Cézár saláta, az igazi nyomában


Ha már csinál az ember lánya valamit, akkor azt csinálja rendesen. Mondjuk, ez nem az én életalapelvem, de néha nekem is sikerül betartani. Itt van ez a Cézár saláta, vagyis igazából Caesar salad. Azt talán már sikerült itt-ott felcsipegetni, hogy semmi köze a rómaiakhoz, se Julius császárhoz, se Augustushoz. Ugyanis egy Caesar Cardini készítette el először valamikor a vidám, válságmentes 1924-es évben.

Ez egy tipikus "mi van a kamrában" saláta, ha hihetünk az eredetmítoszoknak, de nem jogosít fel arra minket, hogy tényleg bármit belepakoljunk. Illetve így is eljárhat bármilyen étteremtulajdonos, de akkor ne nevezze kerálmányát Cézárnak. Az a név ugyanis már foglalt.

A dolog általában már az alapoknál elbukik. A Cézárba ugyanis nem jégsaláta kell, hanem a nálunk elég kevéssé ismert római saláta (romaine lettuce). Szép fodros, világosból sötétebb zöldbe tartó levelei vannak, szerény íze és jó tartása. Ha ez megvan, akkor jöhet pár pirított kenyér (baguette) kocka, főtt tojás meg parmezán forgácsok. Sehol egy csirke, sehol egy rákfarok, semmi kilengés.

A kemény tojást, hogy szép sárga és még majdnem puha legyen a belseje, forrástól számítva 5 percig szoktam főzni. Nekem így tökéletes.

Ha eddig nem buktunk el, akkor jöhet az öntet. Itt is lehet csalafintaságokat elkövetni, úgymint majonéz és társai. Jelentem, tartózkodásuk a Cézár saláta közelében nem indokolt. Jöhet olaj, citromlé, reszelt fokhagyma, bors és szardella filé. Na, ez is megér egy misét: nem szardínia, hanem a nagyon-nagyon sós, olajban eltett, sötétbarnás szardellafilé kell ide. Ha véletlenül nincs, akkor esetleg a szardella paszta is megteszi. Ezeket jó alaposan összedolgozni, hogy öntetté álljanak össze és már mehet is a salátára.

Kész, ennyi és mennyei. Ha már csinálom, akkor legyen az eredetihez minél jobban hasonló. Ez a legtöbb, amit megtehetünk itt, a sokak által gasztrosivatagnak csúfolt Pannon-tenger fenekén.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia! Főtt tojás sem kell bele :)

Névtelen írta...

Elnézést, az előző hsz-omból csak egy mondat ment át. Szóval: tojássárgája kell hozzá, az öntetbe. De egyébként nagyon guszta, és én sem mindig az igazi recept szerint készítem, mert én csirkével szeretem. Csak azért írtam ezt a kiegészítést, mert a poszt címében szerepel az "igazi" szócska. Az ételeid és képeid nagyon szépek, további jó főzőcskézést!

Ági, aki főz írta...

Igen, a főtt tojás mehet az öntetbe, csak úgy nem olyan szép. Elfogadom, jogos, hogy tényleg úgy az igazi.

Moha írta...

Nekem így jöhetne,ahogy ezen a gyönyörű fotón van! Pont úgy szeretem a főtt tojást,ahogy nálad készül.

GasztroRéka írta...

Kedves Ági,
jó,hogy ezt is megosztottad Velünk!
Olyan régóta keresem az igazi Cézár receptjét,de mindig másra találtam,és nem tudtam eldönteni melyik az igazi?!
Akkor ezek szerint a csirke sem alap,pedig sok helyen arra hivatkoznak.
Ezt a római salátát hol lehet beszerezni?

szepyke írta...

Én, aki utálom a halat, ezt a salátát bármikor, és bárhol, lavornyi mennyiségben!:))

Vera írta...

Ó nekem is van egy "igazi" receptem :)
Persze ki tudja melyik is volt az amit először megálmodtak :)

Mamma írta...

Jó a recepted, Ági, csak a főtt tojást hagynám ki. A kép meg igazán étvágygerjesztő!

Három éve alaposan körüljártam a Cézár salátát, mivel kedvencünk és nagyon bosszantott, hogy milyen álverziókat tálalnak egyes éttermek. Némelyik bár nagyon finom, ötletes, de gyakran nem valódi Cézár-saláta.
http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2007/01/17/Cezar_salataja_Caesars_salad/

A bűvös szakács szintén részletesen írt róla, belinkeltem.
Elnézést, nem reklámnak szántam, hanem infónak:))

Millie írta...

Nekem is kedvencem, többször is írtam róla, és az igazi öntetben nincs szerdallapaszta!!! :-D
Én minden cézárt imádok egyébként, csirkéset, rákosat, tojásosat... :-D

Ági, aki főz írta...

Mamma, köszi az infókat!

Millie, Szepy, :-)))

Réka, előmosott változatot árulnak nagy boltokban zöld zacskóban. Nem mindig, de sokszor van.

Ági írta...

Imádom, bár itthon én is szörnyű névtiprókkal találkoztam csak. A tojást én is az öntetbe teszem lágytojásként. De a te verziód se lenne ellenemre. Nagyon guszta. :)