A Rókusfalvy fogadó múlt heti menüjéről



Nem először jártunk Etyeken, Vidák Zoltán séf konyhájának gyümölcseit élvezni. Most egy jó nagy társasággal terheltük le az éttermet, vagy 10 gyerekkel cimbáltuk a pincérek idegeit. De az ételek, amiket elénk tettek fantasztikusak voltak. Egyre jobb és jobb ez a hely, a szezonális, hétről hétre változó kínálat tényleg az idény legjobb hozzávalóiból csemegézik.



A hagyományosabb fogásokat felvonultató étlap se rossz, onnan is bőven van mit választani, akár szalontüdőt bármely évszakban. Ebből a sorból egyébként a nyúlcomb a kedvencem, mustáros, zöldséges tésztával. Vagy a szintén örök klasszikus sárgadinnye-sonka párosa. A sonka természetesen helyi illetőségű, hajszálvékonyra szelve kelleti magát.



De amiért igazán érdemes menni, az az aktuális étlap. A múlt héten spárgakrémleves bugyantott tojással: könnyű, lágy, igazán krémes. Az eperkrémleves meglepően szénsavas és savanykás. Kiderült, hogy joghurt és ásványvíz is akadt benne.
A víz egyébként amúgy is jó itt, hiszen régimódi szódásüvegből tölthet magának mindenki, hozzá pedig házi szörpöt is kortyolhat a nagyérdemű.



A főételek közül egyértelműen a borjúszelet aratta a legnagyobb sikert. Zseniálisan puha szelet hús, picit meg is pirítva. A két szelet között pedig egy kacsamáj-fasírt pöffeszkedik - ömagában is elviszi az egész műsort. A mártás, a krumpli meg a spárga már csak szükséges kísérők, bár maguk módján mind nagyon jól sikerültek.
A rókagombás tészta rántott kecskesajttal pont az a nyári fogás, amit akár otthon is képes lennék reprodukálni. De mennyivel jobb, ha elém teszik. Hozzá egy pohárka pinot blanc, természetesen Rókusfalvy pincészetből. Jól illenek egymáshoz.



A legtöbb étteremben a desszertek nem mindig viszik tovább a főételek színvonalát. Itt szerencsére ez nem igaz. A hagyományos vonalon akad aranygaluska, de a kísérletezők akár borsóhabos, epres, túrós piskótába is döfhetik a villájukat. Egyébként egyáltalán nincs borsó íze, a menta dominál. Vagy megkóstolhatják a csupa hab és krém csokitortát narancsos fagylalttal.



Kilátás a dombokra, kis játszótér a gyerekekenek és hátradőlős élvezkedés a felnőtteknek.

Menjetek csokit csinálni!


Tegnap nagyon hosszú, tartalmas napom volt postán való sorbanállással (kétszer), belvárosi parkolóhely vadászattal (háromszor) és első ovis szülői értekezlettel a kisebbnek. Mindezt pedig megkoronáztam a Chefparade csokikurzusával. Bár alig álltam már a lábamon, a 3 órát végigpörögtem én is a többiekkel együtt. Csiszér Dóri fantasztikus oktató - vicces, ügyes és tényleg minden úgy meg a keze alatt, mint a karikacsapás.
Lenyűgözően jól sikerült végignavigálnia a teljes folyamaton az egész csapatot. Bár többször is remegett egy kicsit a kezem, a bonbonforma kiöntésénél meg a "talpalásnál" például, valahogy mindig jól sikerült minden mozdulat. Feldolgoztunk vagy 2 kilónyi csokit, temperáltunk, ganache-t gyártottunk és folyamatosan nyalogattuk az ujjunkat. Isteni volt!



És amikor reggel kivettem a hűtőből a kis dobozka kóstolót! Hmmmmmm. Roppanós burok, krémes töltelék és ízbomba. El se hittem, hogy erre én is képes vagyok.
Persze itthon gránitlap és meghőmérő hiányában nem biztos, hogy reprodukálni tudnám az eredményt, az élmény önmagában is megérte.

Napi mosoly

Javaslom, hogy nyilvánítsák olimpiai sportággá vagy érettségi tantárggyá a gyereköltöztetés extrém körülmények között című tevékenységet. (2 holtfáradt, ám éppen ezért teljes erőből tomboló csemete + egy jól rugózó ágy + pár ruhadarab szükséges hozzá mindössze)

Napi mosoly

Mostanában nem jönnek a receptek. Az ok: lassan kifut ugyan az eper, de ma már ropogós cseresznyét, sőt! istenien illatos sárgabarackot ettünk. Ezeket pedig vétek bármivel elrontani. Csak és kizárólag önmagukban jók, amíg el nem telik vele az ember. Aztán majd újra meglátom, mit lehet főzni.

Tabbouleh bulgurral és quinoával

Nos, igen, le mertem írni. Tudom, hogy ez nem az autentikus, a minden rostán átmenő változat. De azért alapjaiban, ötletében megegyezik a legendás közel-keleti étellel. Merészségem oka másrészt, hogy a net telistele van a nem autentikus változatokkal, így közzé teszem a sajátomat is.

Az egész úgy kezdődött, hogy csak egy csomag bulgurt (búzatöret, keleti alaphozzávaló) akartam venni, de a kezembe akadt egy zacskó, amiben volt bulgur és quinoa is egyben. Szimpatikusnak tűnt az összeállítás, haza is jött velem. Nem lőttem mellé, bár érdekes a quinoa állaga, roppanóssága, nagyon jól működött ebben a házasságban.



100 grammot főztem meg a bulgur-quinoa keverékből bő, sós vízben, majd leszűrtem. Hagytam lehűlni.

Időközben apróra kockáztam 1 kis lilahagymát és ráfacsartam 1 citrom levét, illetve megsóztam. Ez némileg elveszi az erejét a hagymának. Összevágtam még 2 nagyobb paradicsomot, szintén minél apróbb kockák jelentik a célállomást. Kerül még egy csokor petrezselyem, illetve úgy 10 mentalevél is. Ezeket is jól összenyestem.

Minden hozzávalót jól összekevertem, meglocsoltam olívaolajjal és kicsit még sóztam. Akár azonnal is fogyasztható, de behűtve, az ízeket összeérlelve még finomabb.
Természetesen mindenképpen szükségeltetik mellé valami husi, vagy legalább egy kis morzsolt feta a tetejére. Ellenkező esetben valami halvány kis előételfélének teszi csak meg ez a saláta, ahogy egyébként fogyasztani is szokták: kitűnő étvágygerjesztő.

Országos Nyílt Lazacbontó Bajnokság

A METRO Vevőakadémia meghirdeti az Első Országos Nyílt Lazacbontó Bajnokságot, amely a Budai Gourmet gasztronómiai rendezvényen kerül megrendezésre, 2011. június 4-én.


A verseny döntőjébe a selejtezők első öt-öt helyezettje kerül be.

A nyertes a Marine Harvest jóvoltából egy 4 napos Norvég utat nyer és megtekintheti Európa egyik legnagyobb lazac farmját.

ELŐDÖNTŐ: Az elődöntők helyszíne és időpontja: Budai Gourmet gasztronómiai rendezvény, Millenáris Park, Budapest - 2011. június 4. 15:30-17:00. A két elődöntő egymást követi majd.
DÖNTŐ: A döntő helyszíne és időpontja: Budai Gourmet rendezvény, Millenáris Park, Budapest - 2011. június 4., 18:30-19:30


VERSENYKIÍRÁS:

A versenyzőknek az Országos Nyílt Lazacbontó verseny hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazac filéket szelnie egy hagyományos lazacból, a lehető legrövidebb idő alatt. Az elődöntő és a döntő alapanyagait a Metro Vevőakadémia és a Marine Harvest cég biztosítja.

A jelentkezéseket kizárólag a Metro Vevőakadémia e-mail címére lehet elküldeni vevoakademia@metro.co.hu
A pályázathoz néhány soros bemutatkozást és rövid indoklást kell csatolni a versenyen való indulás motivációjáról.

A felkészüléshez szükséges alapanyagok a METRO áruházakban szerezhetők be.

A szervezők a változtatás jogát fenntartják!

Nem csak az nyer, aki a fődíjként felajánlott 4 napos norvégiai utat nyeri!


A lazacbontó versenyen résztvevő minden versenyző, nagy értékű ajándékot kap a Metro Vevőakadémiától és a verseny fő támogatójától, a Marine Harvest cégtől. A versenyzők alanyi jogon kapnak a versenyen felfilézett 4,5 kg - 5 kg súlyú lazaccal megegyező mennyiségű lazachúst, tehát aki a döntőbe kerül máris gazdagabb 2 nagykereskedelmi minőségű lazac filézett húsával, de aki az előselejtezőben elvérzik annak sem kell búslakodni hiszen ebben az esetben 1 db atlantik lazac filézett halhúsát teheti a hűtőjébe és még számos egyéb ajándék is gazdára vár!
Segítség a filézéshez: az első és egyetlen hazai halgasztronómiai blog, az Oceancowboy-on bővebben olvashattok a lazacokról, méretről, súlyról , alkalmazható konyhatechnológiáról, és a filézéshez segítséget kaphattok, ha elolvassátok a fázisfotókkal illusztrált filézési útmutatót!
Nem csak séfek, szakácsok, vagy halkereskedők jelentkezését várják a bajnokságra, de nem árt, ha láttál már, filéztél már életedben! Jelentkezni csak a megadott e-mail címen lehet, ahová pár soros bemutatkozó (motivációs) levelet kell írni.
Filézőkéseket elő, mindent bele!

Töltött tök


Vannak ételek, amelyek talán nem is annyira finomak, hogy az ember vágyakozzon utánuk. Itt van például a töltött tök. Már önmagában a tökség nem a gasztronómia csúcsa, túl könnyen szétfő és olyan maszatos lesz. Az íze se ringat mennyei álomba, mint egy szép szelet lazac, vagy a most mindent elborító eper.
Maradjunk annyiban, hogy a tök egy éppen csak megtűrt hozzávaló, időről időre vesz belőle az ember, készíti is, mert zöldség meg egészséges. De hallottatok már bárkit is a tökfőzelékről álmodozni, ábrándozni?

Évente egyszer-kétszer mégis azon kapom magam, hogy elmerengve nézegetem a zsenge, szinte fehér tököket a piacon. Egyet meg is fogok, a súlyát-súlytalanságát latolgatom a kezemben. Automatikusan az orromhoz emelem, beszippantanám az illatát - mint az imádott zellernek - ha lenne neki olyan. Aztán gyorsan zavarba jövök, és a kofa kezébe nyomok két-három darabot, hogy azt kérném.

Hogy mi ez a nyár eleji tök-ügy nálam? Hát, valójában nem a tök hiányzik olyan veszettül, hanem anyukám. Ő minden nyáron legalább egyszer elővette a töltött tök receptjét, leporolta gondosan és a tőle telhető legjobban el is készítette. Nem mintha annyira értékeltük volna az erőfesztítéseit. Épp úgy fintorogtunk és tologattuk körbe-körbe a villával a tökdarabokat, mint ahogy most a saját gyerekeim teszik. Mert ugye darált hús, rizs az teljesen oké, teljesen gyerekbarát kaja, a tejmártás meg egyenesen szuper, de azt a tököt valahogy nem kellene erőltetni.
Nos, úgy tűnik az anyukák már csak ilyenek. Erőltetik ezt a tök dolgot és közben hogy s hogy nem harminc fölött már kifejezetten finomnak találtatik ez az összeállítás minden apró kaporszálával együtt. A fényképen szereplő műalkotás 80 százalékát jómagam kebeleztem be a legnagyobb élvezettel és megelégedettséggel. Nem hazudok, tényleg ízlett.

Csak hát, amilyen az ember lánya, ilyenkor örülne inkább annak, hogy ügyetlen, hogy nem tud összehozni egy épkézláb töltött tököt sem, csak ha cserébe lenne valaki, aki elkészítené helyette, aki gondoskodva odatenné elé az asztalra, amikor a nagy nyári szüneti rajcsúrozásból megfáradva hazavánszorog. Enni, falni a teraszon, az árnyékban, hogy aztán újult erővel induljon neki az ember a végtelen júliusi napoknak. Hát, ha jó valamikor gyereknek lenni, akkor tuti a nyári szünet az!

Fogtam Anyu receptjét és nagyából-egészéből végigcsináltam. A kaprot a húshoz kevertem, a mártásba meg került valahogy némi reszelt sajt is. Az a hozzávaló, ami nálam egyetlen ételt se tud elrontani, alkalmazom is mértéktelenül.

Íme az eredeti recept:

Hozzávalók: 2 zsenge fehér húsú tök, 1/2 kg darált hús, 1 kisebb fej vöröshagyma, 20 dkg rizs, fél liter tej, 3 kanál liszt, kapor, só, bors.

Elkészítése: A tököket hosszában félbe vágjuk, a magokat kikaparjuk. A kis csónakokat sós, ecetes vízben félig puhára főzzük és szűrőn lecsepegtetjük. A tök gyorsan megfő, ezért nem érdemes otthagyni.
A töltelékhez a darált húst apróra vágott hagymán és olajon átpirítjuk. Sóval, borssal fűszerezzük. Közben a rizst kétszeres mennyiségű vízzel puhára pároljuk. A puha tök csónakokat egy tűzálló edénybe helyezzük, megtöltjük a hús és rizs keverékével majd tejmártással borítjuk be. A mártáshoz 4 dl tejet felforralunk, és amikor már bugyog, hozzákeverjük az összekevert maradék tejet és lisztet. Így nem lesz csomós a mártás. Addig kevergetjük, amíg besűrűsödik, sózzuk és hozzáadjuk az apróra vágott kaprot is.
Ezzel a mártással beborítjuk a megtöltött tököket, majd fél órára bedugjuk a sütőbe, hogy a teteje egy picit átpiruljon.

Színes túrókrém


Kence, kence, kence. Még a gyerekekkel jó lenne megértetni, hogy mennyire jó különböző "gyanús" állagú dolgokat a kenyérre kenve elfogyasztani. Mert ott van ugye a körözött - a kedvencem, aztán a fetás paprikakrém, a tojáskrém/pástétom, és most a legújabb tavaszira hangolt túrókrém.

Elkészítése nem igényel túlzott erőfeszítést, viszont jót tesz neki, ha pár órát ácsorog a hűtőben. És van egy trükk is: ha botmixerrel esek neki a túrónak ezerszer krémesebb lesz.
Aztán teszek hozzá egy-két kanál tejfölt, sót, borsot. Összevagdostam olajbogyót, piros kaliforniai paprikát és egy picike lilahagymát. Végül pedig még sok-sok kaprot is felszecskáztam és belekevertem. Már csak egy szelet pirítós kell melléje.

Ha nagyon cifrázni szeretném, akkor kivájom pár paradicsom közepét, lefordítom, hogy kiengedje a levét, aztán abba töltöm a túrókrémet. Csudajól tud kinézni a sok szín így együtt.

Gere Attila Mandula étterme, Villány



Villányban először Gere Attila borász nevével fémjelzett komplexumba vezetett az utunk, a hotelt és éttermet is magába foglaló épületben mi a vendéglőben telepedtünk meg vagy 3 óra erejéig.
Gyönyörű idő, árnyékos terasz és érkezik a Frici névre hallgató rozé habzóbor is. Isteni, hideg, csiklandósan illatos. Legszívesebben maradnék ennél az ebéd egész ideje alatt. Amíg böngésszük a szűk - éppen váltás alatt lévő étlapot kapunk friss, puha kenyeret, vajat  és szőlőmagolajat. Egészen isteni mindhárom, simán jól tudnék lakni ennyivel.

Akárhogy is szűkítették az ajánlatot egyetlen lapra, mindenki talál valaki kedvére valót, sőt a vegetáriánus vendégnek is összehoznak egy komolyabb paradicsomos tésztát. De kezdjük a levesekkel, amelyek jó része krémleves. A pincérnőnk például nem ajánlja a salátalevest, de én csak azért is ezt akarom. Talán a fenyőrügy sorbert miatt, aminek végül nem sok ízét érzem. A leves maga zöld és hideg, amolyan fű ízű. Hozzá kis tálkákban jégsaláta és csirkefalatkák is érkeznek. Összességében inkább érdekes, mint finom, de most nem hiányzott semmi tartalmasabb.
A zöldborsó krémleves wasabival lett ízesítve, de a cukorborsó édessége dominál benne. A paprikaleves két színben: sárgában és narancsos pirosban érkezik, szépen mutat a tányéron. A piros rész csípősebb, a sárga csak simán paprika ízű - jó ez is.



A főételek meg egyenesen pazarok. Például ez a szerény kis báránycsülök, amit nem volt egyszerű bekebelezni, de azért valahogy csak helyt álltam. Mellé paradicsomos ragu és gombás, parmezános krumplipüré is jár. A borválasztást rábíztuk a helyi erőkre, így aztán végül fogalmam sincs, mit ittam. Egy erős, nagy testű bor volt, nekem minden tekintetben túl sok a szelíd bárányom mellé.

A desszert nem tűnt túl esélyesnek egy ilyen menüsor után, de a ház meg is lepett minket egy-egy pohárkában tálalt panna cottával, málnahabbal. Hát, ez valami zseniális volt! Nem csoda, hogy nem is akartunk már mást választani. Már csak ezért a desszertért is érdemes volt eljönni - úgy éreztem.
Meg az se tett rosszat a hangulatomnak, hogy 3 órán keresztül csak ültünk az árnyékban a barátainkkal - gyerek nélkül - és csak beszéltünk, beszéltünk, beszéltünk. Néha egy-egy korty bor, sok víz és a sehova nem rohanás érzése.

Sauska, Villány


Volt nekünk ez a kis villányi kiruccanásunk, aminek fő programpontjának a Sauska borászat meglátogatása bizonyult. Hosszas egyeztetések, telefonok és e-mailek jöttek-mentek. A látogatásunk szervezői igazán kitettek magukért. Aztán kiderült számomra az is, hogy akikkel mentünk, ismerik ám Sauska Krisztiánt, sőt ő véletlenül pont ott is volt. Meg a lánya is. Meg egy Master of Wine hölgy is, aki éppen nagy kóstolót tart a jövőben esedékes borokból. Meg a birtokigazgató, aki lelkesen mesélt nekünk és türelmesen válaszolta meg a kérdéseinket.

Innen már csak tátott szájjal figyeltem. Ültünk a naplementében, simogatóan meleg májusi délutánban a teraszon. Hiperdizájnos fehér kanapékon, Zsolnay-kerámiás kék puffok körül, és csak hozták és hozták a borokat. Jók voltak, igencsak fantasztikusak. Úgy a negyedik körül én már teljesen elvesztettem a fonalat, egyáltalán nem tudnám megmondani, hogy mit is ittunk.



Aztán mentünk egy nagy kört a pincében is. Lenyűgöző. Leginkább a mögötte lévő irdatlan munka. Most ugye nincs nagy nyüzsgés, szépen növöget a szőlő fenn a dombon. De az, hogy szinte szemenként válogatnak, hogy micsoda tökéletes tisztaság honol mindenhol, hogy mennyi odafigyelés és törődés veszi körbe ezt az italt. Engem teljesen megdöbbentett. Az, aki ennyire figyel arra, hogy mit tesz bele végül a palackba, az lehet akármilyen nagyképű - szerintem. De közben mindig ott van a tudat, elő is jött többször, hogy a természet egyetlen jeges hajnallal, egyetlen nagy viharral teheti tönkre az egész évet. A természet adja a bort, az elkészítése csak "pofozgatás" a helyes irányba.

Aztán volt még vacsora is. Nem mondhatnám, hogy éhesen ültünk neki, de ez is jó volt. A belső tér is a design, a modernség, a kortást művészetek még éppen kellemesen befogadható, de nem tolakodó egyvelegét nyújtja.
Látványkonyhában készül a vacsora és amolyan modern magyaros vonalat követ. Semmi konfitálás meg sous-vide, csak korrekt módon elkészített bableves, sok belevalóval. Aztán nyúlcomb megpirítva, de mégis omlósan némi lecsóval, zsemlegombóccal. Végül pedig egy összett desszert: madártejbe áztatott bundáskenyér, mascarpone-hab, mákkrém, tokaji borzselé.
Hmmmmmm. Tökéletesen eltelve, alig-alig pihegve tértünk meg szállásunkra. A legmeglepőbb módon, bár tetemes mennyiségű bort fogyasztottunk el, igazából nem lett tőle komolyabb bajunk. Persze ettünk és literszám ittunk is mellé vizet.

Csak azt bánom, hogy a rozén kívül alig-alig tudom visszaidézni, melyik bor is volt a kedvencem. Talán itt az ideje, hogy itthon egyesével elővegyük és végigkóstoljunk újra mindet. Vagyis azokat, amelyek éppen kaphatók az üzletekben. Az biztos, hogy a rozé a nyár nagy kevence lesz.

Napi mosoly

Nincs jobb annál, mint amikor az ember a biztonság kedvéért felhívhat valakit - például az Apukáját - hogy hogy is lesz a legjobb a grízgaluska.

Spárga salátaként


Már megint egy végtelenül egyszerűen készíthető étel. Mármint szerintem az, de ha valaki nincs olyan jó és közeli barátságban a sprágával, mint én, akkor itt a tavalyi okosságaim gyűjteménye.

Most egy fél kilós csomag zöld spárgát átmostam. "Összespárgáztam", de nem kék színűvel, mint Briget Jones. Talpra állítva forró vízbe tettem, hogy a fejei a víz fölött legyenek. 4-5 percig főztem a sós, cukros vízben. Kiszedtem és konyharuhába csavarva hagytam kihűlni. Nem mostam le, nem raktam jeges vízbe.

Amikor már langyos volt, levágtam a fás alsó részét - úgy 2-3 centit. Tálra tettem és meglocsoltam pár csepp olívaolajjal, citromlével. Rászórtam 1 evőkanál darált diót, pár szem felcsíkozott aszalt paradicsomot, rengeteg petrezselyemlevelet meg parmezán forgácsokat.



Igazi, nyárieleji gyönyörűség. Az egyik tökéletes vacsora fehér borral, ropogós héjú kenyérrel.

Töltött paprika fetával és paradicsommal


Nem az a hagyományos, húsgombócos, jó sok munkával járó töltött paprika. Sőt, nem is akartam megírni az elkészítését, hiszen annyira egyszerű.

De ha mégis valakinek pont erre az ötletre, receptre van szüksége, hát íme a kétszemélyes adag leírása:

Megfőztem 15 deka tésztát (rövid, csavart csöveket). Leszűrtem.

Félbe vágtam egy nagy kaliforniai paprikát. 10 percig elősütöttem a sütőben.

Közben összevágtam egy nagy paradicsomot, 5 deka fetát, 4-5 szemnyi aszalt paradicsomot is.

Akad még hozzá pár menta és petrezselyemlevél is. Ezeket mind összekevertem a tésztával és a paprikába halmoztam. Persze az egész nem fért bele, így jutott bőven mellé-köré is.

Még 10 percig sütöttem együtt.

Szerintem ez így komplett. Sózni például egyáltalán nem kell a feta miatt.

Rakott tészta sonkával és brokkolival



Nézegettem Lilla mac and cheese ihletét, de nálunk végül ez lett belőle. Jó dolog az az amerikai változat, de szerintem teljesen felesleges tejmártást főzni, mert a tojás-tejföl kombináció épp olyan jól megállja a helyét.


Egyszer már készítettem úgy is rakott tésztát, hogy nyersen dobtam bele a tejbe a tésztát, majd így be a sütőbe. Akkor jól is sikerült, de az arányokat menthetetlenül elfelejtettem, így maradtam a tészta előre megfőzésének verziójánál.


4 személyes adaghoz: 40 deka rövid csőtészta, 40 deka brokkoli, 10 deka sonka, 10 deka jól reszelhető sajt (például Cheddar), 2 tojás, 2 deci tejföl, szűk maréknyi petrezselyemlevél, só.


Így készült: A tésztát és a brokkolit is megfőztem. A sonkát felkockáztam, a sajtot lereszeltem. A tejfölt, tojást összekevertem. Sóztam, beleszórtam az apróra vagdosott petrezselymet is.


Tűzálló tálba öntöttem a kifőtt tésztát, a sonkát meg a brokkolit. Ráöntöttem a tojásos keveréket és végül beborítottam sajttal.


Úgy 15 perc bőven elég neki a forró sütőben. A tojásos keverék átsül, a sajt meg jól megpirul a tetején.

Napi mosoly

Mégiscsak visszajött az előző bejegyzésem. Én ennek is tudok örülni. Persze a hozzá fűzött megjegyzéseket nem látom...

Napi mosolyok

A gyerekenek ízlik a macaron. Van ízlésük.


A játszótér akácillatban úszik, és meg is kóstoltuk a virágot. Ez már nem ízlett annyira.


Végre sütöttem újkrumplit. Ez viszont mindent visz nálam. A leg-leg tavaszi csemege.

Szendvics-ebéd



A mai ebédem, amire egyébként már napok óta készültem:



1 répa - lereszelve,



1 gerezd új fokhagyma - lereszelve,



rengeteg petrezselyemzöld - összevágva,



1 kiskanál majonéz,



2 kiskanál tejföl.



Keverve, ciabattába töltve. Napfényben úszó teraszon elmajszolva.

Indiai fűszeres paradicsomleves



Teljesen mentes az állati eredetű hozzávalóktól, de ettől még igencsak finom tud lenni. Meglepően laktató is, köszönhetően a vöröslencsének. Persze kell egyfajta ízlés ahhoz, hogy az ember egyrészt megszeresse az erőteljes fűszereket, másrészt, hogy ne zavarja a leves állaga.


Felkockáztam egy hagymát és egy répát. Kevéske olajon megfuttattam, sóztam, meghintettem 1 jó kiskanálnyi garam masalával (indiai fűszerkeverék). Hozzáadtam 2-3 kanálnyi vöröslencsét (ami helyettesíthető rizzsel is akár).


Felöntöttem úgy 2 dl vízzel és puhára főztem mindent. Hozzáadtam 3 deci paradicsomlevet, 1 deci kókusztejet, 1 jó marék borsót és így is főztem 7-8 percig. És már készen is volt!


Saját magamnak főztem, szigorúan két tányéros mennyiségben. Ez így nekem pont egy ebédre elég.

Megtörtént a nagy sorsolás

A random.org-ot használtam, nem csaltam, a nyerteseket nem ismerem személyesen. Biztos, hogy lesz, aki csalódik, de ígérem szervezek még hasonlókat!

Íme a nyertesek (mindenki, aki nyert, kapott egy e-mailt)
Mankás könyvek: Monica
Kern Ági könyvek és Szabadka-csomag: névtelen (szelesiszi...@)
Panyizsuzsi tejeskávé szettje: Viki
Karaffa borbolt saját bora: aarks
Hedonism bonbon és csoki: Muller Agi
Kockacukor kávébérlete: Lilla (főz)
Szilikonos forma a Gasztroshoptól: Jutka


Nagyon köszönöm nektek a játékot, a részvételt!

VKF! Eper-színpompa



Volt egy kis kavarodás a legújabb VKF kiírásával. Nagyon tetszik a színpompás ötlet, de én mégis az eperre szavaztam. Gyönyörű piros színe van ugyanis. Ahogy a piac kínálatát elnézem, május elejére már elég nagy mennyiségben lehet venni. Lehet, hogy még fólia alatt, de már napfény érleli.

Nekem különösen nagy kaland az eper. Ez az első év, amikor meg mertem kóstolni az epret, sőt 5-6 szemet egyszerre meg is ettem. Ilyesmire utoljára 15 éve került sor! Akkor nagyon csúnyán allergiás lettem rá, és azóta kerültem, mint a tüzet. Még epres gyümölcsös joghurtot se mertem enni, pedig abban aztán tényleg elenyésző a mennyiség. Úgy tűnik újrakezdhetem az eperevést, gondolom ennyi idő elég volt, hogy kiürüljön a szervezetemből. Meglátjuk, mikor telítődök újra.


A receptet nem vittem túlzásba, ugyanis azt gondolom, hogy a bogyós gyümölcsök frissen, éppen csak megmosva a legfinomabbak. Csak úgy csipegetve. De ha éppen nem a legérettebbek, legfinomabbak, akkor érdemes egy picit varázsolni velük. Például:



Gyümölcsrizst eperöntettel


4 desszert adaghoz főztem 2 dl rizst tejberizsnek. Én úgy csinálom, hogy először 2 dl vízben, 1 kanál cukorral kezdem főzni a rizst, amikor azt felszívta, akkor öntöm hozzá a tejet, kb. 3-3,5 decit. Amikor a tejet is felszívta, még öntök hozzá egy keveset, lefedem és lehúzom a tűzről. Így még tovább puhul és krémesebb lesz.


Az epret megmostam, félbe vágtam. Egy csomag vaníliás cukorral és fél deci fehérborral főztem pár percig.


Forrón és hidegen egyaránt jól esik.

A klasszikus csokoládétorta



Ez nálam A csokoládétorta. Tökéletes. Pont, ahogy a Nagyi is csinálta, csinálná. Na, jó, én egy picit több csokival készítem.


A recept egyébként nem is annyira bonyolult, mint hinnénk, bár azért beletellik vagy 3 óra, mire el is készül.


Viszont a végeredmény! Egy könnyű piskóta, szinte elrepül és hozzá egy tömény, olvadós tojásból főzött, vajjal dúsított krém. Nagyjából ez a sütemény-mennyország kategória.


Csokoládétorta


Hozzávalók a piskótához: 10 tojás, 4 kanál cukor, 4 kanál porcukor, 6 kanál liszt, 4 kanál darált dió, 2 kanál kakaó.


A piskóta készítése: A tojásokat egyesével szétválasztottam. Fontos, hogy ne keveredjen a fehérje és a sárgája. Ezért mindig külön tálba ütöm fel őket, hogy elkerüljem a baleseteket. A fehérjéhez adok egy csipet sót, aztán addig verem (mixerrel, régebben kézi habverővel), amíg kemény lesz. Ekkor egyesével adom hozzá a 4 kanál porcukrot és tovább verem, sokáig, sokáig. A cukros tojáshab fényes lesz és kemény. Félreteszem, de csak rövid időre.


A sárgáját a kristálycukorral keverem fehéredésig. Aztán hozzáadagolom a lisztet, diót, kakaót. Jó sűrű lesz, egy idő után már nem biztos, hogy viszi a mixer. Belekeverem a fehérjehabot, mégpedig két-három részletben. Először nem törődök a hab érzékenységével, az a lényeg, hogy fellazítsam a sárgájás keveréket. A második körben viszont már nagy, széles mozdulatokkal dolgozom, hogy megmaradjanak a fehérjébe zárt légbuborékok.


Ekkora mennyiséghez egyébként hatalmas keverőtálra lesz ám szükség!


A piskótát 2-3 részletben sütöm meg, attól függően, hogy mekkora a tepsi. Ezúttal kör alakút használtam, amit gondosan kibéleltem sütőpapírral. A sütéshez kb. 15 percre van szükség, de az egyes sütők nagyon eltérőek lehetnek.


A piskótát hagyom kihűlni, majd óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt. Nem szokott ráragadni és gondot okozni.


Hozzávalók a főzött csokikrémhez: 4 tojás sárgája, 2+2 kanál cukor, 1 kanál liszt, 2 dl tej, 150 g étcsokoládé, 150 g vaj.


A krém készítése: A tojások sárgáját elkeverem 2 kanál cukorral, liszttel. Egy lábasban tejet melegítek, amikor már kezd gőzölögni, beleöntöm a tojást, és folyamatosan keverem-keverem. Viszonylag kis lángon, óvatosan főzöm, sűrűsödésig. Ha jó az állaga, rögtön egy hideg tálba át is öntöm és tovább keverem. Amikor már nem forró, beleadagolom a feltördelt csokoládét. Egy ideig könnyen bele is fog olvadni, de ha az egészet nem veszi fel, mert már nem elég meleg a krém, akkor a maradékot megolvasztom és úgy adom hozzá. Hagyom teljesen lehűlni.


A szobahőmérsékletű vajat 2 kanál cukorral habosra keverem és a tojásos krémmel vegyítem.


Ez után már csak az van hátra, hogy a krémet rákenjem a piskótára és valami elfogadható díszítést eszközöljek rajta. Ez utóbbi téren még komoly hiányosságaim vannak, de majd még gyakorolok.

Napi mosoly

Hétfőn hivatalosan is megkezdtem a jegeskávé-szezont Balatonfüreden, a Karolinában. Plusz felfedeztünk egy jópofa helyet a Kredencet, ahol húsvét okán tormás mártogatóst kóstoltunk. Ez a Balatonfüred egyre jobb és jobb hely!

7 év - 7 nyeremény

Hét évvel ezelőtt mindenféle komolyabb terv nélkül bepötyögtem az első bejegyzést. Aztán egyre csak jöttek és jöttek az újabb főznivalók, ennivalók, receptek és ötletek. Időről időre abbahagytam, költöztem, újrakezdtem. És még mindig itt vagyok.


Kedves Olvasóm, elhoztam neked néhány kedvencemet. Olyan embereket és tárgyaikat, akiket nagyon kedvelek valamiért. Sokan kimaradtak ebből a listából, hiszen csak hét hely volt rajta. Sebaj, jövőre is lehet majd hasonlót szervezni.


1. Panyizsuzsi tejeskávé szettje


Olyan vagyok, mint az üveg

Te csak egyenes vonalakat tudsz rajzolni! – mondták rám építészként.

Pedig szeretek tanulni, változni és formálódni.
Akárcsak az üveg a kemencében.

Szeretem a színeket, legfőképp a telteket.

Álmodozáskor, tervezéskor ők dominálnak.
Szinte vibrálnak bennem a kavargó színek.

Akárcsak régen, ma is egyenes vonalakban gondolkozom.

Ezeket az egyeneseket varázsolja a kemence lágy ívekké és kerek formákká.
Engem pedig az üveg tanít és edz, nap nap után, hajlékonynak, rugalmasnak maradni.


Ez Panyi Zsuzsi vallomása üvegművészetéről. Az általa felajánlott nyeremény pedig egy Tejeskávé névre keresztelt szett, medál és gyűrű egymáshoz illő színekben.


2. Karaffa Borszaküzlet saját bora


Bauer Györgyhöz, Gyuri bácsihoz akkor is érdemes betérni, ha az embernek semmi konkrét borvásárlási szándéka nincs. Hatalmas tudás, a felfedezés izgalmas és a borok feltételen tisztelete, ezektől lesz a kedvenc borkereskedésem ez az óbudai hely, a Karaffa.


A nyeremény a tulajdonos saját borából egy palack, olyasmi, amihez tényleg csak néhány beavatott juthat hozzá.



3. A Vattacukorhajú lány Manka könyve és Vilma levese

Horváth Mónika világa édes és kedves, ahogy neve is mutatja, de tökéletesen emészthető formában. Jól esik ebben a világban kalandozni, a könyveit lapozgatni. Elsősorban persze kislányoknak és gyereklelkű nagylányoknak ajánlom a Vattacukorhajú-világot.


Mónika ezt mesélte a Mankák születéséről: „A Manka babát két évvel ezelőtt találtam ki, alakja egy nagyszoknyás, duci kislányból született. Azóta számtalan variáció készült, de közös bennük, hogy mind én varrtam, az utolsó öltésig és nagy szeretettel. A könyvet is én írtam és illusztráltam, egy igazi nyári Manka-napot mutat be, olyat, amilyenre talán mindannyian vágyunk. A mankaság lényege a vidámság és az élet szeretete”

A nyeremény két könyv: egy mankás és a legújabb, a Vilma levese.



4. Hedonism bonbonválogatása

A süti szeret téged! És mennyire szeretem én Ana alkotásait! Decemberben az ő répatortáján és mogyorós ropogósán éltem, amit a WAMP-on szereztem be. Azóta megkóstoltam a csokiszalámit és a bonbonokat is. Attól tartok szerelem ez, az ízekbe, az ötletekbe, az édesség végtelen szárnyalásába. Az abszolút tökély a passiógyümölcsös, de a levendulás is egy csoda. Ana ezt mesélte a cégéről: "A Hedonism.hu csapata elkötelezett sütemény és csokoládé rajongó. Oly annyira, hogy képesek voltunk életre hívni egy céget, hogy terjesszük eme szenvedélyünket. Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni azokat az ízeket, amiktől mi elégedetten húzzuk mosolyra a szánkat."

A nyeremény pedig Hedonism Ana egy doboz bonbon válogatás és két tábla csokoládé (epres-robbanócukros fehér csokoládé és vajkaramellás-kekszgolyós tejcsokoládé tábla).


5. A Kockacukor kávézó kávébérlete


Kedvenc törzshelyem is beszállt a buliba. Ha rosszkedvű vagyok, oda megyek és iszok egy forró csokit. Ha süt a nap és jó a kedvem, akkor málnaturmixot kortyolok. Ha pedig csak egy kis energia kellene, akkor jöhetnek a kávékülönlegességek a világ legjobb termőterületeiről. A fánk és a sehol máshol nem kóstolt melegszendvics már csak hab a tortán.


A nyeremény egy két kávéra és egy kakaóra szóló „bérlet” a Kockacukor kávézóba. Elfogyasztható egy alkalommal vagy akár részletekben is. A kávé 100% arabica kávéból készül, Semiramis kávéból, a kakaó pedig Michel Cluizel kakaóból. Kakaók ízesítései: málnás, banános, fahéjas, kókuszos, málnás-fahéjas, banános-fahéjas, karamellás.




6. Szilikonos forma a Gasztroshoptól


Annyira jó, hogy ma már az íróasztal mellett ülve is beszerezhetem a sütéshez-főzéshez szükséges mindenféle kütyüt! Főleg, ha ennyire jópofa és színvonalas kínálatból válogathatok, mint a Gasztroshopé.


A nyeremény egy szilikonforma, amellyel digitális számokat süthetünk ki süteményből.


7. Könyveim és egy szabadkai finomságcsomag


Végül pedig nem maradhatnak le saját könyveim és kedvenc városom, Szabadka finomságai sem. Aki erre az opcióra szavaz az egy három könyvből álló csomaggal és egy csomó finomsággal: lekvárral, csokival, sós rágcsával és pálinkával lehet gazdagabb.


A játék menete:


1. Mindenki válasszon ki egy neki tetsző ajándékot! Ez a legszigorúbb szabály: egy játékos csak egyféle csomagra nevezhet. (Nagyon szigorúan törölni fogom a második-harmadik nevezéseket.)


2. A nyereményjátékban való részvételhez itt kell megjegyzést hagyni, ennél a bejegyzésnél. A megjegyzés tartalmazza, hogy melyik nyeremény sorsolásán szeretnél részt venni.


3. Az azonosításhoz szükségünk van egy e-mail cím megadására is. Ez alól a Google-fiókkal bejelentkezők mentesülnek, ha profiljuk hozzáférhető és tartalmaz e-mail címet.


4. A sorsolásra május 2-án reggel kerül sor, addig lehet jelentkezni. A nyertesek nevei itt is megtekinthetők lesznek (ez után akár ki is törölhetitek a megjegyzéseteket, ha féltitek az e-mail címeteket). E-mailben értesítjük a nyerteseket és az ajándékokat postán küldjük el.


Sok szerencsét kívánok a játékhoz!


Ági, aki főz

Húsvéti ajánlat

GasztroRéka hívott meg, hogy mutassak néhány húsvéti receptet a repertoáromból. Mi bizony bárányt eszünk ilyenkor báránnyal, úgyhogy ilyen recepteket szép számmal tudok mutogatni.
Bárányos étel:
Egészben sült báránycomb - hihetetlenül egyszerűen készül
Spenótos bárány - szerb egytálétel
Kalács:
Fonott kalács sonkával és tormával
Édesség:
Nyuszifészek - csokis keksz
Citromos sütemény
+ egy húsvéti novella
A játék lényege:
Írj egy bejegyzést "Húsvéti ajánlat" címmel! Az ünnepre való tekintettel javasolj 5-10 ételt bármilyen kategóriában, egy feltétel van, hogy a korábban már közzétett receptjeid közül válogass!
Ha megkapod a játékot, akkor kérlek küldd tovább 10 bloggernek! De a játékot szabadon is "elviheted", nem kell megvárni, hogy hozzád is eljusson!:)
Játékra fel!
Kíváncsi lennék az új blogerekre is, de nyilván itt a régi motorosok játszanak.
Ahova én is ellátogatnék húsvéti vendégségbe:
Édes és Keserű, Napmátka Tűzhelye, Duende, avagy Szellem a fazékban, Doctor Pepper, Kicsi Vú, Az élet napos oldala és még sokan, sokan mások.

Napi mosoly

A drágám most állított haza a Chefparade-os csapatépítésről egy saját kézzel gyártott hamburgerrel. Ez az a pillanat, amikor az ember kénytelen feladni a húsvét előtti böjtöt és megenni a világ legfinomabb hamburgerét egy amúgy soha, de soha nem főzőcskéző ember által készítve. És tényleg nagyon-nagyon fincsi volt!

Illatos, ötfűszeres oldalas


Oldalast sütni nagyjából a világ leegyszerűbb dolga. Jó nagy darabokat vettem, amin volt bőven hús meg zsír is.

Összekevertem 2-3 kanál ecetet, 1 kanál cukrot, 1 kiskanál kínai ötfűszer keveréket.

Az oldalast megsóztam, aztán rálocsoltam a fűszeres keveréket. Jól átforgattam és egy mély tepsibe terítettem.

Körülbelül háromnegyed órát töltött a maximumra állított sütőben. Időközben kétszer-háromszor átforgattam, hogy mindenhol átsüljön és ropogós legyen.

Szombati lakoma


Szülinapi buli kapcsán elég komoly mennyiségű kence-fice meg saláta került az asztalra és tűnt el a vendégek gyomrában. Ilyenkor mindig veszek 4-5 fajta különböző sajtot, keményet is meg illatosat, penészeset meg ízesítettet és persze többféle sonkát, kolbászt. Ez az alap, meg a kenyér. Ebből már mindenki jóllakik, aztán jön hozzá a cifrázás.

Mivel sok volt a gyerek, ezért csak úgy natúr kiraktam répát, uborkát meg paprikát, mindet egyforma csíkokra vagdosva. Gyorsan el is ropogtatták.

A saláták közül most a paradicsom-mozarella-bazsalikom lépett porondra. Egy kis só meg olívaolaj, sőt picinyke balzsamecet sem árt neki. A másik salátaféleség tésztából (fusili), articsókából meg olajbogyóból állt össze. A konzervbabhoz meg rozmaringot, paradicsomot, paprikát, újhagymát adtam. Ez utóbbi kombináció megfőzve és nyersen is jól kiegészíti a babot.

Volt aztán illatos, ötfűszeres oldalas, jó ropogósra sütve.

A kencék közül gyorsan elfogyott a feta-ajvár keverék, illetve a sörös sajtkrém és a bacon jam névre hallgató izgalom is.

Napi mosoly

Reggel felhúztam a vászon tornacipőm, a ballon kabátom és egy piros sálat. Ettől egész nap jól érzem magam a bőrömben.

Citromos csicseriborsó-leves


A Nők Lapja Konyhában olvastam, majd gyorsan meg is valósítottam. Persze ez utóbbit már csak úgy fejből, saját ötletekkel.

Egy póréhagymát, 2 gerezd fokhagymát vagdostam apróra, pároltam meg egy kanál olajon. Került rá só, bors, egy pici római kömény meg gyömbérpor.

Adtam hozzá egy felkockázott répát, felöntöttem 2 dl paradicsomlével és még úgy fél liter vízzel. Puhára főztem.

Beleöntöttem az átmosott csicseriborsó konzervet, belefacsartam egy citrom levét. Ennyi. Lehet enni.

Jó savanykás, gazdag, tartalmas. Ízlett.

Mosolygós napok

Végre nem húsvétra esik a szülinapom és főleg nem nagypéntekre! Most akkor három nap konstans buli és ünneplés!

Lazacos-brokkolis tészta


Néha vissza kell térni a kezdetekhez. Főleg, ha az a kezdet valami olyasmi, amit az egész család szeret.

Mi került négyünk (2 kicsi, 2 nagy) tányérjára? 30 deka csavart tészta, 12 deka pácolt lazac, 2 dl tejszín, 30 deka brokkoli, só, bors és rengeteg parmezán.

Hogy készítettem? Kifőztem a tésztát, lobogó, sós, olajos vízben. Leszűrtem, de nem mostam hideg vízzel! Szintén megpároltam a rózsáira szedett brokkolit. Mindkettőnek elég úgy 10-10 perc.

Serpenyőbe huppantottam a felkockázott lazacot meg a leszűrt brokkolit. Felforrósítottam, ráöntöttem a tejszínt, fűszereztem és végül a tésztát is óvatosan beleforgattam. Aztán ki-ki magának annyi reszelt parmezánt szór rá, amennyit csak kíván.

Kifejezetten faksznis családnak való: van a ki a lazacot, van aki a brokkolit tolja undorral fére, de valahogy mégis mindig minden elfogy.

Napi mosoly

Áthajtani egy nagy halom lehullott virágszirmon és nézni, ahogy felkavarodnak...

SegítSüti licit vége


Ismét hatalmas és csodás dolgok történtek a SegítSüti háza táján! Büszke vagyok arra, hogy részt vehettem ismét ebben a kezdeményezésben és az 1 millió 3 ezer feletti összeg is újra és újra ámulatba ejt! Köszönjük!

Akinek nincs 20 meg 100 ezer forintja, de mégis részt venne, most pár napig olyan apróságokra csaphat le, amelyek szintén megdobogtatják a gasztro-szerető emberek szívét.

SegítSüti 2011



Újra indul a licit! Ezúttal a Down Egyesület fejlesztőháza számára gyűjtünk, szeretnénk hozzájárulni egy picit az ő áldozatos munkájukhoz is. A kezdeményezés részleteiről, a licitlehetőségekről és a támogatottakról, illetve az eddigi SegítSütikről a http://www.segitsuti.hu/ honlapon olvashattok. Licitálni is a honlapon lehet, illetve ha túlzottan elszaladnának a licit összegei, akkor érdemes megrendelni a sütifüzeteket vagy egyéb ajándék-apróságokat, hiszen ezzel is segíthetünk.



Az előző két évben sütöttem mandulás ropogóst, meg narancsos-marcipános tortácskákat. Most folytatom a sort és ismét mandulás lesz a sütemény, a krémjébe pedig a narancs mellé befurakodott a passiógyümölcs. Csak halkan mondom, ez a gyümölcs már önmagában is fantasztikus!


Mandulás tallér passiógyümölcsös krémmel


Hozzávalók a tallérhoz: 200 g darált mandula, 200 g liszt, 1 csipet só, 1 kiskanál sütőpor, 100 g vaj, 150 g porcukor, 1 tojás, 1 kanál narancslikőr.


Hozzávalók a krémehez: 6 db passiógyümölcs, 1 narancs leve, 1 kanál cukor, 2 evőkanál narancslikőr, 150 g fehércsokoládé, 70 g vaj.



Elkészítése: A mandulás tallérhoz egy tálba tettem a lisztet, őrölt mandulát, sót, sütőport, cukrot. Lazán összeforgattam, majd elmorzsoltam benne a felkockázott hideg vajat. Amikor már egynemű volt a tészta, de még csak nedves homokra emlékeztetett, akkor adtam hozzá a tojást és a likőrt. Gyors mozdulatokkal összedolgoztam.

Gömböcöket hengergettem belőle, amiket aztán kilapítva tettem a sütőlemezre. 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt ropogósra sültek.

A krémehez kiszedtem a passiógyümölcsök belsejét, a narancs levével és 1 kanál cukorral együtt felforraltam és 5 percig főztem. Szűrőn átpaszíroztam, beleolvasztottam a vajat és a csokoládét, hozzáadtam a likőrt is. Teljesen lehűtöttem, amitől a krém besűrűsödik és kenhető lett.

Két-két tallért a krémmel összeragasztgattam. Frissen nagyon ropogós, egy-két nap múlva egy picit puhul, főleg a krémnek köszönhetően. (Több ideje meg úgysem lesz, hogy álldogáljon.)

Napi mosoly

Most pár hónapig, amikor reggel ötkor már kidobnak az ágyból a napsugarak, nem fogok bosszankodni, hogy nem tudok aludni. Hiszen már hat óra lesz.

Medvehagyma

Na mi az a rendkívül divatos növény, amiért mindenki úgy odavan? Amiről öt évvel ezelőttig a kutya se hallott?
Na, és persze nekem azóta sem sikerült mély barátságot kötnöm vele, pedig esküszöm erősen próbálkoztam. Valahogy nem elég trendi az ízlésem, attól tartok. Nekem a tavaszt a retek meg a fejes saláta jelenti, ahogy gyerekkoromban. Evvan.

Kedvenc szendvics: rák és tojás


Nincs sok hozzáfűznivalóm: ez maga a tökéletes szendvics*. Kell hozzá egy kellően jó minőségű kenyér (akár valami jó sötét, töményen magos is), majonéz, salátalevelek (például a jó ropogós római saláta), koktélrák és főtt tojás. Ez így együtt tökéletes.

*Ismerős lehet többek között az Ikeából is.

Heringsaláta


Notburga ajánlotta az ő hagyományos heringsalátáját, én meg mint igazi salátazabáló, rögtön le is csaptam rá. Ez amolyan igazi pasi-kaja, de nekem is nagyon bejött. Mi csak pár órát tudtunk várni arra, hogy "összeérjenek az ízek", de így is nagyon ott volt.

Az öntethez összekevertem 2 kanál majonézt, 2 kanál tejfölt, 1 kiskanál mutárt, 1 kanál vodkát.

Felkockáztam 1 almát, beleforgattam 1 citrom levébe, hogy ne barnuljon meg. Felkarikáztam egy csokor újhagymát, feldaraboltam egy doboznyi ecetes heringet is. Végül mindent egy tálba pakoltam, beleforgattam még egy átöblített natúr babkonzervet is. A sóval csínján bántam, illetve őröltem rá egy kis borsot is. Aztán jól behűtöttem és valami könnyű fehérbort is kerítettünk hozzá, ha jól emlékszem.

Az eredeti receptbe kellene még főtt, felkockázott krumpli is meg savanyú uborka, de az most nálam kimaradt, inkább ettünk mellé egy kis kenyeret.

Napi mosoly

Uzsonna ma délután: mama-féle házi joghurt mézzel. A gyerekek tudják élvezni a jó dolgokat, csak legyen elég édes.

Saláta: kukorica, csirke meg a kapros-joghurtos öntet


Nos a címmel nagyjából mindent elmondtam. Ez nekem egy olyan nem-győzöm falni típusú saláta, igazi adu ász. A tavaszi feltöltődés jegyében lehetőséget teremt, hogy az ember magába lapátoljon egy nagyobb mennyiségű zöldségnek látszó tárgyat.

Van benne egy nagy adag, általában zacskós, összevagdosott salátakeverék. Olyan sokféle és olyan jók vannak. A kedvencem a zsenge mix, de ez most csak ropogós jégsaláta volt. Ezt pakolom a tányérra, alulra.

Egy csirkemellet felkockázok, tényleg csak falatnyira, só, bors kerül még rá. Aztán szép pirosra sütögetem vajban, olajban.

A kukoricát családilag imádjuk, mindegy, hogy csöves, konzerv vagy fagyasztott. Értelemszerűen a konzerv kinyitása a legegyszerűbb művelet, így most ez került rá.

A kedvencem pedig az öntet: 1 dl joghurt, 1 citrom leve, 1 kanálnyi apróra vágott kaporlevél, só, bors. Esetleg egy pici víz, hogy ne legyen túl sűrű. Ezt az öntetet csorgatom végül a tányérra halmozott egyéb cuccok tetejére.

Gombás rakott csirkecombok


Nekem mindenek felett ez a kedvenc hétvégi ételkészítési módozatom. Pakolok, sütőbe tolok, jót eszek. És mindig sikerül újabb és újabb variációkat összehozni.

Ezúttal 5 darab kifilézett csirkecombot pácoltam: 1 kanál olívaolaj, 2 kanál paradicsompüré, só, bors, majoranna, rozmaring.

40 dkg krumplit pucoltam, karikáztam, tettem alulra.

1 póréhagymát és 20 dkg csiperkegombát is karikáztam, került a krumplira. Fűszerezés itt is történt.

Legfelülre a hús páccal együtt, illetve 4 szelet hajszálvékony szalonnacsík, csak az íze kedvéért.

1,5 óra a sütőben, fólia alatt - pont tökéletesre puhul, mi meg addig egy jót sétáltunk a környéken.

Tandoori csirke


Oda meg vissza vagyok az indiai kosztért, azokért a jó erős fűszerekért meg minden. Próbálkoztam is évekig előállítani azt a szép piros tandoori csirkét, mert ugye az íze az egészen finom volt, de sehogy se akart bepirosodni, akármit raktam bele. Aztán egy indiai étteremben megkérdeztem, hogy mitől. Ételfesték! Jaj, egy világ omlott össze bennem, de azért valahogy összekapirgáltam magam. Már nem szöszölök azzal, hogy magam keverjem be a fűszerkeveréket, hanem megveszem a készet: tandoori masala. Innentől meg egyszerűbb az ügy, mint egy pörkölté.

Fogok pár csirkemellet, felkockázom. Picit megsózom. Egy tálban kikeverek 2-3 dl joghurtot meg egy jó evőkanál tandoori masalát. Ha nem elég csípős, mehet hozzá egy kis őrölt erős paprika is. Jól beledögönyözöm a húst, aztán jó esetben egy éjszakát, ha sietek, akkor mondjuk egy órát pihentetem.

Serpenyőben olajat forrósítok, rádobom a húst, úgy joghurtostul. Átforgatom jó alaposan. Öntök rá fél deci vizet, lefedem és hagyom, hogy teljesen megpuhuljon. Ekkor leveszem a fedőt és nagy lángon kicsit pirítgatva elpárologtatom a levet. Eddigre kifő a rizs is, és olyan illatok töltik be a konyhát, hogy csak na.

Hasonló eredmény előállítható úgy is, hogy csirkecombokat pácolok be és azt sütőben sütöm-párolom egészen omlósan puhára. Persze egyik mód sem tradicionális, de hát honnan szedjek spéci tandoori sütőt vagy akár grillezési lehetőséget itt, a negyedik emeleten.

Reneszánsz saláta


Van nekem egy könyvem, Shakespeare konyhája a címe. Francine Segan megpróbálja benne rekonstruálni a 16. századi angliai konyhaművészetet és ma is elkészíthető ételeket alkotni belőle. Lenyűgöző, hogy milyen ötletes és izgalmas lehetett az akkori konyha is. Persze csak a nemesek lakomáin, nem a szegények kunyhóiban.

Narancs, mandula, mazsola, fenyőmag bőven szerepel a sós ételekben is, sőt sok-sok saláta is. A salátákról egyébként azt írja, hogy az ókori görög filozófiai meglátásokból kiindulva az étkezésekben is az egyensúly megteremtésére törekedtek. Pont a saláták voltak azok a fogások, amelyeknél a hűvös, meleg, nedves és száraz hozzávalók egyensúlyba kerülhettek.

A sárgarépát például igen nagy becsben tartották, sőt a húshoz hasonlónak vélték, ezért kiváló böjti ételnek tekintették. Sőt, már akkoriban is répalevet kevertek a téli vajhoz, hogy olyan szép sárga legyen, mint a nyáron köpült vaj. Hiába, nem a mai margaringyártók találmánya ez se.

A könyvet lapozgatva, az akkori hozzávalókat figyelembe véve, ez került ma a tányéromra:

Vegyes salátalevél keverék (zsenge fejessaláta, rukkola, madárbegy, céklalevél), 1 narancs kifilézett húsa és felfogott leve, konzerv koktélrák, friss kecskesajt, hajszálvékonyra szeletelt répa.

A narancs levéhez, - ami egyébként jó savanyú volt - kevertem 1 kiskanál tejfölt és 1 kiskanál gyógynövényes likőrt. Ezt a salátára locsoltam. Végül meghintettem egy kevés sóval, őrölt borssal.

Azt hiszem sikerült megteremtenem valamiféle egyensúlyt: ropogós és puha hozzávalók, édes és sós együtt. Hozzá még elropogtattam némi pirítóst is - további ropogósságot adva a salátámhoz.

Éljen a böjt!


Tegnap óta itt a böjt, készülünk a húsvétra, a tavaszra és az újjászületésre. Ma még torkos csütörtök - amiről csak a vendéglők kapcsán hallottam az utóbbi években, Nagyikám sosem emelte be a családi naptárba.

Nekem a böjt szoros összefüggésben áll a vallással, ám mégis teljesen testi dolog. Elsősorban húsmentességet jelent, másodsorban azt, hogy naponta háromszor eszünk, egyszer lakunk jól. Valójában a nagyböjt alatt is csak szerdán és pénteken tartottunk húsmentes napot, most sem fogom teljes egészében kerülni az állati termékeket.

Nekem ez nem igazi lemondás, sokkal nehezebb csoki nélkül élnem, így most ezt próbálom megvalósítani. A tejtermékekről való lemondás lenne az igazi erőpróba, de erre most nem vagyok felkészülve.

Duende bölcs szavai jól mutatják a modern böjtölés irányvonalait. Én is teázok bőszen, narancsos zöldtea, csalán-menta főzet és társai méz és cukor nélkül is finomak.

Tegnap vacsorára egy nagy adag,

tavaszt idéző-csalogató salátát

kebeleztem be például, amit akár így, ilyen szépségesen is lehet tálalni.

A lényeg a csokor piros retek. Tudom, hogy még melegházi, de nekem ő a tavasz, és úgy érzem szükségem van már rá!

A retekszeletek mellé mini mozarellákat tűztem. Ezeket meglocsoltam tökmagolajjal elkevert petrezselyemlevéllel és durva sóval.

Ennyi az egész, mégis csodás ízkavalkád. Persze tányérra halmozva is lehet eszegetni, csak úgy a tökmagolaj zöldje mindent elborít és ugyebár mi a szemünkkel is eszünk.

Mazsolás bárány bulgurral, lencsével


Mindig jókat kuncogok az olyan újságcikkeken, amikor a "mi van itthon" kérdésre válaszolva próbálnak értékelhető kajákat összehozni. Mert ugye, az embernek általában még megközelítőleg sem azok a hozzávalók vannak otthon, ami egy-egy ilyen cikkben szerepel. Nálam például alapfelszerelés a lencsekonzerv meg a bulgur. Az arab fűszerkeverékről nem is beszélve. De azt hiszem, nem vagyok az a tipikus magyar háztartás.
A bárányfalatkákat pedig a mélyhűtő szerencsekereke köpte ki éppen szombatra magából. Már régóta várakozott szegény megboldogult állat gerince és bordái, hogy végre megegyük. Miközben ettem ezt a végül igencsak jól sikerült egyveleget, azon morfondíroztam, hogy ilyenkor miért nem jut eszembe, hogy egy egyszerű báránypaprikással álljak elő, mondjuk galuskával. Hát igen, valahogy a kajákkal kapcsolatos agyműködésem sem az a tipikus magyar háziasszonyos. Még jó, hogy van egy türelmes és megértő férjem.
Hozzávalók 2 személy részére (ezek voltak éppen itthon, ugyebár): 30-40 deka csontos báránygerinc, borda falatnyi darabokra vágva, 1 kanál olaj, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 répa, 1 szűk marék mazsola, 1 kiskanál arab fűszerkeverék (ras al hanut), 1 kiskanál pirospaprika, nagyobb csipet fahéj, só. A körethez 20 dkg bulgur (búzatöret), 1 lencsekonzerv, só, 1 citrom leve.
Elkészítése: A hagymát, fokhagymát, répát megtisztítottam és felkockáztam. 1 kanál olajon megfuttattam a zöldségeket, fűszereket. Hozzáadtam a húst, mazsolát felöntöttem 1 dl vízzel és lefedve puhára pároltam. Ha elpárolog a víz, lehet még hozzáönteni, de mindig csak egy keveset. (A víz vörösborral is helyettesíthető.)
A bulgurt dupla mennyiségű vízzel puhára főztem, még forrón hozzákevertem a lecsepegtetett lencsét, de már nem főztem. Rácsorgattam a citrom levét és picit még megsóztam. Együtt tálaltam.

Napi mosoly

Jó, jó ez a költözés dolog, de hogy pont az a doboz ne kerüljön elő, amiben a dugóhúzó van! Esti borozás-elvonási tüneteim vannak.

Napi mosoly

A tavaszi megújulás jegyében vettem egy nagy levegőt és beestem egy hajvágó-gyorsétterembe. Tudjátok, hogy vannak már olyan fordászatok, ahová csak úgy beesik az ember és levágják, megmossák a haját?
És nagyon elégedett vagyok, ugyanis újra rövid, tényleg nagyon rövid lett a hajam. Az utóbbi 1-2 évben már-már az álamig ért, de rá kellett jönnöm, hogy az nem én vagyok. Sokan meglepődve néznek, hogy milyen merész. Nos, ez vagyok én. Bár még nagyon fázik a fejem, sapka is kell, de jó érzés tükörbe nézni.

Gombás-tejszínes tészta


Szóval nem búslakodtam túl sokáig a régi konyhámat siratva, hanem alaposan nekiláttam a főzőcskézésnek. Ez a gombás tészta volt az első, aztán jött a húsleves és már egy csomó más is. A sütő közelébe még nem jutottam el, de az is tervben van.

A gombás-tejszínes tészta alapdolog nálam, de most sikerült pár egyéb dolgot is hozzáadnom, amitől még sokkal jobb lett. Ha az egyszerű változat készült volna, akkor kevéske olajon megpirítom a felkarikázott csiperke gombát, sóval, borssal fűszerezem. Ha elpárolgott a leve, felöntöm tejszínnel és hozzákeverem a kifőtt tésztát.

Most a gomba mellé került egy pici zeller is fel szeletelve, 1 hagyma félbe, majd karikákra vágva, plusz 3 gerezd fokhagyma, szintén felkarikázva. Só, bors induláskor rákerült.

Ezek a zöldségek így együtt elég sok levet engedtek, így hagytam, hadd párolódjanak saját levükben. Aztán, amikor kezdett pirulni, rálöttyintettem vagy fél deci whiskey-t, azt is elpárologtattam.

Fűszereztem még morzsolt, szárított majorannával és tárkonnyal, majd ráöntöttem 2 dl tejszínt, összeforgattam, de már nem főztem. Ebbe a zöldséges kevercsbe került bele kb. 20 deka kifőtt tészta.

Hát elég különleges lett, mit ne mondjak. A zellernek több idő kellett volna, mint a gombának, így egy kicsit ropogós maradt, nagyon gazdag, földes ízek domináltak. Én imádtam és a kisebbik - még mindenevő - is igencsak lapátolta befele.