényesek és színesek.

- Mi az a legfontosabb tanács, ami eddig kipotyogott a mákgubóból?

- A mákgubó fő célja az, hogy felépítsen Magyarországon egy elit iparművész és kézműves kört. Nem számít, hogy valaki ezt tanulta-e vagy sem, a lényeg, hogy tehetséges legyen. Azonban a tehetség ma már nem elég, el is kell adni azt, s a mákgubó ebben segít. Már most látom az online tanfolyamosokon a változást , szebb az oldaluk, a fotóik és fejlődnek. Jó érzés, hogy ehhez és is hozzátettem egy kicsit. Szerintem a legfontosabb dolog, hogy kitartóan dolgozz és meglesz az eredménye!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szép ékszerek.

"saját levében" írta...

Nekem van ilyen kanálgépem! Egy hegymászóboltban vettem, keki színű azért, hogy madárleskor a madarak ne vegyék észre hogy eszem.

Ági, aki főz írta...

SL, ezek szerint a szád és a kaja is terepszinűre van festve...