Egy jó kis indiai
Sós clafoutis
Clafoutis kecskesajttal és paradicsommal
Mi került a 2-3 személynek elegendő adagba? 2 tojás, 2 sárgája, 5 kanál liszt, 200 ml tejszín, 100 ml tej, 150 g friss kecskesajt, 10-12 szem apró paradicsom, só.
Hogyan készült? A tojásokat és a tejet robotgéppel elkevertem, majd hozzáadtam a lisztet is és homogén, de folyékony masszává dolgoztam. Végül a kecskesajtot is belemorzsoltam. A keveréket szuflé formákba vagy egy nagy tűzálló tálba önthetjük. 190 fokos sütőben 30-35 percig sütöttem. A kisebb formában értelemszerűen gyorsabban átsül és több lesz a ropogós része, míg a nagyobb tálban remegősebb marad.
Szilvás lepény marcipánnal és mandulával
Hozzávalók a dupla adaghoz: 700 g liszt, 1 tojás, 10 dkg vaj, 3,5 dl langyos tej, 1 cs. száraz élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál só. A tetejére: kb. 1 kg szilva, 20 dkg marcipán, 10 dkg szeletelt mandula, 2 dl tejszín, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 tojás.
Hogyan készült? A tészta hozzávalóit alaposan összedolgoztam, jól átgyúrtam. Vékonyra nyújtottam, amekkora a legnagyobb tepsibe elfér, a szélét kicsit visszahajtva peremet csináltam neki. Fél órát kelt, amíg kimagoztam és elfeleztem a szilvákat. A gyümölccsel szépen kiraktam a tésztát, mindegyik közepébe került egy körömnyi marcipán. Így sült kicsit több, mint fél órát. Ekkor ráöntöttem az elkevert tejszínt, fahéjat, tojást. Rászórtam a mandulát is. Még tovább sütöttem, talán 20 percet. A folyadék megdermedt, összekeveredett a szilva levével és istenien illatozott.
Gyors és könnyű, avagy főzz az egészségedért!
Porból lettem, porból vagyok
A keksztorták hercegnője a Fekete-erdőből
Mi ez?
Dolce Vita egy éve írt a dinnyekoktéljáról. Csak azt tudnám, hogy miért vártam egy évet a kipróbálásával. Most felhalmozódott egy nagyobb dinnye készlet, úgyhogy nekiestem. A darabokat - héj nélkül, de magostul - a turmixgépbe teszem, pürésítem, szűrőn átküldöm és már iszom is. Én még az ízesítéssel sem törődök, a dinnyének önmagában is fantasztikus az íze. Annyira jó a jegesen hideg, édes levet kortyolgatni, százszor finomabb bármilyen dobozos üdítőnél.
Tavaly elmélkedtem egy kicsit a dinnyéről és annak lényegéről.
Zöldséges crumble
Cukkinis és aszalt paradicsomos crumble kecskesajttal
Mi került a 4 személyes adagba? 3-4 cukkini, 50 g kecskesajt, 2 evőkanálnyi felaprított, aszalt paradicsom. A tetejére: 200 g liszt, 100 g vaj, csipet só, 1 tojás.
Hogyan készült? A cikkinit meghámoztam és felkockáztam. Sütőtálba tettem, negyed órán keresztül magában pároltam a 180 fokos sütőben. Közben összemorzsoltam a tészta hozzávalóit, a félig sült cukkinihez kevertem a sajtot és az aszalt paradicsomot. A tetejére morzsoltam a tésztát és még 20 percig sütöttem.
Köretnek vagy vega főételnek egyaránt megfelelő kompozíció, már feltéve, ha valaki szereti a kecskesajt erős ízét, mert alapvetően ez dominál benne.
Bátor leves
Még egy igencsak bátor leves-kreálmány, szintén a nagy Martha ötlete alapján. Az amerikaiak minden hideg leves legazpachoznak, de mi tudjuk, hogy ez távolról sem az. Ez egy hideg leves, vagy inkább talán koktél, amit édes-sós-savanyú összetevői és meglepő párosításai varázsolnak különlegessé. És természetesen hidegen jó, akár jégkockával is.
Az összetevők között gyümölcsök és zöldségek egyaránt fellelhetőek. Ízlés szerinti mennyisében kerül bele görögdinnye, kaliforniai piros paprika, uborka, újhagyma. Mind-mind apróra kockázva. Az ízhatás fokozható menta és petrezselyem levelek metélésével és a többi hozzávalóhoz adásával. Az összevagdalt cuccos poharakba vagy tálkákba kerül, csorog rá egy kis citromlé, (sherry)ecet, pár csipet só. Végül az egészet felöntöm feketeribizli-lével, illetve egy kis vízzel, jéggel higítom, ha túl töménynek találtatik.
Paradicsom-sárgadinnye leves
Ez az áttetsző lé, a leves lényege viszont olyan, hogy arra igazából nincsenek szavak.
Mi került a 2 személyes adagba? fél sárgadinnye, 3 nagyobb paradicsom meg 3-4 darab apró paradicsom, néhány bazsalikom levél, só.
Hogyan készült? A sárgadinnyéből az erre alkalmas szerszámmal kiszedtem a gömböc alakot öltő húsát. Pár darabot félretettem a tálaláshoz. A paradicsommal és néhány levél bazsalikommal együtt leturmixoltam, textil pelusba öntöttem és fellógattam, hogy csöpögjön-csurogjon. 2 óra nagyjából elég neki.
A tányérba tettem pár szem negyedbe vágott koktélparadicsomot, néhány falatka sárgadinnyét és bazsalikom foszlányokat. Ráöntöttem a levet és sóztam.
A férjem hümmögve megette, mással meg igazából megkóstoltatni sem mertem. Bevallom nekem is főleg a lé része ízlett, sajnos a felhasznált dinnye elég rossz ízű volt, kicsit éretlen. Milyen lehet, ha egy tényleg ütős dinnyét sikerül beszerezni?
Zöldséges lepény
Mi került a 6 szeletes adagba? 500 g liszt, fél tasak száraz élesztő, 2 dl langyos víz, 1 kiskanál cukor, 1 kiskanál só, 3 kanál olívaolaj. Feltétként ezúttal vékonyra szelt cukkini, felkarikázott paradicsom, hajszálvékony spanyol sonka, reszelt parmezán.
Hogyan készült? Az élesztőt elkevertem a cukros vízben, majd az összes hozzávalót jó alaposan elkevertem, kicsit megdögönyöztem. 1 órát kelt, aztán lisztes kézzel nyújtottam, húzogattam a tepsi formájára. Rápakoltam a feltétet, ment a forró sütőbe úgy 30-35 percre.
A tészta ropogós, belül puha, a zöldségek olvadósra puhulnak, a sonka meg csipszesedik. Mmmmmm.
Cékla carpaccio
Grillezett laska
Grillezett kukoricaleves
Grillezett kukoricaleves
Mi került a 2 személyes adagba? 4 cső kukorica, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej főzőhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 deci húsleves, 2 evőkanál tejföl.
Hogyan készült? A kukoricacsöveket a sütőben meggrilleztem, hogy színt és plusz ízt kapjanak. Nyílt tűzön persze még finomabb lett volna. A hagymát, fokhagymát apróra vágtam és olajon pirítani kezdtem. Hozzáadtam a csőről levágott kukoricaszemeket, felöntöttem a húslevessel és puhára főztem. Szűrőn átpaszíroztam és tálalánál a tálkába tettem a tejfölt.
Eredetileg hidegen kellene fogyasztani, de nekem langyos-melegen jobban ízlik.
Ui: A mentalevél csak díszítés.
Így kell csevapot csinálni
Rózsaszín rizottó céklával
Finoman ciripel
Berendezés: a jellegzetes balatoni maradványokkal, nyáron gesztenyefa-árnyékkal
Menü: modern magyaros
Ételek: szép tálalás, eltalált kombinációk, hagyományos ételek megújítva
Előétel
VKF! Nyári előételek
A szervezésért és az ötletért Vestát illeti a köszönet!
Apa 60
Őrségi éttermek
Őrségi beszerzések
Meglehetősen kalandos úton-módon jutottam hozzá a hőn áhított tökmagolajamhoz. Nem merem elmesélni, milyen bizalommal voltak irántam, mert sosem lehet tudni. A lényeg, hogy mennyei dióolajat is kóstoltam, de azt sajnos nem tudtam hozni, mert egyszerűen nem volt elég apróm. A tökmagolaj viszont zseniálisan zamatos, hamarosan jönnek a saláták, sőt kenyerek.
A Pfeiffer méhészet gesztenyeméze
Még egy hely: Vadása-tó
Az előbbi, őrségi helyeket felsoroló bejegyzésből kimaradt a Vadása-tó. Csuda kis hely, bár mi éppen szemerkélő esőben jártunk arra, mégis révületbe varázsolt. Picike tó, szintén nagyon-nagyon zöld. Az eső után apró ködpamacsok ülték meg a vizet.
A séta után pedig letámadtuk a pecsenyesütőt, hiszen jó pár amolyan strandos kaját kínáló bódé is ácsorog a parton. Sült kolbász, uborkát meg kenyeret faltunk. Évente egyszer a szervezetemnek szüksége van erre.
Őrségi helyek
Árpád-korból ittragadt templomokat néztünk, Veleméren és Őriszentpéteren. Templomok az erdő közepén, a falvak, a települések már elkoptak körülöttük.
Az Őrség szétszórt, apró házcsoportokból áll, ami még az ezer évvel ez előtti elgondolásokat hordozza. Igyekeztem elképzelni, ahogy ez a táj évszázadok óta változatlanul öleli körül ezeket a házakat.
De mégis, sokszor csak a málló vakolatot, a romos, eladó táblás házakat vettem észre. Máskor meg ámultam, hogy mégis mennyi méltóság, szépség van ezekben az épületekben.
Gólyák, gólyafészkek mindeütt. Ők jól érzik magukat és a békák is.
Zöld, zöld, zöld
Elmélyülésre, befordulásra, szemlélődére nem igazán maradt tér, hiszen a gyerekek egyelőre nem kompatibilisek a túrázással, csendes, nézelődős sétával. De mentünk, talán túl sokat is, nézelődtünk, kóstoltunk és beszélgettük. Mindenről szép sorjában.
Este a teraszon
A vegyes salátalevelekre felcsíkozott, füstölt lazacot dobáltam majd kapros öntettel locsoltam meg, amibe majonéz, joghurt, citromlé, só és kapor került.
Készítettem még egy igazi mediterrán finomságot is, Joanne Harris francia konyhás szakácskönyvéből. Újkrumplit héjában puhára főztem, meghámoztam és hosszában felszeleteltem. Cikkekre vagdostam néhány paradicsomot is. Felbontottam és leszűrtem egy óriási fehér babokat tartalmazó konzervet is. Mindezt megszórtam felkarikázott zöldhagymával, petrezselyemlevéllel és megöntöztem citromlével, olíva olajjal. Egy kicsit még meg is sóztam végül.
Lekvárjaim
Eleddig meghagytam a lekvárok készítését a mamának és egyéb kellő tapasztalattal rendelkező hölgyeknek. A lekvárfőzés és úgy általában a befőzés olyan misztikus tevékenységnek tűnt számomra. Azok végezhetik ezt a tevékenységet, akik már eljutottak a bevatottság egészen magas fokára, mint az alkimisták titkos szövetségének tagjai. A felfordított vájdling alatt kénnel füstölt (=tartósított) őszibarack boszorkányos voltához például kétség sem férhet. De nem tudok szabadulni a képtől, amikor nagymamám egy óriási kondérban kevergette az udvaron a szilvalekvárt, a fakanala volt olyan hosszú mint én. Akkoriban a befőzés napokig tartó, hosszú szertartás volt, koreográfiával, furcsa szagokkal és a mosoly mögé rejtett szorongással, hogy milyen lesz a végeredmény.
Őszibarack lekvár zöldcitrommal és mentával
Mi került a 4 közepes üveges adagba? 1 kiló hámozott, magozott őszibarack, 1 lime leve és héja, 600 g cukor, másfél zacskó dzsemfix 2:1, maréknyi mentalevél.
Végre valami normális kaja
Juhtúróval töltött hústekercs
Mi került a 4 személyes adagba? 6 szelet pulykamell, 18 szelet sonka, 10-12 dkg juhtúró, 2 dl fehérbor, só, bors, kakukkfű.
Hogyan készült? A hajszálvékony sonkából 3-3 szeletet fektettem egymás mellé, úgy, hogy egy kicsit átfedésben legyenek. Erre jött a hússzelet, amit fűszereztem, majd egyik felét megkentem a juhtúróval. Szorosan feltekertem és a tekercseket egymás mellé fektettem a tepsibe. Alá öntöttem a bort és 1 órán keresztül sütöttem a 180 fokos sütőben. Dobtam mellé pár szem ringlószilvát is, de ez nagyon savanyúnak bizonyult, ráadásul szét is sült, bár én megettem becsülettel.
A hústekercsek viszont jól vizsgáztak, mert szépen megőrizték az alakjukat, nem estek szét, sőt még a túró sem folyt ki belőle. Az íze pedig, nos, pont olyan volt, mint amire egy kiéhezett húsevő csak vágyhat.
Mustáros tejfölben sült cukkini
Mustáros tejfölben sült cukkini
Vékonyka, zsenge cukkiniket veszek és nem hámozom meg őket. Amilyen vékonyan csak tudom, felkarikázom. A sütőtálba zsemlemorzsát szórok, de ez nem elengedhetetlen. A zöldség karikákat szépen egymásra csúsztatva körbe rakom, minden réteget megkenek mustárral elkevert tejföllel. Kicsit sózom is. Fél órát tölt a sütőben, a zöldség csodásan megpuhul és átveszi a savanykás ízeket. Köretnek és önmagában is megállja a helyét.
A cicaasztalra, a 9 hónaposnak külön meghámoztam egy zsenge példányt a cukkiniből és egy darabka pulykamellel meg 2 evőkanál rizzsel főztem puhára. Ezt aztán még turmixoltam is.
Neki még nem adnék szívesen ebből a fenti finomságból, a nagyobbik meg rá sem néz az ilyenekre.