Saláta meg a vasorrú bába


Ma találkoztam a vasorrú bábával. A piacon árulta a gombát. Semmi mást nem hozott, csak egy szatyornyi rókagombát. A kedvencemet. Igyekeztem csak a gombára koncentrálni, mert a szájában összesen 2 darab fog volt, a szürke haja össze-vissza tekergett kifelé a kontyából. Csak a macska hiányzott, hogy a lába körül sündörögjön.

Ettől eltekintve nagyon kedves volt, elmondta, hogy ez egy nagyon jó gomba, nem kukacosodik meg, sokáig eláll és bátran mossan vízzel. Elég koszos volt, mondjuk, volt mit kapargatnom.

Ma a piac csak úgy lüketetett, a nyár minden kincsét oda hordták az emberek, olyan íze van a sárgabaracknak, mint július közepén, a cseresznye feketén gurul és a málna és az áfonya is gyönyörűségesen beért már.
Amióta megláttam Millie salátáját, azóta tudtam, hogy egyszer, majd valamikor el fogom készíteni. Ma jött el ennek a napja.

Spenót saláta áfonyával és rókagombával

A drágám kedvéért először pár szelet húsos szalonnát pirítottam a serpenyőben. Kiszedtem, félretettem. A gombát megtisztogattam, olíva olajon megpirítottam, rálocsoltam 1 evőkanál balzsamecetet, és még kicsit pároltam.

A spenótot alaposan megmostan és nyersen szórtam a tálba. Került rá még egy kis áfonya is, illetve a szalonna, a gomba meg a gomba alatti lé, amiből a salátaöntet lett.

Mennyeiiiiii! És mennyire egészséges!

8 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Tényleg jól hangzik! Melyik piacon árul a bába?
És mi van a fejléccel? Feladtad vagy alakítod? :)

erős ildikó írta...

Én is nagyon szeretem nyersen a spenótot! A rókagomba is nagy kedvenc, az áfonyáról meg ne is beszéljünk...! Csodajó salátát csináltál! Merre tekereg ez a vasorrú? Én is vágyom egy kis gombára...

duende írta...

Mifelénk is rengeteg rókagomba és vargánya van most, no meg szegfűgomba is. Sok eső volt, és meleg. Szerencsére. Mert nagyon szeretem az erdei gombákat. :)

Jó kis sali! :)

murok marci írta...

vicces:-) amikor még csak a címet és a fotót láttam, azt hittem a vasorrú bába asszociációját a rókagomba (mert olyan orr alakú a képen) adta;-)

trinity írta...

Elragadó ez a saláta! Így együtt még nem ettem , de finom kombináció lehet, kellemesen egészítik ki egymást az eltérő ízek, gondolom!

Ági, aki főz írta...

A bába a fehérvári úti piacon tűnt fel, de előtte még sose láttam.

Az új fejléc készül.

Millie írta...

Örülük, hogy ízlett!

Itality írta...

sárgabarack ilyenkor?! ajajj, muszáj lesz intenzíven üvegeket begyűjtenem!!! Hogy sikerült a GBT?