Kínai, lila ruhában

Miközben az egész internetet elárasztják a karácsonyi sütemények, ötletparádék, én ilyen furcsaságokat főzök. A gondolatok menetoszlopát egy olvasói levél indította el, amelyben a kínai csípős-savanyú levesről érdeklődtek. Gyorsan utána is kutattam, majd ha már ilyen jól belebonyolódtam, el is készítettem saját kis változatomat. Abból, ami éppen fellelhető volt itthon. (Azt azért el kell ismernem, néha egészen fura hozzávalókat találok a konyhaszekrény mélyén.)

Nem éppen autentikus, de pont megfelelő étek, az ilyen nyálkás napok átvészelésére.

Csípős-savanyú kínai leves

Mi került a 4 tányéros adagba? 1 csomag újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 lilakáposzta levél, 1 dobozka (12 deka) szójacsíra konzerv, 30 deka tofu, 4 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál szezámolaj, 2 evőkanál almaecet, 1 kiskanál csilipehely, csipetnyi ötfűszer keverék.

Hogyan készült? A hagymát, fokhagymát apróra kockáztam, a káposztát nagyon vékonyra csíkoztam. 1 liter csilivel ízesített vízben puhára főztem ezt a három zöldséget. Az utolsó 3 percre beletettem a hajdinatésztát is, ami nagyon gyorsan megpuhult. Csak ekkor, már a tűzhelyről lehúzott lábosban adtam hozzá az összes többi hozzávalót. Sem a szójacsírát, sem a tofut nem kell ugyanis főzni.

Az ízesítésnél célszerű minden löttyintés előtt kóstolni és sajt ízlésünkre hagyatkozni, hiszen valaki inkább savanykásan, van aki a szójaszósztól inkább sósabban szereti. Nekem a fenti arányok feleltek meg.

Nincsenek megjegyzések: