VKF! Ajándékok a konyhából

Csak sikerült végre összeszednem az ötleteimet. Mind nagyon egyszerű, összeállítva mégis egy magasabb minőséget adnak. Csak nem árt hozzá tudni, mit szeret, akinek szánjuk: teás-e vagy csokis.

Fűszeres indiai tea, avagy Chai latte csomag

Az indiai fűszeres tea igazi különlegesség lehet teakevelők számára. Jobb, frissebb ízek hozhatók ki, ha magunk keverjük az egész, nem megőrölt fűszereket, mintha kész filterest vásárolunk.

Először is vásárolok kávéfilter zacskókat, például százasával a DM-ben.
Ezt töltöm meg a következővel: fahéjrudacska, kardamom mag, szegfűszeg, kandírozott gyömbérdarabok és természetesen szálas fekete tea.

A csomaghoz írjunk egy csinos receptet is, az elkészítési útmutatóval. "Forraljunk fel egy liter vizet, áztassuk benne 10 percig a teafiltert. Forraljunk fel 2 dl tejet, habosítsuk és öntsük a kész tea tetejére. Ízesíthetjük mézzel vagy nádcukorral."



Forralt bor csomag

A Campona borboltjában beszereztem csinos 2,5 decis borocskákat, de természetesen ajándékozhatunk rendes palackokat is.

A bor mellé, szintén filterbe előkészítve kedvenc fűszereimet csomagolom: fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst és kandírozott narancshéjat. Elég sok helyen lehet venni már pici mézeket is, ezek is szépen mutatnak egy ilyen csomagban.

Ez esetben is írhatunk elkészítési útmutatót: "A felmelegített borban 10-15 percig főzzük, gyöngyöztetjük a fűszereket. Mézzel, cukorral édesíthetjük ízlés szerint."

Kávés krémlikőr

Nos, ez a személyes kedvencem. Magam is meglepődtem, hogy mennyire jól sikerült. Első ránézésre egyszerű kis tejeskávénak tűnik, de aztán kiderül, hogy van ereje.

Mivel alaposan el vagyunk látva több üvegnyi whiskey-vel, ez lett a likőr alapja, de például konyakból is működik. Ha pedig valaki nem kedveli a kávét, próbálkozhat kakaóval is.

Úgy készült, hogy a pici, de csinos üvegbe beletöltöttem 1 dl whiskey-t, 0,5 dl sűrített, cukrozott tejet és 0,5 dl vízben feloldott, koffeinmentes kávéport. Az egészet összeráztam és már lehet is jégen szervírozni.

Hűtőben tárolva 1-2 hétig megőrzi minőségét.

Forrócsoki por

Manapság nagy reklámja van a forrócsoki pornak. Aztán az ember elolvassa az összetevők listáját és rosszul lesz. Az igazi forró csokiban nem áll megy úgy a kanál, mint a reklámbeliben. Ám ha mégis ugyanazt a hatást szeretnék elérni, meglepő módon egészen egyszerű dolgunk van. Egy kis keményítőt kell csak hozzáadni a porhoz és voilá!

A kicsi üvegcsébe az alábbiak kerültek: 100 g chilis csokoládé felkockázva, 50 g kakaópor, 50 g keményítő. Kerülhet még bele cukor és tejpor is.

Ezúttal a chilis változat készült, kellemes, melengető érzést hagy a torokban. Jó ötlet még a marcipános is, amikor apróra kockázott marcipán darabokat is keverünk a porunkba.

Természetesen ehhez is mellékeljünk elkészítési útmutató: "2 dl forró tejhez adjunk 2 evőkanál keveréket, folyamatosan keverve forraljuk fel újra."


Málnás ecet

Mondanom se kell, hogy a különleges saláták kedvelői ezt is szeretni fogják. Bár még májusban készítettem ezt a változatot, most is elkészíthető mirelit málnából. Egyszerűen leöntjük ecettel és legalább 2 hétig állni hagyjuk.
Fűszerezhető például vaníliával is, így még különlegesebb lesz.

Szép üvegcséket a Vom Fass-nál vettem, üresen is adják, illetve ha valakinek nincs kedve pepepcselni, legalább 100 fajta likőr, olaj és ecet közül válogathat.

Egy évvel ez előtt is gyártottam hasonlókat, akkor ezek kerültek nálam terítékre:

- Aszalt szilvás és narancsos, mandarinos likőr
- Pálcikás forró csoki
- Édes-sós-csípős rágcsa
- Instant sütemény keverék

Borsóleves családi koprodukcióban


Leveses lettem az utóbbi időben, egyre-másra születnek a jobbnál jobb variációk. A gyerekek szeretik az ilyesmit és nekem is jól esik. Az az igazság, hogy ha elég sűrűre sikeredik a leves, én nem is csinálok másodikat, mert jóllakunk ezzel is.

Annak ötlete, hogy egyáltalán borsólevest készítsek, a gyerekvigyázónktól származik. A galuska készítése módja miatt anyós pajtit zaklattam. A petrezselyemzöldet pedig apu mélyhűtőzte be nekem. Egy kicsit tehát mindenki hozzátett ehhez a leveshez.

Borsóleves

Kanálnyi olajon megpároltam 1 felkockázott hagymát. Rászórtam 1 kanál lisztet, 1 kiskanál pirospaprikát. Felöntöttem 1 liter vízzel. Sóztam, borsoztam. Feldaraboltam 2 répát, beleszórtam. Amikor a répa már majdnem teljesen puha lett, akkor öntöttem bele 200 g fagyasztott borsót.

A galuskához összekevertem 1 tojást, 1-2 kanál lisztet, sóztam. A galuskatészta legyen inkább kemény, mint lágy. Gyorsan beleszaggattam a levesbe, amikor felúsznak a felszínre, már készen is van. Még belekevertem 1 kanálnyi apróra vágott petrezselyem zöldet is.

Persze belefőzhettem volna még egy kis csirkeaprólékot is, hogy tartalmasabb legyen, de így se volt rossz.

VKF előzetes

A hétvégi VKF témája a konyhából kikerülő karácsonyi ajándékokat járja körül és remélhetőleg rengeteg fantasztikus ötlettel lát majd el engem is. Cookbook Catchall gyűjteménye inkább azoknak szól, akik nem állnak neki keverni-kavarni, inkább ételmániás ismerősüket szeretnék meglepni. Jobbnál jobb ötletek, igaz angol nyelven és nem teljesen a hazai viszonyokra méretezve.
Nem bánnám, ha pár hasonló ötletet kapnék tőletek is. Nekem ilyesmik jutottak eszembe:
- Vehetünk a megajándékozottnak egy kecskét, ő pedig egész évben eheti a jobbnál jobb sajtokat.
- Befizethetjük egy főzőiskolába, mert ezek az események nem csak a tanulásról, hanem a jókedvről, pihenésről is szólnak. Aztán kisimulva még jobban fog főzni az illető. Nekem nagyon tetszett a Csillagánizs, a Finománia. Makit is sokan kedvelik.
- Főzni tudó és kedvelő ismerősünknek bármennyi szakácskönyvet vehetünk, bizonyára örülni fog neki. Itt van most Dolce vita és hamarosan Chili és vanilia könyve is, csak nézzünk utána, hogy nem vette-e már meg magának. Ennek elkerülése érdekében érdemes inkább elmenni a Chefparade könyvesboltjába és az ott felhalmozott külföldi különlegességek közül válogatni. Azok biztos nem lesznek még meg otthon 3 példányban.
- Egy csomó étterem biztosít lehetőséget arra, hogy ajándék vacsorautalvánnyal lepjünk meg valakit. Ilyenkor az ünnepeltnek csak el kell mennie és jól éreznie magát, a számlával pedig nem törődni. Egy bábelos kóstoló menü már elég komoly ajándék lehet.
- Kütyük, cuccok, apróságok. Na ezeket is imádom, kár hogy egyszerűen már nem férek el a konyhában, ha kinyitom a szekrényajtót, csak úgy potyog kifelé a cucc. Két jó netes lelőhely is nyitott mostanában, a Kookta és a Sodrófa. Bár azt hiszem a jópofaságok helyett nekem most inkább a megint tönkrement botmixeremet kell pótolni először.
- Ja igen, amíg el nem felejtem. Bármikor tudok örülni egy ajándékcsomagnak. Olyan jó bontogatni, nézegetni, ízlelgetni a sok finomságot, amit belepakoltak. Culinarisban előre is összeállítják, de persze még jobb ha a megajándékozott ízlése szerint indulunk neki. Édesszájúak pedig menjenek a Keserédesbe vagy az Azték Choxolatba. Nincs is jobb ajándék egy kilónyi csokinál.
Nocsak, nocsak. Azt hittem nehéz lesz, pedig pillanatok alatt írtam ezt a terjedelmes listát... Mégiscsak élhető ez a hely, amit Magyarországnak hívnak?

Gomba krémleves


Levest akartam, de mindenáron. Nem sok dolog volt itthon, de nem adtam fel. Álltam jó ideig a frizsi előtt, előkerült 1 hagyma meg egy répa. Hagymalevest lassan hetente főzök, kezdem unni. A répa meg önmagában? Aztán valahogy előkerültek a szárított gombák a szekrény mélyéről, rögtön két fajta is: vargánya meg rókagomba. Na, innen már rossz nem lehetett a végeredmény.

Egy lábast megtöltöttem vízzel, a hagymát, répát felkockáztam. Beleszórtam maréknyi szárított gombát is, sóztam is. Került valahonnan 2 dl fehérbor is, azt hiszem Muscat lunel volt az a bizonyos maradék. Itt azonban még mindig nem éreztem azt, hogy meg kellene állni, így aztán beleszórtam még egy maréknyi aszalt meggyet és mazsolát is. Így főztem az egészet puhára. Az illata igencsak biztató volt, de az állaga, nos az nem lett túl vonzó. Az se sokat dobott rajta, hogy belekevertem 2 kanál tejfölt meg 1 kanál tökmagolajat, bár az ízét még tovább vitte a jó irányba. Leturmixoltam, még mindig nem az igazi, úgyhogy szűrőn át is paszíroztam.

A végeredmény: istentelenül finom, a gomba mellett még ezerféle ízével kényeztető, sűrű, krémes leves. A juhtúrós galuska tényleg csak azért került bele, hogy éhen ne haljunk.

Naszóval, ilyen az, amikor nálam semmi nincs itthon.

Késő ősz a tányéron


Leszámítva egy icinyke-picinyke kacsazsírt és kacsamellett, ez valójában egy tökéletes vegetáriánus fogás. Szóval, aki húsmentes étrenden van, ragadjon ollót, vagy kézfejével takarja ki a kép inkriminált részét.

Végre eljutottam a piacra, hogy beszerezzem azokat a hozzávalókat, amiket máshol nem árulnak. Csicsóka, birsalma, cékla. Nem értem, hogy egy mezei zöldségeshez ilyesmi miért nem jut el. Nem használtam fel mindet ehhez az ételhez, de így is az ősz java került a tányérra.

Megpucoltam fél kiló csicsókát, egy sütőtök keskenyebb részét. Mindkettőt felkockáztam és egy kanálnyi kacsazsíron (persze lehet olajon is) megsütöttem. Sütés közben a serpenyőt lefedtem, így puha, de mégis ropogós lett a sok zöldségkocka.

A lencsét szégyenszemre konzervből pakoltam a tányérra. Készítettem egy öntetet is hozzá, hogy még gazdagabbak legyenek az ízek, de egyébként csak sót és borsot használtam. Az öntet citromléből és kiskanálnyi mustárból állt.

Került még egy kis grillezett laskagomba is. Időről időre kapok ugyanis egy nagy papírzacskónyi szépséges gombát. Most a laska volt a porondon, egészben hagytam és egyszerűen megpirítottam, ugyanúgy, mint a többi zöldséget.

Rozé-gyilkosság

Nevezzetek csak nyugodtan rozé-gyilkosnak ezentúl. Pedig mindent megpróbáltam, de egyszerűen nem megy ez nekem. Nem bírom véresen megenni a kacsamellet. Ami jó bélszínben, az nem működik kacsában. Ez van.
Mindenben hűen követtem Eszter utasításait, de amikor a pihentetés után felvágtam a húst, a drágámmal a legnagyobb egyetértésben úgy döntöttünk, ez nem ehető, ez bizony nyers. Ezt követően szörnyűséges tettre vetemedtem. A serpenyőben lévő kisült zsírt visszaforrósítottam és a hajszálvékony hússzeletkéket 15-20 másodpercre visszadobtam.
Az eredmény? Megsült, de mégis vajpuha szeletkék. Nekem ez így tökéletes, nem tehetek róla, hogy ilyen csökevényes az ízlésem.
Arról, hogy milyen köret készült a kacsa mellé, külön bejegyzésben mesélek, az is megér egy misét.

Bécs: hova, merre, meddig?

Körvonalazódni látszik egy bécsi hétvége számomra. Minden tippet, ötletet, fontos megnézni, kóstolni, megtapasztalni valót szívesen vennék!
Bécs számomra az elérhetetlen nyugat, hihetetlen, de még mindig. Egyszer voltam ott huzamosabb ideig, vagyis 4 napot, a szüleimmel. Talán 89-90 lehetett... Azóta egy átutazós délután jutott. Innen, Magyaroszágról nézve valószerűtlen az egész, tudom. De nekem csak másfél éve van szép új útlevelem, addig mindenhová vízum kellett és az osztrák nagykövetség nem arról volt híres, hogy csak úgy osztogatta ez a pecsétet. A sokórás sorok pedig további meggondolásokra késztettek.
Bécs mégis vonzó számomra, kell legyen ott valami a vásárlási lehetőségeken túl is, amitől egy város azzá lesz ami. Bennem még mindig dereng a Monarchia és mindaz, amit az egykorvolt fényes főváros ebből a birodalomból hordozott. Hogy megtalálom-e majd, még nem tudom, de kíváncsisággal telve indulok.

Villa-interjú Rosinantével


Még a nyáron jártam egy csodás kurzuson. Azok a napok igazi feltöltődést jelentettek számomra. Most egy kicsit kifaggattam a csapatot a háttérről is. Ki, hogyan és mit csinálnak, hogy mi ilyen jól érezzük magunkat?


- Miért pont Rosinante a név?
A Papa egyszer régen, réges-régen lovagolt a Szentendrei-szigeten, egyszer csak megpillantotta a mai Fogadó kertjében lévő ecetfát, melyhez kikötötte a lovát. Érezte, hogy ez a gyönyörű hely jó lenne annak az álomnak a megvalósítására, melyet már régóta dédelgettek Ágnessel, a feleségével. Felépíthetnék itt azt a kis szállodácskát, ahol nem csak finom ételekkel, hanem igazi meleg vendégszeretettel várnák a betérőket. És, hogy mi legyen a neve a háznak? Nem is lehetne más, mint egyik kedvenc olvasmányuk főhősének Don Quijote-nak a lova: Rosinante.
- A Finománia kurzus vezetőjének, Gál Zsoltnak a kiválasztásánál szempont volt, hogy mennyire jóképű, ha már úgyis főleg nők járnak főzőcskézni hozzátok?
Eredetileg nem volt szempont, mert Zsolti már megvolt, amikor kitaláltuk a FINOmÁNIA-t, de nagy szerencsénk van a sármos szakáccsalJ, aki még főzni is tud.

- Hogyan áll össze egy-egy kurzus menüje?
Felvetődik egy ötlet, és Zsolt megálmodja hozzá azokat az ételeket, amelyek érdekesek lehetnek a gasztronómiában jártasaknak és a kezdőknek egyaránt. Megmutatja a művét, és mi lányok mindig lelkesen bólogatunk a menüt olvasva. És ha szépen kérjük, előre le is főzi nekünk, hogy megkóstolhassuk (nemcsak a férfiakhoz vezet az út, a hasukon keresztül).

- Van olyan ember, aki nem megnyugodva, kisimulva távozik a szigetről?
Azon vagyunk, hogy mindenki kisimulva menjen haza, de vannak néha szomorú vendégek, akik még maradtak volna, de sajnos vége a hétvégének. Belőlük lesznek a törzsvendégekJ.

Négy rétegű keksztorta


Előre szólok, hogy ez durva lesz. Csak erős idegzetűek, fogyókúrát hírből sem ismerők olvassanak tovább.

A dolog úgy kezdődött, hogy van ez a Hrana i vino (Étel és bor) nevű szerb receptes magazin. Oltári randa képekkel, de mennyeien finom süteményekkel. Onnan néztem ki ezt a süteményt, amit anyós pajti szülinapi bulijára meg is csináltam. Sütni végülis nem kell, az eredmény mégis mindenkit lenyűgöz. Voltunk vagy tizenöten, mégis alig a fele fogyott el első körben... és nem azért mert nem tetszett, hanem mert egyszerűen senki se bírt többet megenni. Pedig láttam, hogy mindenki bőszen sóhajtozik, nadrágkorca tűrőképességét latolgatja és hasonlók.


A recpet rétegenként, alulról felfelé haladva.


1. réteg: Csokis kekszmorzsa

125 g vajat és 100 g narancsdarabos csokit óvatosan összeolvasztottam. 300 g csokis kekszet ledaráltam. Hozzákevertem 0,5 dl narancslét, 100 g porcukrot, a vajat és a csokit. Alaposan kikevertem, egy forma aljába simítottam, félre tettem.

2. réteg: Mandula és narancshéj

250 g mandulát ledaráltam, egy narancs héját lereszeltem. Hozzákevertem 125 g olvasztott vajat, 0,5 dl narancslét és 100 g porcukrot. Alaposan kikevertem, egy formába simítottam, félre tettem.

3. réteg: Sárga krém

Felforraltam 1 liter tejet. 6 tojás sárgáját, 2 zacskó pudingport, 4 kanál cukrot kikevertem. A tejnek nem kell buborékolnia, de azért már legyen jó forró, amolyan 80 fok körüli, amikor folyamatos keverés mellett csorgatom bele a tojásos keveréket. Pillanatok alatt megfő és nagyon könnyen leég. Átöntöttem egy hideg tálba, amíg hült folyamatosan kevergettem. 100 g vajat habosra kevertem 2 kanál cukorral, a langyos pudinghoz forgattam. Az egészet ráöntöttem a csokis, mandulás rétegek tetejére. Hűtőben dermesztettem.

4. réteg: Tejszínhab

2 dl tejszínt, 2 dl tejet, 2 zacskó tejszínhabport, 2 kanál porcukrot vertem kemény habbá. Ezzel vontam be a süteményt.

A tetejét cukorgyöngyökkel díszítettem.

Tadadadam!!!


Az ABC szeszélyeinek folytán én vagyok az első, aki a nyilvánsosság elé lép a sok kicsi akció keretén belül. Nemisbéka kezdeményezésére szokás szerint azonnal bólintott mindenki, szorgos levélváltások folytán pedig egy kedves játék részletei bontakoztak ki. A fontos tudnivalókat elolvashatjátok a külön erre a célra létrehozott blogon. A lényeg, hogy tombola jegyeket lehet venni - ezekkel a Gyermekétkezetési Alapítványt támogatni, majd szerencsés esetben örülni az izgalmas nyereményeknek.

Például el lehet jönni hozzám és megtanulni mi a különbség a burek és a gibanica között, megsütni és megkóstolni ez utóbbit. A nyertes igénye és szabadiejének függvénye szerint felfedezhetjük továbbá, hol vannak fővárosunkban jó bureksütő helyek.

A nyertes jó esetben budapesti (környéki) vagy szabadkai lesz. Ha az ország más részéből vesz részt a játékban, akkor esetleg videokonferencián keresztül vállalom fel az okítást, postán küldött ajándékkal biztosítva az eredményt.

Nézegessétek minden nap a sok kicsi oldalt, mert december elejéig naponta két-két újabb felajánlás kerül fel.

Ti is segítettetek

Emlékeztek? Menzás emlékeitekről faggattalak benneteket. A cikket megírtam, a szerkesztő kicsit meghúzta, az eredmény itt olvasható.

Kekszillat


Tényleg kekszillatban úsztunk három napig, mire kisült az összesen 300 darab keksz. Hatalmas mennyiség, négyféle receptet követtem, a csokisból sütöttem dupla adagot. Ezek a kekszek nem lettek túl nagyok, amolyan három falattal felfalható méretűek. Így adagonként kb. 50 darab lesz belőlük.

Kesudiós-földimogyorós keksz (a képen elöl)

A kedvencem, mert nem túl édes, inkább sós, karamellás.

Hozzávalók: 100 g földimogyoróvaj (peanut butter), 100 g vaj, 100 g barnacukor, 2 tojás, 180 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 80 g durvára tört kesudió.

Elkészítése: A földimogyoróvajat, a puha, szobahőmérsékletű vajat meg a cukrot habosra kevertem. Belekevertem a tojást is. A száraz hozzávalókat külön összeforgattam, majd mindent egynem masszává kevertem immáron kanál segítségével. Golyókat formáztam belőle, ellapítottam és sütőpapírra tettem. 180 fokon sült kb. 15 percig.

Csokis keksz (a képen hátul)

Fűszeres Eszter receptje szerint, kicsit több kakaóval. Nagyon csokis.

Hozzávalók: 300 g liszt, 2-3 evőkanál kakaópor, 1 csipet só, 1 kiskanál sütőpor, 200 g csokicsepp, 200 g vaj, 2 tojás, 150 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése: A puha, szobahőmérsékletű vajat meg a cukrot habosra kevertem. Belekevertem a tojást is. A száraz hozzávalókat külön összeforgattam, majd mindent egynem masszává kevertem immáron kanál segítségével. Golyókat formáztam belőle, ellapítottam és sütőpapírra tettem. 180 fokon sült kb. 12 percig.

Birses keksz (a képen jobbra)

Kellemesen savanykás, gyümölcsös.

Hozzávalók: 100 g vaj, 100 g birsalma-kompót pürésítve, 4 evőkanál méz, 1 tojás, 200 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál fahéj.

Elkészítése: A puha, szobahőmérsékletű vajat a mézzel, tojással, birspürével habosra kevertem. Belekevertem a tojást is. A száraz hozzávalókat külön összeforgattam, majd mindent egynem masszává kevertem immáron kanál segítségével. Kiskanállal adagolva sütőpapírra tettem ezt az elég lágy masszát. 180 fokon sült kb. 12 percig.

Karamellás-csokis (a képen balra)

Igazi kényeztetés, édes, csokis. Kell ennél több?

Hozzávalók: 100 g vaj, 100 g cukor, 2 tojás, 150 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 80 g keserűcsoki, 80 g karamellás cukorka.

Elkészítése: A csokit meg a karamellát apróra kockáztam. A puha, szobahőmérsékletű vajat meg a cukrot habosra kevertem. Belekevertem a tojást is. A száraz hozzávalókat külön összeforgattam, majd mindent egynem masszává kevertem immáron kanál segítségével. Golyókat formáztam belőle, ellapítottam és sütőpapírra tettem. 180 fokon sült kb. 12 percig.

Könyvbemutató


Megvolt a nagy esemény. Itt éppen "beszédet mondok".

Tudom, nagyon hülyén fog hangzani amit írok, de mindenkit nagyon sajnálok, aki nem tudott eljönni. És nem a csokis keksz miatt, bár az se volt rossz.
Valahogy minden annyira fantasztikusan összeállt, hogy elig találtam szavakat. Mindenki csodálatos volt. Kezdjük a helyszínnel, a Huszár-Vojnovich villa egy álomvilág, igazi régi, még a szaga is. A kaputól a bejáratig gyertyákkal világították ki az utat, odabenn a cserépkályha árasztotta a meleget.
Miroslav Jovancic úgy hegedült, hogy beleborzongtam, népdalokra írt variációitól libabőrös lesz az ember és azonnal táncolni támad kedve.
Kerekes Vica pedig felolvasta két novellámat, ami igencsak furcsa érzés volt, de az előadásában egészen átlényegültek, életre keltek a szavaim.

És a barátaim, akik eljöttek, hogy velem együtt örüljenek, élvezzék a zenét, a szavakat, a hely varázsát. Köszönöm ezt a sok mosolyt!

Csak annyit tudok mondani, hogy fáradtan, de boldogan alszom ma.

Sütőben rántott karfiol


Nos, nem mondhatnám, hogy a karfiol megveszekedett rajongója lennék, de ebben a formában egészen elviselhető. Olyan jó édeskés íze lesz a sütéstől és még a lakás se lesz menza-szagú. A panírozott dolgok sütőben, olaj nélküli sütését már több helyen láttam, nagyon klassz ötlet, nekem bevált.


Sütőben sült, rántott karfiol parmezános bundában


Vettem egy 400 grammos zacskó fagyasztott karfiolt és szobahőmérsékleten hagytam kiolvadni. Ez már eleve rózsáira van szedve és általában a fagyasztás következtében valamivel puhább is, mint ha nyers, egész növényt veszünk.
Paníroztam, azaz lisztbe, sós tojásba és reszelt parmezánnal összekevert zsemlemorzsába forgattam. Az így bundázott karfiol rózsákat sütőlapra pakoltam, 180 fokos sütőbe toltam. Sajnos nem emlékszem mennyi idő múlva, szóval pont akkor vettem ki, amikor ilyen szép pirosak voltak.
Ha nagyon kényeskedni akarnék, akkor azt mondanám, hogy kicsit kiszáradt, de legalább nem úsztunk az olajban.
A gyerekeknek is nagyon tetszik, könnyen ehető, kézbe fogható kaja, ráadásul ugyebár zöldség. Azt hiszem elég sok más zöldséggel is el lehetne játszani ezt a trükköt. A bundához pedig ezerféle lehetőség akad a fűszerezésre.

Keserédes villa-interjú




Ezúttal egy bonbonmártó villa kerül terítékre, amit Wagner Bea, a Keserédes csokoládébolt tulajdonosa, létrehozója küldött nekem. "Ezzel mártjuk bele a krémbonbonokat az olvasztott mártócsokoládéba, egyenként. A mártóvilla fura jószág, van külön kör alakú a gömbölyű bonbonokhoz, van egészen széles a nagyobb kockákhoz, és még egy csomó olyan alakzat, ami nem is hasonlít a villához. Ez kivételesen villa-alakú."

Aki még nem járt ebben a csöppnyi édenben, meg persze az is, aki már jó ideje törzsvásárlója a boltnak, nyerhet egy doboz szabadon összeválogatott Keserédes bonbont, ha megválaszolja az interjú végén feltett kérdést. Az biztos, hogy nem lesz könnyű választani a vonzó, édes falatkák közül.


- TV műsor, csokibolt, saját készítésű csokoládé. Mindez úgy hangzik, mint egy megvalósult álomban élni. Milyen belülről nézve?

- Az álom mindig szebb, mint a valóság. A hétköznapokban ez rengeteg munkát jelent: a tv is, a csokibolt is, a bonbonkészítés meg pláne. Biztos ismered a mondást: vigyázz, hogy mit kívánsz, mert még a végén teljesül :) Miután van némi hajlamom a pesszimizmusra, ráadásul maximalista is vagyok, ritkán gondolok arra, hogy egy megvalósult álomban élek. De most, hogy mondod...


- Hogy lehet, hogy valaki, akinek csokiboltja van, nem tömi egésznap magába a finomabbnál finomabb édességeket?

- Nem lehet egész nap csokit enni. Nem csak a leltár miatt, hanem mert egyszerűen nem lehet bírni. A legfalánkabb vevőnk se tud egyszerre 8-10 bonbonnál többet befalni. Igaz, mindig iszik mellé egy forró csokit is. Amikor a boltban vagyok, a forró csokiból mindig megiszom egy kortyot, hogy tudjam, milyen. Ugyanez a helyzet a bonbonokkal is. Néha bekapok egyet-egyet a boltban is, de a készítéskor mindenképpen kell kóstolni. Egy gyengém van, a karamell. Amikor ezt készítjük, néha komolyan rá kell szólnom magamra, hogy most aztán elég.


- Elárulnád a csokiszobor titkait? Hogyhogy nem esik szét? Tényleg csak csokoládéból van?

A csokiszobornak minden darabkája csokiból van. Annyi a titka, hogy alaposan megterveztük előre Timivel, a cukrász munkatársammal, hogy megfelelő legyen az egyensúlya, és hogy ne legyenek az egyes darabok túl nehezek. A részeket olvasztott csokival rögzítettük egymáshoz, amit egy speciális csokifagyasztóval dermesztettünk meg. Azért mi is izgultunk, hogy meddig marad egyben. Még jól tartja magát :)

- Kérem szépen a fantasztikus forró csoki receptjét, ha nem titkos! Illetve - bár most nincs szezonja-, de a jeges csoki titkára is kíváncsi lennék, mert nekem az sohasem sikerült még.

- A forró csokinak sincs különösebb titka, ha csak az nem, hogy valódi csokiból készül. Erre mindig rácsodálkoznak az emberek, mint a szobornál is: tényleg, igazi csoki? Igen, igazi. Eleinte nem értettem, hogy miért bizalmatlanok az emberek. Aztán rájöttem: ahhoz vannak szokva, hogy átverik őket. Jó lenne már ezt elfelejteni. Mármint az átverést az egyik oldalról. Ez hosszú távon meghozná a bizalmat is a kereskedés, a vendéglátás iránt, a másik oldalon.
Ja, a recept: olvasztott 58 százalékos étcsoki és meleg tej. Hogy mennyi csoki és mennyi tej, az ízlés dolga, mi sűrűn szeretjük, ezért a vendégeink is így kapják. Akkor lesz szép selymes, ha apránként adjuk a csokihoz a meleg tejet, és jól kikeverjük. A jeges csoki hasonló alapból készül, amit lehűtünk, és zúzott jéggel mixeljük.


A nyereményért pedig erre a kérdésre kellene válaszolni: Melyik operában játszik egy "Keserédes" nevű szereplő? Én is igencsak kíváncsi vagyok rá.


Sajtleves tökben


A szememmel is eszek, a magazinok étel fotóit meg konkrétan falom. Így voltam ezzel a képpel is, annyira csinos volt a minitökben tálalt sajtleves. A kivitelezésnél azonban akadtak problémák, nem működött ugyanis a koncepció. Éppen ezért a működőképes és igencsak finom változatot tenném közzé.
Először is be kell szerezni a lehető legkisebb sütőtököket. Az enyém - 2 személyes adag - 1 kilós volt. Több zöldségesnél is láttam, de ha ez nincs, akkor a sonka alakú sütőtök alsó részét kell levágni és kivájni.
Sajtleves tökben
Mi került a 2 személyes adagba? 1 kis sütőtök, 10 deka cheddar sajt (vagy más, jól reszelhető, aromás sajt), 2 dl tejszín, 3 gerezd fokhagyma, kis csokor metélőhagyma, só, bors, szerecsendió.
Hogyan készült? A tök kalapját, azaz tetejét levágtam, a magokat kiszedtem és eldobtam. A húsából kivájtam valamennyit. Erre a műveletre az úgynevezett karalábévájó, kis éles gömbbel a végén, igencsak alkalmas.
A tök húsát, a fokhagymát 6 dl vízben puhára főztem, fűszereztem. Amikor puha lett, leturmixoltam, felöntöttem tejszínnel. Beleszórtam a sajtot, felmelegítettem és újra fűszereztem.
Időközben a kivájt tököt a sütőben félig-meddig puhára sütöttem. A kész levest beletöltöttem a forró, megsült tökbe és így tálaltam.
A tetejét megszórtam metélőhagymával.

Mivel lehet bearanyozni egy ilyen esős napot?


Mondjuk egy jó könyvvel. Különösen, ha az ember egyévnyi munkáját, 30 évnyi álmodozását foghatja kezébe, forgathatja, szagolgathatja. Most örülök, bár nem lennék én, ha nem találnék hibát most is. Mégis úgy érzem messze ez a legjobb könyv, ami kikerülhet a kezeim közül, szeretem. Szeretem mind a huszonöt novelláját, a borító tapintását. Most ő még az enyém, mind az ezer darab, még senkinek nem adtam oda, még senki sem lapozott bele rajtam kívül. Most még az én gondolataim vannak ezeken a lapokon, de hamarosan az olvasók agyába is átvándorolnak ezek a történetek, akkor már az övéké is lesznek.

Készülök a péntekre, izgatottan várom, ki tud végül eljönni, kinek tudom nemcsak virtuálisan átnyújtani a könyvet. A vajas kiflik meg a csokis kekszek is készülnek, szakmányban. Ha valaki esetleg ráérne pénteken 18 órakor, még tudunk pár helyet biztosítani, csak írjatok e-mailt.

Homeós bogyók helyett

Köhög a gyerek, nem durván, de azért elég unalmasan ahhoz, hogy tegyek valamit. Teát főzök, méghozzá hársfa teát, sok-sok mézzel. A gyerek megissza és egy óra múlva - bár még mindig köhög - de már egészen más hangon.
A magam részéről én ebben hiszek, a gyógynövényekben, gyógyteákban. Szívesebben veszek olyan gyógyhatású készítményeket is, amelyek növények kivonataiból készülnek. A lándzsás utifű szirup párszor már megmentette a hangom.
Közben azon töprengek, nekik vajon miért nem olyan jó a marketing gépezetük? Persze a teákkal dolgozni kell, egy kicsit talán ismerni a lehetőségeiket, forrázni, szűrni. Persze az ízük se mindig olyan felemelő, de én például szeretek elmerülni a kamilla nyugtató gőzében, miközben kortyolgatom.
Mégis azt mondom megéri ezzel szöszölni, bár nem árt vigyázni sem. Ezeknek a növényeknek ugyanis tényleg van hatásuk, akár túl is lehet adagolni őket. És pont ez a bajom a homeós bogyókkal, hogy azoknak viszont a placebó hatáson kívül eddig még nem sikerült bizonyítani a hatékonyságukat. Tudom, most sokan ugranak rám, hogy milyen hatékony, nekik is segített, de tényleges klinikai vizsgálatokra alapozott kutatást még nem sokat mutattak fel ezen a területen. Van viszont hatalmas marketing támogatás, tévés reklám, gyógyszertári jelenlét. Hát, én inkább a gyógynövényeket támogatom továbbra is.

Lazac whiskey-mártással


Végtelenül egyszerű halas ebéd, a hozzávalók adják különlegességét. A lazac ma már nem is elérhetetlen, főleg, ha valakinek van türelme hozzá és a bőrös változattal is hajlandó megküzdeni.

Sajnos ezek az egyre olcsóbb halak nem a tengerből jönnek, hanem hatalmas tenyésztő üzemekből, egyre aggasztóbb "tartalommal" felvértezve. Ha sikerül vadlazachoz hozzájutni, akkor lehet örülni és igazán élvezni.

Mindamellett még mindig azt gondolom, hogy a hal még így is az egyik legegészségesebb fehérjeforrás, hetente egyszer ott a helye az asztalon. Ha pedig oda kerül a lazac mellé a tonhal, a harcsa, a ponty meg a pisztráng is, már sokat tettünk egészségünkért.

Én mégis azt szeretem benne legjobban, hogy olyan villámgyorsan készül el, hogy mindig meglepődök. Az íze pedig nem igazán igényel különösebben parádés fűszerezést, hiszen akár önmagában, egy kis vajjal is finom. Vagy léphetünk a hagyományos skandináv útra is, tejföllel, kaporral se rossz. Persze én mindig újítok, kísérletezek, most így.


Lazac whiskey-mártással


2 fő részére: 2 kövérebb vadlazac szelet, 1 evőkanál szójaszósz, 1 csapott kanál barnacukor, 1 kanál whiskey, 1 kanál vaj.

Hogyan készült? A halra rálocsoltam a szójaszószt, maradhat benne negyed órát, de sokkal többet is. A vajat serpenyőben felforrósítottam, beletettem a halat. Mindkét oldalát megsütöttem, ráöntöttem a whiskey-t, rászórtam a cukrot. Összeforraltam. Az alkohol gyorsan elpárolog, ezért nem tanácsos fölé hajolni, a cukor pedig picit karamellizálódik. Sózni se nagyon kell.
Ha nem ettek volna belőle gyerekek, akkor a mártás készítésének idejére kivettem volna a halat, hogy rózsaszín maradjon a közepe és ne főjjön át teljesen, de így bennemaradt és picit kiszáradt. Ez azonban nem változtat az ízén, ami csodás.
Körete rukkolás tört krumpli volt, ami jól itta a mártást.

Csillagánizs főzőiskola




Lassan két hete, hogy az új főzőiskolát, a Csillagánizst is megkóstoltam. A kenyeres előadásra neveztem be és jól szórakoztam. Rengeteg tippet, trükköt tanultam, legalább 7-8 féle kenyeret, kalácsot és formázást ismertem meg. Négy óra alatt végigdagasztottuk a legfontosabbakat, az egyszerű, de ezerféleképpen bolondítható kenyeret, a mézes brióst, az aranygaluskát, kalácsot és társait.
Juhos József, a Gundel séfje, türelmesen, jókedvűen mutatta meg hatodszor is a hatos kalácsfonás titkait. Kaptunk egy csomó anekdotát is, a híres étterem vendégeiről, akik eleszik a személyzeti szalontüdőt. És még azt is megtudtam, hogy egy tojás sárgája az 20 grammot nyom.

Rengeteg jobbnál jobb tanfolyamra lehet jelentkezni a honlapon, többek között a kistücskös Várvizi Péter és Chili és Vanília is tart órákat. Kár, hogy nem tudom minden héten kétszer lepasszolni a kölkölet estére.

Már megint bab


Ahogy most elnézem, hetente legalább kétszer tudnék babot vagy lencsét enni, a velem egy háztartásban élők megkímélése miatt azonban ez ritkábban esik meg. Ez a leves is annyira egyszerű, mégis nagyon jól sikerült. A tényleges munka maximum 15 perc. Még akkor is, ha egy egyéves csimpaszkodik az ember nadrágjába.

Kolbászos bableves

Mi került a 3-4 személyes adagba? 1 vöröshagyma, 2 répa, 2 dl paradicsomlé, 1 darab natúr, nagyszemű babkonzerv, 15-20 dkg kolbász, só, bors.

Hogyan készült? A vöröshagyma héját lehúztam, robotgéppel apróra vágtam. A répát felkarikáztam. A lábasba öntöttem a paradicsomlét, felöntöttem 8 dl vízzel, beleszórtam a répát és a hagymát és puhára főztem. A konzervet lecsöpögtettem, a kolbászt felkarikáztam és összeforraltam a leves többi részével. Csak a végén fűszereztem, mert a kolbászból elég sok íz kifő, így könnyű elsózni a levest. Kell hozzá még egy kis kenyér, hogy lehessen tunkolni a sűrejét.

Ilyen Szabadka








A hétvégén megint sikerült egy villámlátogatást tenni szülővárosomban. Úgy szeretem Szabadkát és Palicsot - számomra szétválaszthatatlan sziámi ikrek - mintha egy ember lenne. Egy öreg nő. Nem néni, nő. Most az ostorfák citromsárga leveleiből készült ruháját húzta fel, ködpamacsokba bugyolálta fázós torkát. Fájó sebeit, veszteségeit krizantém csokrokkal takargatta, de azért még így is kilátszanak, megmutatkoznak az idő jelei. Parfüm helyett a házak kéményeiből kigomolygó füstöt érezni, de a gesztenyesütők körül áramló édes füst ezt is megfűszerezi.
Rengeteg olyan arca, háza és kapualja van, amit még sohasem láttam, ahová sohasem kukkantottam be. Nem gyönyörködtetni akar, hanem élni. Itt-ott felcicomázza magát, új színházat éppíttet, szívesen ücsörög modern kávézókban, habos kávét és forró csokoládét kortyolgat. Sokat olvas, rengeteg kultúrális programra jár, táncosai, színészei, szavalói, írói, festői azonban nem magasztalják, jól ismerik.
Nem gazdag, nem is híres, de piacán mindent eléd szór, amit csak szeretnél. Eddig soha nem tapasztalt gazdagságban egész libák, kacsák, tyúkok meg pulykák. Libamáj. Túró, tejföl, sajtok, vajalja, gibanica-tészta, puha kifli és kenyér. Birsalma és mángold. Házi savanyúság, az idény minden zöldsége és gyümölcse.

A gombócmegmaradás törvénye

A második nap a gyerekek már nagyon éhesek voltak, de még kitartottak. Pedig jó alaposan bevajaskenyereztek reggel, ebéd körül azonban ez már nem tarott ki. Zsófia a szíve és gyomra szerint már nem tiltakozott volna annyira, de a két nagy fiú őt is magával rángatta az asztal mellől.
Oltványi Jolán, nyugalmazott fizikatanárnő látszólag csak legyintett unokái makacskodására, magában pedig azt mondogatta, hogy "majd én megmutatom ezeknek a pimasz kölköknek". Ez volt élete jelmondata, a pimasz kölkök meg sehogy sem akarták megtanulni a leckét. Sem az iskolában, sem otthon. Sőt, most már unokái is egyre jobban elkanászodtak. Hiába no, a kismenye nem egy született pedagógus. Bezzeg ő! Ő tudta, hogy kell bánni a kölkökkel, nála nem volt kecmec meg órai sugdolódzás. Szigorúan, de igazságtalanul osztogatta az egyeseket, szívesen állt bosszút minden órai kihágásért. Aki tanult, az tudott, nem véletlen, hogy milyen sok mérnök került ki a kezei alól.
De most nem a nagyhírű gimnázium felvételire készülő tanulóival állt szemben, hanem a három, egyre jobban kamaszodó unokájával, akik kijelentették, hogy ők bizony életükben meg nem eszik a gombóclevest. Mert undorító. Hogy lehet ilyet ételre mondani, hogy undorító? Borzasztóak ezek a mai gyerekek. De kitoltak magukkal, addig ugyanis nem kapnak szilvás gombócot sem, amíg meg nem eszik a gombóclevest. Mivel pedig minden nap nála ebédelnek így a nyári szünetben, előbb-utóbb kénytelenek lesznek ráfanyalodni a főztjére.
Na jó, neki se éppen a kedvence a gombócleves, akármilyen apróra vágja a hagymát, azért még mindig maradnak úszkáló darabkák. De hát valamit csak csinálni kell a szilvásgombócból kimaradó tésztával, nem dobhatja csak úgy a szemétbe. Valamit valamiért. Előbb a leves, aztán a finomság.
De hiába hintette meg jó vastagon fahéjas porcukorral a zsemlemorzsába forgatott szilvásgombócokat, hiába tette ki jelentőségteljesen a leveses fazék mellé, a gyerekek még nem törtek meg.
Aztán harmadik nap már tizenegy körül elkezdett nyafogni a Zsófi, hogy "éhes vagyok, éhes vagyok". Jolka mama, aki nem szolgált rá erre a kedves névre, most elégedetten dörzsölte a kezét. És neki lett igaza, a fiúk is szépen leültek, fintorogva bár, de bekanalazták a háromszori melegítéstől csirizessé mállott gombócokkal és körömnyi hagymadarabokkal tarkított piros levet. Aztán végre a tányérra került a szilvásgombóc. Mindenkinek szigorúan 6 darab. Se több, se kevesebb nem járt. Csakhogy így harmadik napon már a nyár kedvenc csemegéje se volt az igazi, a tetején a cukor vastag betonréteggé állt össze, a tészta szivacsos lett a sok állástól, a szilva meg löttyedten szomorkodott odabenn.
Hogy megtanulta-e valaki a leckét? Az biztos, hogy Jolka mama a következő nyárig nem állt neki szilvásgombócot gömbölygetni, a fiúk pedig ha nem is szoktak le a nyafogásról, de azért mindig megették ezentúl az eléjük rakott leveseket. Különösen ha utána kőtt kalács következett.

VKF! Gombóc helyett gömböc


Az utolsó határidőt is kihasználva szeretném megosztani a nagyérdeművel az aktuális VKF! kiírásra készült pályaművemet, bár a téma ezúttal a gombóc volt, némi jóindulattal, ékezetek nélkül talán az én gömböcöm is belefér a mezőnybe.
Már hónapok óta szerettem volna valami hasonlót készíteni, amióta valami újságban láttam egy képet egy szép gömbbé formázott, töltött húsról. A fotót és a receptet persze nem találom, így jó szokásomhoz híven mentem a saját fejem után. Az eredmény? Kellemes, izgalmas, savanykás. Egy kis vajas zöldség nem árt mellé, mert így önmagában azért elég száraz.

Birssel, mogyoróval töltött csirkemell

Hozzávalók 4 személy részére: 2 csirke kifilézett melle (4 db), 2 birsalma, 1 kifli, 1 kis hagyma, 10 dkg darált mogyoró, olaj, só, bors, szerecsendió. Opcionális: 1 tojás. Fontos egyéb hozzávaló: cérna.

Elkészítése: A csirkemelleket vékony szeletekre vágtam, egy kicsit ki is klopfoltam. Egymás mellé-fölé helyeztem kétszer 4 szeletet. leeső részeket, az úgynevezett nyesedéket apróra kockáztam. Összevágtam a hagymát is. A birsalmákat meghámoztam, magházát eltávolítottam és lereszeltem. A kiflit vízbe áztattam, kinyomkodtam és elmorzsoltam.
Kevés olajon megpirítottam a hagymát, a felkockázott húst. Amikor egy kicsit kihűlt, összeforgattam a mogyoróval, birssel, kiflivel. Fűszereztem. A masszát jól összedolgoztam és a kiterített hús közepébe helyeztem. Igyekeztem úgy visszahajtani, hogy a töltelék sehol se lógjon ki. Egyik kezembe fogtam a gömböcöt, a másikba pedig egy spulni cérnát és addig tekertem körbe-körbe, amíg valahogy egyben maradt. Két ilyen gömböcöt csináltam. Ezeket olajon egy kicsit körbepirítottam, majd 180 fokos sütőben háromnegyed órán keresztül sütöttem.

Ha marad ki töltelék, akkor azt egy tojással összekeverve a gömböcök mellé lehet tenni és szintén megsütni.

Meghívó könyvbemutatóra


November 13-án, pénteken, 18 órakor kerül sor Az almárium, a vánkos meg a baracklekvár című könyvem bemutatójára.
Szeretnék lehetőséget biztosítani a blogom olvasóinak is, hogy meghallgassák Kerekes Vicát, amint felolvassa novelláimat, megkóstolják a csokis kekszemet és kortyoljanak velünk egy kis gyümölcsteát. Aki szeretne jönni, legyen szíves írjon az oldalsávban lévő e-mail címre, a válaszban küldöm a pontos, budapesti helyszínt.