Vajas kifli

Most arról kellene írnom, hogy advent meg várakozás meg karácsony. De a helyzet az, hogy még egy nyavalyás adventi koszorút sem sikerült beszerezni. Valahogy inkább a november végi rosszkedv, mint a karácsonyi láz gyűr maga alá. Persze terveim számosak, a megvalósítás azonban erőteljesen akadályoztatva van.

Ó igen, szeretnék szépséges karácsonyt a gyermekeknek és magamnak is. De az elmúlt 7 évből egyetlen olyan ünnepet tudok megnevezni, amely mindenféle nyomasztó háttér-esemény nélkül telt el. Talán majd idén... mindig ezt gondolom.

A múlt héten viszont sikerült előrukkolnom egy magam számára is meglepő teljesíménnyel. Komoly mennyiségű örömhormont szabadít fel bennem, hogy sikerült legyőznöm a családilag belém plántált kelttészta-fóbiát. Egyrészt vigasztal, hogy sok más konyhatündér, hozzám hasonló módon valami mélyről feltörő félelemmel vegyes tartózkodással viseltetik az élesztő iránt. Nos, számomra ennek vége. És amikor beleharaptam az első kisült, még meleg vajas kiflibe, elöntött az a bizonyos színtiszta jólét-érzés. Amolyan kényeztető gyerekkor-illat, puhaság, gondoskodás.

Vajas kifli a receptje Tünde nénitől, az Ételek és életekből

Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 1 + 4 dl tej, 2 kiskanál cukor, 70 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 10 dkg margarin, 3 kiskanál só. (Ezúttal csak fél adagot csináltam, a tetejét pedig reszelt sajttal szórtam meg.)

Elkészítése: Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük 4 dl langyos tejjel, a tojás sárgájával, sóval és margarinnal, majd hozzáadjuk az élesztőt is. A lágy tésztát 1 órán keresztül kelesztjük. Végül a tésztát két részre osztjuk, amiből 8 kis cipót készítünk. A cipócskákat kerekre nyújtjuk és 8 körcikkre vágjuk. Minden körcikk közepébe pici darab margarint helyezünk, majd felsodorjuk. Tetejét tojás sárgájával megkenjük, köménymaggal megszórjuk.

Egy tepsit alufóliával kibélelünk, belehelyezzük a kifliket és közéjük kicsi darab margarinokat helyezünk. 200 fokon pirosra sütjük. Sülés közben a kiflik egy pici tovább fognak kelni, ezért ne helyezzük közvetlenül egymás mellé.

Nincsenek megjegyzések: