Búzadara "gnocchi" articsókával, paradicsommal és citrommártással


Sajnos nem volt sehol a közelben friss articsóka, így a konzervre fanyalodtam, de ez az összeállítás még így is zseniális. Kipróbáltam és a cucc, ami a grízes alapra került, kifőzött tésztára borítva is isteni.


Hozzávalók a búzadara gnocchihoz: 750 ml zöldségalaplé (vagy nálam húsleves), 180 g búzadara (leánykori nevén gríz), 120 g friss juhsajt (nálam juhtúró), só, bors.

Az articsókához: 8 kis articsóka (nálam 1 konzerv, benne 5 db), 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy paradicsom, 2 centis póréhagyma darab (ez nem volt a receptben), 1 marék friss spenót (kimaradt, túlzásnak éreztem volna), 80 g érlelt juhsajt (nálam parmezán).

A citrommártáshoz: 100 ml zöldségalaplé (vagy nálam húsleves), 100 ml fehérbor (illatos Irsai Olivér), 200 ml tejszín, 1 citrom héja, fél citrom leve.


Elkészítése: A búzadarát az alaplében puhára főztem, belekevertem a sajtot, formába gyömöszöltem és hagytam megdermedni. Ha van kedvünk, kevés vajon meg is piríthatjuk, miután megdermedt.

A paradicsomot meg a hagymát, fokhagymát apróra kockáztam. Pici olajon puhára pároltam.

A citrommártáshoz az alaplét és a bort felére forraltam, sűrítettem. Hozzáadtam a tejszínt és ismét felére sűrítettem. Ekkor beleszórtam a citromhéjat és belecsorgattam a levet is.


A tálalás: Alulra kerül a "gnocchi", arra az articsókák, negyedelve. A paradicsomos mártást rápakoltam, a citromosat mellé csorgattam. Végül parmezánt reszeltem a tetejére. Nem forrón, inkább olyan langyos-melegen a legfinomabb. Tényleg megéri a pepecselést, mert ez a citromos cucc már önmagában is egy csoda.

3 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Egészében is nagyon jó, elemeiben meg még jobb! A citromos cucc meg a "gnocchi" is nagyon ígéretes! :)

starfi írta...

nagyon jól hangzik;)

trinity írta...

Hasonlót ettem ,csak nem articsókával. Hmmm, jó lehet!!