VKF! Betyáros zöldbableves


A fából ácsolt, zöldre festett terasz a nyári ebédek színhelye volt. A körbefuttatott szőlő árnyékot adott, szélfogóként is szolgált, csak sajnos a méheket is odavonzotta időnként. Joli nagyi a tartalmas levesek és könnyed tészták, szilvásgombócok és barátfülék híve volt, különösen péntekenként.

A zöldbableves tejföllel készült, aztán a Kern-féle gyomor és ízlelőbimbók tűrőképességének megfelelően ki-ki némi ecetet löttyintett bele. Számomra ezek a sűrű, tejfölös levesek ma is elképzelhetetlenek egy pici ecet nélkül, tehát szerintem ezek igazi komplementerek: a lisztes-tejfölös sűrítés bársonyossága és az ecet karcossága.
Az alábbi bableves alapjai talán a 99 leveses könyvből származnak, de annyiszor készítettem, hogy az eredeti már csak nehézkesen felfejthető.
Betyáros zöldbableves
Mi kell hozzá? Fél kiló zöldbab, 10 deka szalonna, 2 kis szál debreceni főzni való kolbász vagy virsli, 1 vöröshagyma, 2 répa, 1 petrezselyem gyökér és a zöldje, 1 paprika, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 kiskanál őrölt paprika, só, bors. Hogyan készül? A hozzávalókat ízlés szerint összedaraboljuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, ez által a héjától könnyedén megszabadítjuk, magjait kiszedjük és úgy vágjuk össze. A szalonnát addig pirítjuk, amíg kiengedi a zsírját. A kiolvadt szalonnát kiszedjük, az edénybe pedig beleszórjuk a hagymát, átforgatjuk, megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldségeket. Egy kicsit pároljuk, majd felöntjük kb. 1 liter vízzel. Fűszerezzük. A tejfölt csomómentesre kikeverjük a liszttel, őrölt piros paprikával, merőkanálnyi levessel lazítjuk. Amikor a majdnem teljesen zöldbab megpuhult, belekeverjük a levesbe a tejfölt is és még egyszer felforraljuk. Ekkor tesszük bele a kolbászt is. Mire a liszt szépen besűríti a levest, készen is vagyunk. Nagy adag petrezselyem zöldjével megszórva tálaljuk. Természetesen ki-ki löttyinthet bele némi ecetet és ne feledkezzünk meg egy két karéj kenyérről sem, úgy az igazi.

Nincsenek megjegyzések: