A Nagyi szilvás lepényének egyszerűen nem volt párja, azóta is minden nyáron vágyódom utána. Utánacsinálni eddig még sosem sikerült maradéktalanul, de a tegnapi változat már közelítette a saját mércém szerint tökéletest. A lényeg az, hogy minél több a szilva, annál finomabb az egész. Ha csak úgy éppen mutatóba van a gyümölcs, akkor élvezhetetlenül száraz lesz a végeredmény, így viszont szuper. Még az is evett belőle két szeletet, aki amúgy nem szereti a mandulát, se a marcipánt.
Hozzávalók a dupla adaghoz: 700 g liszt, 1 tojás, 10 dkg vaj, 3,5 dl langyos tej, 1 cs. száraz élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál só. A tetejére: kb. 1 kg szilva, 20 dkg marcipán, 10 dkg szeletelt mandula, 2 dl tejszín, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 tojás.
Hogyan készült? A tészta hozzávalóit alaposan összedolgoztam, jól átgyúrtam. Vékonyra nyújtottam, amekkora a legnagyobb tepsibe elfér, a szélét kicsit visszahajtva peremet csináltam neki. Fél órát kelt, amíg kimagoztam és elfeleztem a szilvákat. A gyümölccsel szépen kiraktam a tésztát, mindegyik közepébe került egy körömnyi marcipán. Így sült kicsit több, mint fél órát. Ekkor ráöntöttem az elkevert tejszínt, fahéjat, tojást. Rászórtam a mandulát is. Még tovább sütöttem, talán 20 percet. A folyadék megdermedt, összekeveredett a szilva levével és istenien illatozott.
Szilvás lepény
Hozzávalók a dupla adaghoz: 700 g liszt, 1 tojás, 10 dkg vaj, 3,5 dl langyos tej, 1 cs. száraz élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál só. A tetejére: kb. 1 kg szilva, 20 dkg marcipán, 10 dkg szeletelt mandula, 2 dl tejszín, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 tojás.
Hogyan készült? A tészta hozzávalóit alaposan összedolgoztam, jól átgyúrtam. Vékonyra nyújtottam, amekkora a legnagyobb tepsibe elfér, a szélét kicsit visszahajtva peremet csináltam neki. Fél órát kelt, amíg kimagoztam és elfeleztem a szilvákat. A gyümölccsel szépen kiraktam a tésztát, mindegyik közepébe került egy körömnyi marcipán. Így sült kicsit több, mint fél órát. Ekkor ráöntöttem az elkevert tejszínt, fahéjat, tojást. Rászórtam a mandulát is. Még tovább sütöttem, talán 20 percet. A folyadék megdermedt, összekeveredett a szilva levével és istenien illatozott.
8 megjegyzés:
jaj, de nagyon finom lehet, az illatát máris érzem...
A szilvás süti nekem is kedves....Míg van barack várok, aztán ez következik!!!
Tejszínes(tejfölös)-tojásos kutymazzal lelocsolt, vastagon gyümölcsös lepények-kelt vagy omlós tésztával... az abszolút kedvencek kategória! :D
Nagyon tetszik! A marcipán és a mandula különösen jó lehet a szilvával!
Tényleg, már érik a szilva Borsodban is!
Nagyon kívánatos a sütid, szeretem a gyümölcsös-mandulás párosítást!
Meglestem, nagyon de nagyon finomnak néz ki! Kinyitottam az ablakot, küldj belőle egy szelet:)Meg egy felet a kis pasinak a hasamban:)))
Ez tényleg ilyen jó volt. Eva, és mindenki, aki kér, megy a szelet...
Megjegyzés küldése