Beshameles brokkoli

Itt van ez a brokkoli, csak vigyorog rám a zöld fejével és egyetlen ötletet sem ad, mit kezdjek vele. Megpárolhatnám, és megszórhatnám szerecsendióval. Megpárolhatnám, és őrölt mandulába forgathatnám, de ettől még ugyanolyan marad. Csirkemellbe tölthetném, de az hatalmas felfordulással jár és nem is használnám el negyedét sem. Vagy hagyhatnám úgy, ahogy van, majdcsak jön valaki más és foglalkozik vele. Kár, hogy kismanók nem járkálnak a konyhámban. Na jó, kezdjük a beshamellel.
Hozzávalók 2-4 személyre: 2 evőkanál vaj, 4 evőkanál liszt, fél liter tej, 4 evőkanál őrölt mandula, 100 g semleges ízű reszelt sajt, 400 g brokkoli, só, bors, szerecsendió.
Elkészítése: A brokkolit puhára pároljuk vagy ha fagyasztottat használunk, akkor kiolvasztjuk. A mártáshoz vajat forrósítunk, a lisztet halvány barnára pirítjuk benne, majd felöntjük a tejjel. Addig kevergetjük, amíg kellemesen sűrű mártást kapunk. A kevergetés ez esetben nagyon fontos a csomósodás és leégés lekerülése érdekében. A kész mártásba belekeverjük a reszelt sajtot, a mandulát és a szerecsendiót, megsózzuk. A brokkolit egy tálra szedjük, ráöntjük a beshamellt és 15 percre a forró sütőbe dugjuk. Akkor lesz kész, ha a teteje enyhén megpirul.

Nincsenek megjegyzések: