Keserédes villa-interjú




Ezúttal egy bonbonmártó villa kerül terítékre, amit Wagner Bea, a Keserédes csokoládébolt tulajdonosa, létrehozója küldött nekem. "Ezzel mártjuk bele a krémbonbonokat az olvasztott mártócsokoládéba, egyenként. A mártóvilla fura jószág, van külön kör alakú a gömbölyű bonbonokhoz, van egészen széles a nagyobb kockákhoz, és még egy csomó olyan alakzat, ami nem is hasonlít a villához. Ez kivételesen villa-alakú."

Aki még nem járt ebben a csöppnyi édenben, meg persze az is, aki már jó ideje törzsvásárlója a boltnak, nyerhet egy doboz szabadon összeválogatott Keserédes bonbont, ha megválaszolja az interjú végén feltett kérdést. Az biztos, hogy nem lesz könnyű választani a vonzó, édes falatkák közül.


- TV műsor, csokibolt, saját készítésű csokoládé. Mindez úgy hangzik, mint egy megvalósult álomban élni. Milyen belülről nézve?

- Az álom mindig szebb, mint a valóság. A hétköznapokban ez rengeteg munkát jelent: a tv is, a csokibolt is, a bonbonkészítés meg pláne. Biztos ismered a mondást: vigyázz, hogy mit kívánsz, mert még a végén teljesül :) Miután van némi hajlamom a pesszimizmusra, ráadásul maximalista is vagyok, ritkán gondolok arra, hogy egy megvalósult álomban élek. De most, hogy mondod...


- Hogy lehet, hogy valaki, akinek csokiboltja van, nem tömi egésznap magába a finomabbnál finomabb édességeket?

- Nem lehet egész nap csokit enni. Nem csak a leltár miatt, hanem mert egyszerűen nem lehet bírni. A legfalánkabb vevőnk se tud egyszerre 8-10 bonbonnál többet befalni. Igaz, mindig iszik mellé egy forró csokit is. Amikor a boltban vagyok, a forró csokiból mindig megiszom egy kortyot, hogy tudjam, milyen. Ugyanez a helyzet a bonbonokkal is. Néha bekapok egyet-egyet a boltban is, de a készítéskor mindenképpen kell kóstolni. Egy gyengém van, a karamell. Amikor ezt készítjük, néha komolyan rá kell szólnom magamra, hogy most aztán elég.


- Elárulnád a csokiszobor titkait? Hogyhogy nem esik szét? Tényleg csak csokoládéból van?

A csokiszobornak minden darabkája csokiból van. Annyi a titka, hogy alaposan megterveztük előre Timivel, a cukrász munkatársammal, hogy megfelelő legyen az egyensúlya, és hogy ne legyenek az egyes darabok túl nehezek. A részeket olvasztott csokival rögzítettük egymáshoz, amit egy speciális csokifagyasztóval dermesztettünk meg. Azért mi is izgultunk, hogy meddig marad egyben. Még jól tartja magát :)

- Kérem szépen a fantasztikus forró csoki receptjét, ha nem titkos! Illetve - bár most nincs szezonja-, de a jeges csoki titkára is kíváncsi lennék, mert nekem az sohasem sikerült még.

- A forró csokinak sincs különösebb titka, ha csak az nem, hogy valódi csokiból készül. Erre mindig rácsodálkoznak az emberek, mint a szobornál is: tényleg, igazi csoki? Igen, igazi. Eleinte nem értettem, hogy miért bizalmatlanok az emberek. Aztán rájöttem: ahhoz vannak szokva, hogy átverik őket. Jó lenne már ezt elfelejteni. Mármint az átverést az egyik oldalról. Ez hosszú távon meghozná a bizalmat is a kereskedés, a vendéglátás iránt, a másik oldalon.
Ja, a recept: olvasztott 58 százalékos étcsoki és meleg tej. Hogy mennyi csoki és mennyi tej, az ízlés dolga, mi sűrűn szeretjük, ezért a vendégeink is így kapják. Akkor lesz szép selymes, ha apránként adjuk a csokihoz a meleg tejet, és jól kikeverjük. A jeges csoki hasonló alapból készül, amit lehűtünk, és zúzott jéggel mixeljük.


A nyereményért pedig erre a kérdésre kellene válaszolni: Melyik operában játszik egy "Keserédes" nevű szereplő? Én is igencsak kíváncsi vagyok rá.


11 megjegyzés:

m.tunde írta...

Jaj, de szeretem a bonbonokat!!!

A válasz szerintem Donizetti Szerelmi bájital című operája.

Ízbolygó írta...

Csak nem a "Szerelmi bájital" Donizettitől?

Millie írta...

Donizetti: Szerelmi bájital

lúdanyó írta...

Dulcamara
Donizetti: Szerelmi bájital :)

ágota írta...

A napokban olvastam, hogy a századelőn bonbonkészítést tanuló cukrászinasnak kötelező volt fütyülni munka közben...
A kérdésre : Dulcemara , Donizetti Szerelmi bájitalában

Agatha írta...

Mmmmm, igazi forro csoki! :) A valasz szerintem Donizetti: Szerelmi bajital.

chilii írta...

akkor most sorsolásra kerül az a szerelmi bájital, akarom mondani bonbonos doboz? :)

Unknown írta...

Ah, a finom bonbonok! :-)

Donizetti: Szerelmi bajital

Barbara írta...

Gaetano Donizetti: L'elisir d'amore (Szerelmi bájital) Dulcamara=Keserédes

Ági, aki főz írta...

Gratulálok mindenkinek, igazán büszke vagyok a művelt, opera- és bonbon-rajongó olvasóimra!

Beával úgy döntöttünk legyen a dobozka a leggyorsabbé, Tündéért. Légy oly kedves írj nekem egy e-mailt a részletek miatt!

m.tunde írta...

Nagyon örülök, köszönöm!!! (Most ragyogok, csak nem látszik:-))