Egy napsugaras könyv

Ránézek a naptárra és eltátom a számat. Június elseje van! Ideje előszedni Nigella ihletet adó könyvét és alaposan átbogarászni. Ha csak a receptek negyedét sikerül megvalósítanom, már szép nyarunk lesz.

Az „Egész évben nyári ízek” elfuserált magyar címmel futó opus, amelyet magamban csak Mindörökké Nyár jelszóval emlegetek, pont az ilyen hűvös napokra íródott. Már előkerültek a lenge szoknyák meg rövid ujjú blúzocskák, de még elkél felettük egy pulóver. Nigella erre azt mondja, hogy a konyha az a hely ahová a rossz idő elől menekülni érdemes. Nos, szívesen ücsörögnék a konyhája sarkában, amikor a tányérra varázsolja a mediterránból táplálkozó ízeket.

Ez a szakácskönyv elsősorban az egyszerűségre épít, alaposan keveri a hagyományos recepteket és az egyedi ötleteket. A friss fűszerek és a rengeteg zöldség trónra emelése pedig kifejezetten üdvözítő módja a könnyed táplálkozásnak. A gondot már megint azok a fránya különleges hozzávalók okozzák itt Magyarhonban. Hiszen falnám én két pofára a bébi polipot és a bárány combot is, csak éppen nincs honnan beszerezni. Illetve hosszas utánajárással, jó alaposan megtömött pénztárcával nekiindulva zsákmányolhatók ilyen dolgok is. Vagy éppen helyettesíthetők mással, hiszen ezeknek a könnyed recepteknek pont az a lényege, hogy egyik leírt betűjük sem szentírás.

A korábbi körkérdés fonalát tovább gombolyítva a görögdinnyés, fetás salátát erősen felvéstem a nyári terveim közé. A görögdinnye evést már tegnap is sikerült megvalósítani, egész jó minőségben, jéghidegre hűtött lágyvörös gyümölccsel randevúzva. Ezt az élményt pedig csak fokozhatja ha fekete olajbogyó, sós feta, menta és lilahagyma kerül mellé.

Persze nem lenne Nigella önmaga, ha a nyárnak szentelt könyvének fele nem a desszertekről szólna. A huszonötödik pavlova variációja nem hoz lázas izgalomba, de a sült birs már megjárja. A külön fejezetbe sorolt fagyivariációk viszont tartogatnak még csodákat. Fehér csokoládé-fagylalt forró szeder öntettel. Margaritafagylalt. Ribizlis jégkása. Huhhh… Jó kis nyarunk lesz.

Nincsenek megjegyzések: