Muszaka

Vannak pillanatok, amikor úgy érzem az élet tökéletes. Már tíz éves is annak, hogy Delfoiban jártam. Görögország kellős közepén, függőleges sziklafalakon lebegve áll az ókori jósda és a köré épült nagyon is mai városka. Az étterem terasza is a semmibe lógott, száméteres mélység felett. Amíg a pincérre vártunk, a kilátásba szédültünk bele, aztán pedig a fergeteges ízekbe. Igen, nagyon bonyolult, sok lépcsős étel a muszaka, de ha sok éhes vendég jön, érdemes vesződni vele. A sütőben békésen megvárja, hogy sorra kerüljön, amíg mi az úzót kortyolgatjuk.
Hozzávalók 6 személyre: 2 vöröshagyma, 4 húsos paradicsom, 4 evőkanál ketchup, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg darált disznó comb, 2 dl száraz fehér bor, só, bors, szárított kakukkfű, egy csipet fahéj, 2 nagyobb padlizsán, 2 nagyobb főtt burgonya, olaj, 3 + 2 evőkanál liszt, fél liter tej, egy evőkanál vaj, 10 dkg reszelt juhsajt.
A hagymát meghámozzuk és apró darabokra vágjuk. A paradicsomot egy percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és felkockázzuk. A fokhagymát tisztítás után fokhagymanyomón átnyomjuk. A hagymakockákat egy evőkanál olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a húst és átpirítjuk. A kifehéredett húshoz hozzáadjuk a bort, a paradicsomot, ketchupot, a fűszereket. Körülbelül fél órán keresztül pároljuk, amíg a mártás összesűrűsödik. A padlizsánszeleteket megforgatjuk lisztben és olajban átsütjük. A tej felét csomómentesre keverjük 3 evőkanál liszttel, majd hozzáadjuk a többi tejet és a vajat is. Folyamatos kevergetés mellett beshamell mártást főzünk belőle. Egy tepsibe egymásra rétegezzük a padlizsán szeleteket, a felkarikázott burgonyát és a húsos ragut. A felső réteg padlizsán legyen, amit beborítjuk a beshamellel és megszórjuk sajttal. Fél órára forró sütőbe toljuk és cacikivel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: