Szép ünnepet!


Szépséges karácsonyt, boldog, békés napokat kívánunk mindenkinek!



S ha már kulináris napló, elmesélem azt is, hogy ez a nap nálam, minden más napnál sokkal inkább a hagyományok jegyében zajlik. Már elkopott ugyan, de ez egy böjtös nap! Húst, például kocsonyát csak az éjféli mise után lenne szabad enni. Így aztán hal lesz hallal.


Ebédre bableves (sonka nélkül) és mákos guba.


Vacsorára halászlé, rántott hal és krumplisaláta. Előtte pedig almát, diót és fokhagymát mártogatunk majd mézbe, hogy mindenki egészséges legyen jövőre és újra együtt lehessünk mindahányan.




S ha valakit érdekel, íme a tökéletes, passzírozott, tehát tiszai halászlé elkészítése. Szerintem.


Mi kell a 8 tányéros adagba? 4+8 szelet ponty, hal aprólék, 20-30 deka tej és ikra, 3 vöröshagyma, 1 póréhagyma, 1 papirka, 1 liter paradicsomlé, 4 répa, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, só, olaj.


Hogyan készült? Az összevágott hagymát pici olajon megpároltam, felöntöttem paradicsomlével. Beltettem a répát, a paprikát, a hal aprólékot és 4 szeletet a pontyból. Másfél órán keresztül főztem. Hagytam langyosra hűlni. Leszűrtem. A répákat áttettem a déli bablevesbe. A hagymát és a halszeletekről lefejtett, szálkátalanított halhúst beledobtam a turmixgépbe és pürésítettem. A pürével összekevertem a leszűrt levet. Felöntöttem némi vízzel és kóstolás után fűszereztem.


Tálalás előtt negyed órával újra felforraltam, beletettem a friss halszeleteket, ikrát, tejet. Negyed órán keresztül rotyogtattam, de nem kevergettem. Ennyi idő alatt a hal szép puhára fő, de még nem esik szét.


Mi ehhez tejfölös szélesmetéltet eszünk és nyakig turkálunk a piros lében. Ilyenkor mindig nagy csend van az asztalnál, mert mindenki a szálkákat vadássza és e közben nem lehet beszélgetni.

Nincsenek megjegyzések: