Sárgasüti, alias pozsonyi lepény




Ezt a süteményt a férjemmel együtt kaptam, az ő esztergomi örökségéhez tartozik. Igazi, régimódi, nagyi-illatú sütemény és mindeni imádja. Isteni a rengeteg diótól, meg a tetején az a sárga krém, nos az az egésznek a lényege!

Itt az eredeti recept, ne hagyjatok ki belőle semmit és ne féljetek a nyers tojástól (már lehet venni szalmonella ellen kezeltet is, szerencsére).

21 dkg porcukrot habosra keverünk 21 dkg vajjal. Hozzáadunk 21 dkg őrölt diót, 10 dkg grízes lisztet és 5 tojás fehérje keményre vert habját.
Sütőpapirral kibélelt vagy bezsírozott liszttel megszórt tepsiben megsütjük. Figyeljünk oda, hogy a teteje egyenes , vízszintes legyen.
Közben az 5 tojássárgáját 23 dkg cukorral, meg vaníliás cukorral habosra keverünk.
A megsült tésztát 5 percig hűlni hagyjuk és a tojássárgás krémet ráöntjük. Ha nem vízszintes a teteje, a mélyebb helyre elfolyik a krém. Ha túl forró a tészta megolvad a krém.
Kihűlni hagyjuk. Ezalatt összeáll a sárgateteje.

11 megjegyzés:

lúdanyó írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
lúdanyó írta...

A mi családunk egy citromos változatot ismer, a tésztában citromhéj van még, a tetején pedig citromlé és citromhéj kerül a tojásos krémbe.

marmalade írta...

Jé, ugyan ezt sütöttem a hét elején én is! Csak tettem a tésztájába még egy kis kakaóport is!

GasztroRéka írta...

Nagyon finom,hm... Olyan igazán békebeli!

Névtelen írta...

Nagymama süti sokszor, de ő olvasztott csokival is meglocsolja a krémet, ettől lesz szép márványos.

Ági, aki főz írta...

Biztos voltam benne, hogy ez egy népszerű és igen ismert süti, méltán.

Turák Kinga írta...

ez nálunk is sláger, imádjuk!!! kár, h nem előbb jöttem ide, ez lehetett volna az egyik süti a sok közül, ami húsvétra készül...

Moha írta...

Én is a Lúdanyó által említett citromos verziót szoktam sütni, mennyei finom!

Névtelen írta...

Kedves Ági!
Azzal kezdeném, hogy igen nagy rokonszenvvel olvasom a blogodat, egyszerűen lenyűgöz. Nem értem, te hogy csinálod, ui. egyidősek a nagyobb gyerekeink. (NLC fórum)Nekem nem lenne erre időm, az tuti.
Megsütöttem ezt a sütit. Sokat sütök-főzök, de ez a süti nem sikerült. Mit ronthattam el?
190 fokon sütöttem és kb 20x30-as tepsiben, bár azt hittem, jóval nagyobb lesz. Aztán az elkészült tésztát látva így döntöttem. Nem lett magas. A tetején a sárga krém vastag lett, nem állt össze, ahogy írod, még ma is ragacsos. És nagyon édes, pedig imádom az édességeket. Szomorú vagyok. De nem adom fel! Legközelebb mit változtassak?
Köszönöm, ha válaszolsz! Üdv.: Viki

Ági, aki főz írta...

Hát Viki, őszintén szólva nem tudom, mi a gond. Talán nagyobb és több lesz a süti, ha a fehérjét jó keményre vered és óvatosan forgatod a tésztába.
A teteje pedig nem volt még túl meleg, amikor ráöntötted?
Igen, meglehetősen édes, de a tésztával együtt már nem annyira.
Vagy esetleg nézd meg a többiekét is, hátha az ő változatuk jobb...

Ági, aki főz írta...

Többiek! Leírnátok a linket, ha van változatotok erre a sütire?