Körözött


A körözött a világ egyik legegyszerűbb étele, mégis övezi némi misztikum. Nálunk például kifejezetten ünnepi ételnek számított, Apu szépen betöltötte a halványzöld paprikába, aztán felszeletelte. Úgy sejtem ő kevert bele vajat is, hogy megdermedjen és könnyebben kezelhető legyen.

Én jobban szeretem, ha puhább, már-már folyós és persze azt szeretem a legjobban, ha a kedvenc tejesemtől, a piacon szerzem be a hozzávalókat: krémes, nem száraz túrót és persze juhtúrót, ami nélkül az egész fabatkát sem ér. Kell még jóféle, tejszínes, nem savanykás tejföl is. Ezeket villával összetöröm, keverem.

Aztán jön a fűszerezés, ez már a dogmák és az egyéniség kibontakoztatásának terepe. A szép narancsos-rózsaszínt adó összetevő persze az őrölt pirospaprika. Nálam mindig van kéznél jóféle, tótkomlósi. Szerintem kell még a körözöttbe köménymag is, lehetőleg őrölt, így nem kell ráharapni a magokra. Mehet bele pici só és bors is, nekem ennél több fűszer nem nagyon kell.
A vöröshagymát nem igazán kedvelem nyers formájában, ezért vagy egy picit szelídebb lilahagymát vagy még nagyobb kedvvel snidlinget, leánykori nevén metélőhagymát használok.
Vannak mindenféle iskolák még ezen kívül, egyesek nem átallanak sört, szardellapasztát meg Worcester szószt használni, de lássuk be ezek már olyan mértékű elhajlások, amikre semmi szükség.

Nekem már csak egy szép szelet kenyérre, esetleg egy kis retekre, paprikára van szükségem. A kenyér-körözött aránya kettő az egyhez, de feltétlenül a körözött javára billentve a mérleget. Az se baj, ha időnként egy-egy nagyobb mennyiség súlya alatt megroppan a kenyerem és úgy kell a tányérról felkanalazni kedvenc kencémet.

1 megjegyzés:

duende írta...

Az ízesítés detto! :) Én is lájtos hagymával szeretem, de állagra nekem a vajjal kikevert tisztán juhtútó jön be inkább és én is paprikába szoktam tölteni, ha olyanom van! :)
És néha egész köménnyel csinálom, mert imádjuk, az egyik legnagyobb kedvenc fűszerem.

Szomszédasszony sört is, szardellapasztát is tesz bele és az ővé is nagyon finom. Más ízű, de nagyon jó az is.