Zsenge reteklevél


Állok a kétzsebkendőnyi erkélyemen és csodálom, illetve tépdesem a termést. Az elmúlt öt évben megbizonyosodtunk arról, hogy az egyetlen növény, amely alkalmazkodik a sanyarú életfeltételekhez, amelyek nálunk uralkodnak, az a muskátli. Az májustól novemberig, dacolva minden ridegtartási kísérlettel, burjánzik.

Ennek ellenére én minden egyes tavasszal - valami ősi, a kertészkedési gént kiirthatatlanul aktivizáló ösztöntől hajtva - megpróbálkozok egyes növények felnevelésével. A paradicsom nem érik be és tetves lesz. A fűszernövények egyszerűen elkókadnak és kész. Volt egy kecsegtető saláta kísérletem is, de egy bizonyos pont után nem akartak tovább fejlődni, hanem elrohadtak.

Az idén retekkel meg zsázsával próbálkoztam, hiszen ezek csíráztatásával elég jól boldogultam a tél végén. Na persze, ahogy Ági elképzeli ezt a dolgot: az üres muskátlis cserepekbe beleszórtam a magokat, oszt csókolom.

A növények azonban csodás lények: kihajtottak, sőt retekerdőm lett. Így aztán ritkítani kell az állományt folyamatosan. Szóval állok a teraszon és buzgón tépkedem kifelé a hajtásokat, mikor Eszter barátnőmet meglátom az utcán.

- Szia!

- Szia! Mit csinálsz?

- Kertészkedek! - mondom nagy büszkén.

- Csak nem retek? - kérdezi ő, jó 6 méter távolságból.

- Te jó ég, hogy ismerted fel?

- Én is vetettem tavaly.

- Túl sok lett, ki kell tépkednem egy csomót.

- Nagyon finomak azok a zsenge levelek!

- Finomak? Én ki akartam dobni...

- Ki ne dobd! A legjobb saláta, egy pici ecettel.

Így lett nekem reteklevél salátám: zsenge, de mégis ízletes levelek meg egy kis piacról származó igazi retek, illetve fél citrom levének, pici sónak összeházasításából. Tényleg ez az egyik legjobb saláta, ha valaki szereti a retek jellegzetes ízét. A zsázsáról majd legközelebb...

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

nálam a ruccola is remekül kinő, meg a metélőpetrezselyem, és balkonparadicsom palántát kell venni. rengeteg koktálparadicsomot szüreteltem róla tavaly (a fény utcai piacról volt a palánta)

lilla voltam

Ami írta...

A mi erkélyünk is egy növénytemető, tényleg csak a muskátli marad meg. Igaz, hogy végig tűző napot kap, így előbb utóbb szárítóüzemet fogok létesíteni ott.
Furamód, én a brokkolicsírát ültettem ki, és az meg kihajtott.

Jó, hogy ezt leírtad, mert kipróbálom a leveleit salátának, hátha az is jó. (?)
De a retekkel is megpróbálkozom. :)

mandy tarragon írta...

Én mindenfélével próbálkozom, a borsó most nagyon szép, a saláták is, majd meglátom mi lesz :) Retek is rengeteg van, a hétvégén fogom egyelni :)

Zsóka írta...

Ha ugyanarról az Eszterről van szó,(ami valószínű) tavaly adta közre,hogy reteklevélből pestot lehet készíteni!

Ági, aki főz írta...

Zsóka, ez az Eszter nem ír blogot...

Kriszta írta...

Akkor ő az én barátnőm is Eszter lehetett. :)

Adok egy napi mosoly tippet: nem is két zsebkendőnyi az a terasz, kivéve ha a kisebbről beszélsz. :)

Ági, aki főz írta...

Kriszta, képzeld ez még csak nem is az az Eszter. Oké, elismerem, van az a terasz 3 zsebkendőnyi is.

Kriszta írta...

Kezdem azt hinni, hogy sok Eszter nevű ismerősöd van. Én az Ágikkal vagyok így. :-)