VKF! Gombóc helyett gömböc


Az utolsó határidőt is kihasználva szeretném megosztani a nagyérdeművel az aktuális VKF! kiírásra készült pályaművemet, bár a téma ezúttal a gombóc volt, némi jóindulattal, ékezetek nélkül talán az én gömböcöm is belefér a mezőnybe.
Már hónapok óta szerettem volna valami hasonlót készíteni, amióta valami újságban láttam egy képet egy szép gömbbé formázott, töltött húsról. A fotót és a receptet persze nem találom, így jó szokásomhoz híven mentem a saját fejem után. Az eredmény? Kellemes, izgalmas, savanykás. Egy kis vajas zöldség nem árt mellé, mert így önmagában azért elég száraz.

Birssel, mogyoróval töltött csirkemell

Hozzávalók 4 személy részére: 2 csirke kifilézett melle (4 db), 2 birsalma, 1 kifli, 1 kis hagyma, 10 dkg darált mogyoró, olaj, só, bors, szerecsendió. Opcionális: 1 tojás. Fontos egyéb hozzávaló: cérna.

Elkészítése: A csirkemelleket vékony szeletekre vágtam, egy kicsit ki is klopfoltam. Egymás mellé-fölé helyeztem kétszer 4 szeletet. leeső részeket, az úgynevezett nyesedéket apróra kockáztam. Összevágtam a hagymát is. A birsalmákat meghámoztam, magházát eltávolítottam és lereszeltem. A kiflit vízbe áztattam, kinyomkodtam és elmorzsoltam.
Kevés olajon megpirítottam a hagymát, a felkockázott húst. Amikor egy kicsit kihűlt, összeforgattam a mogyoróval, birssel, kiflivel. Fűszereztem. A masszát jól összedolgoztam és a kiterített hús közepébe helyeztem. Igyekeztem úgy visszahajtani, hogy a töltelék sehol se lógjon ki. Egyik kezembe fogtam a gömböcöt, a másikba pedig egy spulni cérnát és addig tekertem körbe-körbe, amíg valahogy egyben maradt. Két ilyen gömböcöt csináltam. Ezeket olajon egy kicsit körbepirítottam, majd 180 fokos sütőben háromnegyed órán keresztül sütöttem.

Ha marad ki töltelék, akkor azt egy tojással összekeverve a gömböcök mellé lehet tenni és szintén megsütni.

2 megjegyzés:

Belly írta...

Hmmm,ez nagyon finom lehet.A birs,a mogyoró és a csirke külön-külön is nagy kedvencem,hát még így együtt milyen finom lehet.

duende írta...

Ááá, megvan! :) Tényleg nagyon hasonló!
Próbáld ki mellé az almaszószt legközelebb, isteni. :)