Citromos csirke




Valahol az agyam mélyén motoszkált, hogy már láttam valahol a citrommal ízesített sült csirkét. Azt hiszem görög citromos csirke néven fut az interneten. Most meg a hűtőm bugyraiból éppen pár csirkecomb meg egy fáradt citrom bukkant elő. Adódik a megoldás, hogy az ember a sütőbe pakolja be a cuccost, aztán ott felejtse vagy másfél órára.

De nekem most nem volt másfél órám, így a kedvenc mély serpenyőmet vettem elő. Először a megsózott, borsozott csirkecombokat körbepirítottam egy kis olajon. Aztán aláöntöttem 2 dl fehérbort, mellédobáltam 1 felkarikázott citromot meg vagy 6-8 gerezd megpucolt fokhagymát. Lefedtem és hagytam, hogy párolódjon.

Körülbelül 40 perc múlva a hús gyakorlatilag lefeslett a csontokról. Ekkor akár már ehető is a végeredmény, de nekem valahogy még nem állt készen a dolog. Így aztán kiszedtem a combokat, a bőrét, csontját eltávolítottam, a húst meg cafatokra szedtem. Visszadobtam a boros-fokhagymás lébe, felöntöttem még egy deci tejszínnel és összeforraltam. A citromkarikákat is ki kell ám szedni, mert elég keserűek, de a savanyú zamatuk már úgyis átment a mártásba.

Tésztát, - most éppen spagettit - főztem a tejszínes-savanykás csirkefalatok mellé, sőt még egy pici darab parmezánt is reszeltem a tetejére.

Elég messzire kanyarodtam az eredeti elképzelésemtől, de azt kell mondanom, ez így lett kerek.

3 megjegyzés:

duende írta...

Irtó guszta! Hm... fini lehet! (Én is csirkét sütök ma és citrom is lesz benne... :) )

Mamma írta...

Citromos csirke, de szeretem, fokhagymával, sok züldfűszerrel, finom fehérborral:)). Ideje lesz újra megfőzni, köszi az ötletet!

szepyke írta...

Én meg tegnap éjjel sütöttem csirkét, és szintén volt hozzá citrom!:)))