Menü szőlőre hangolva

Trinity VKF-jére egy kifejezetten gyerek-ellenes menüt készítettem, nem árt néha magamat kényeztetni. Sok fűszer, sok bor. A szőlőt a lehető legtöbb formájában felhasználtam: mazsola, bor, konyak. Ami kimaradt az a szőlőmag olaja, lisztje - ez utóbbiról egészen tegnapig azt se tudtam, hogy létezik.

Főétel: Tonhal borskéregben, kurkumás-mazsolás rizzsel és konyakos szőlő-alma lekvárral
A tonhalat készítettem el utoljára. Durvára őrölt borsba forgattam, evőkanálnyi vajon minkét oldalát pirosra sütöttem. A belseje még maradjon kicsit remegős, hogy ne száradjon ki az egész.
A rizshez 2 evőkanál olívaolajat forrósítottam, egy pici fej, nagyon apróra vágott vöröshagymát pároltam benne üvegesre. Hozzáadtam a rizst, azt is üvegesre pirítottam, felöntöttem borral. Beleszórtam a mazsolát, sóval és kurkumával fűszereztem. Amikor az alkohol elpárolgott, mindig egy-egy merőkanálnyi húslevessel/vízzel öntöttem fel. A végén lefedve, de már a lángot lekapcsolva hagytam egy kicsit, hogy beigya a maradék folyadékot.

Az alma-szőlő lekvárhoz apróra vágtam az almát. A szőlőt nem volt kedvem kimagozni, így egészben mentek az igencsak apró szemek a lábasba. Került még bele két löttyintésnyi konyak, 1 kanál cukor és rengeteg fűszer: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, gyömbér és egy leheletnyi bors is. Addig rotyogtattam, amíg sűrű masszává állt össze, bár soha nem lesz olyan igazi lekvár állaga, ahhoz egy részét turmixolni kellene és úgy főzni tovább.
A tányérra halmozott rizs közepébe ültettem a halat, rápakoltam a "lekvárt", frissen forrón jó csak igazán.


Desszert: Bortésztás palacsinta mézkaramelles szőlővel és borsodóval

A palacsintához összekevertem 2 dl tejet, 2 tojást, kb. 200 g lisztet, 1-1,5 dl bort, 1 kanál olajat. Ebből 6-7 jókora palacsinta süthető.

A borsodóhoz 2 tojást, 1 kanál keményítőt, 2 kanál mézet és 5 dl bort kikevertem és vízfürdő felett sűrűsödésig kevertem, lehűtöttem. A borból ezúttal félédes fehéret használtam, amire nem nagyon van mentség, kivéve, ha azt akarjuk, hogy az ételünk illatozzon és ne legyen savanyú.

A mézkaramelles szőlő úgy készült, hogy a nagy szőlőszemeket félbevágtam, kimagoztam és mézzel együtt serpenyőben a karamelles állag eléréséig sütöttem-kevergettem.
A langyos palacsintába forró szőlőszemeket töltöttem és hideg sodóval tálaltam.

3 megjegyzés:

Flat Cat írta...

A gyerek akkor boldog, ha az anyja vidám és kiegyensúlyozott. Szóval nem is gyerekellenes a menü. Én biztosan boldog lennék tőle...

Ági, aki főz írta...

Igen, így is lehet nézni a dolgokat, csak ilyenkor olyan önzőnek érzem magam... Azért a gyerek ilyenkor se marad éhen, a mazsolás rizs neki is tetszett, persze rengeteg fűszer nélküli változatban.

duende írta...

Ági, mindkettőt de megkóstoltam volna! nagyon jól hangzanak! És a hal... imádom a halat. Ez nagyon nekem való étel lenne! :)
(Valamikor megcsinálom...)