Itt a fekete leves


Na jó, sötétbarna, de a konyhában, a tűzhelyen, villany nélkül tök feketének tűnt, illetve a benne levő lencse is fekete volt nyeresen.

Tegnap délután olvasgattam Polcz Alaine egyik könyvét. Imádom, ahogy fel-felvet néhány ötletet, történeteket vázol. Ő emlegette nagy bőszen a mazsolás-paradicsomos lencselevest. Receptet nem találtam, mentem szokás szerint a saját fejem után.

Paradicsomos-mazsolás lencseleves

Mi került az 1 személyes adagba? 2 evőkanál beluga lencse (de a sima is megteszi), 1 evőkanál mazsola, 0,5 liter húsleves (víz is jó), 1 dl paradicsompüré (passata), csipet fahéj, római kömény, chili pehely.


Hogyan készült? A hozzávalókat belezuttyintottam a lábasba és puhára főztem. Úgy fél órát vett igénybe.

Kezdjük az illattal, isteni, édes, fahéjas, római köményes, de csak lágyan, halványan, mert csínján bántam a fűszerekkel. Az íze is édeskés, ugye a mazsola, de ugyanakkor savanyú a paradicsom miatt. Talán ha friss paradicsomot teszek bele, akkor nem lett volna meg ez a savanykás íz, de én imádtam. Egy ici-picit csíp, de éppen csak annyira, hogy megkapirgálja ott hátul a torkot. És ott van a lencse földessége meg a húsleves háttérből figyelő zamatai. Imádom! Nem teszteltem senkin, de nekem ez így őszre tökéletes, ahogy van.

6 megjegyzés:

Dolce Vita írta...

nyammm, ez jól hangzik és nagyon szép a kép is!
ugye mennyivel kevesebbet kell főzni, hogy csak egy van otthon?

Ági, aki főz írta...

Hát nem tudom, nekem az 1 maradék többet eszik, mint az aki az oviban dekkol. De azért jó, mert ő meg nem válogatós. Ezt a levest és mostanában elég sokféle kaját csak és kizárólag magam örömére kotyvasztottam, 1 személyes adagokban. És ez valahol tényleg jó.

VOKinga írta...

Teljesen megfőztél ezzel a levessel! :)

Flat Cat írta...

Jó ez a leves! Az egyszemélyes adagok is. Ugyanis nálunk nem (csak) a kicsi válogat. :)

Wise Lady írta...

Nagyon érdekes recept. Miért 1 személyesen főzöl?

Ági, aki főz írta...

Wise Lady, a nagyobb gyerek oviban, a férj munkahelyen eszik. A kicsinek meg nem kellenek az ilyen levesek, nem eszik még fűszereset, úgyhogy mostanában magamat kényeztetem az ilyesmivel.