Kata almás sütije

Van nékem egy barátnőm, aki kisgyerekes anyukaságomat tekintve minden olyasmivel rendelkezik jelenleg, amivel én nem. Csinos. Minden nap szépen felöltözik és kisminkel. Van ideje aludni, ha éppen nem dolgozza magát halálra. El tud olvasni egy könyvet és meg tud nézni egy tévéműsort. Ráadásul sikeres a munkájában.
Ezek mellett még (ez már tényleg felháborító) nagyon jól főz! Az a spenótos, paradicsomos olasz tészta egyszerűen mennyei volt, de az almás sütinél már tényleg extázisba estem. El is kértem rögtön a repcetjét, amit itt és most közkinccsé is teszek.
ALMATORTA

Mi kell hozzá? 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 cs vaniliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 2 tojás, 15 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 2-3 evőkanál tej (lehet több is, de akkor kicsit folyós maradhata tészta), 2-3 alma, mazsola + dió.

Hogyan készül? A margarint, a cukrot és a vaniliás cukrot robotgéppel összekeverjük, majd hozzáadjuk a 2 egész tojást a citromhéjat és a sót. A sütőporral elkevert lisztet a legvégén tesszük bele és közben a tejet is hozzáadjuk. Egy 22 cm átmérőjű kivajazott, lisztezett tortaformába símitjuk a masszát. Meghámozzuk az almát, gerezdekre vágjuk és a külső részét hosszanti irányban bemetszük 2-3 helyen, majd a magház felé eső részével lefelé kicsit belenyomjuk a tészta tetejébe (a beirdalt részek lesznek felfelé), majd megszórjuk dióval és mazsolával. Előmelegített sütőben lassú tűzön kb 30 percg sütjük (villapróba!). Vanília fagyival is nagyon jó, vagy egyszerűen citromlevelet porcukorral elkeverünk és azzal megcsurgatjuk a kész süteményt.

Nincsenek megjegyzések: