Június elején ismét egy rendkívül izgalmas
eseménynek adott otthont a METRO Gasztro Akadémia. 27 év alatt szakácsok mérték
össze tehetségüket, tudásukat és kreativitásukat, a nyertes pedig a Világdöntőn
való részvétel lehetőségét is megkapta.
Halas előételek (déluánról)
A háttér:
A Chaine des Rôtisseurs szervezetet 1248-ban
Franciaországban alapították, majd hosszabb szünet után 1950-ben újjáalakult. A
szervezet célja, hogy a terített asztal örömeiben osztozó amatőrök és a főzést
hivatásszerűen űzők megismerhessék egymást és kapcsolatba kerülhessenek.
Az 1990-ben a szervezet Magyarországon is
megjelent, Baráti Asztaltársaság néven, amelynek tagjai amatőrök és profik,
akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek
tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi
gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat
sem.
A középkori pecsenyesütők hagyományait követve
a szervezet tagjai a vendéglátás kiemelkedő szintjét, profi mestereinek
munkáját, a magas színvonalú étkezési kultúrát, az alkalmanként megkomponált
különleges menüsorokat, a fogásokhoz illő borokat élvezik és értékelik.
Kedvenc desszertjeim a bal fenti és a jobb lenti (déluáni etap)
A verseny:
Mivel a Chaine Egyesület kiemelt jelentőséget
tulajdonít és támogatja a vendéglátás jövő generációjának, a 27 év alatti
séfeknek és a 31 év alatti sommelier-knek a nemzetközi szinten történő
megjelenését és megmérettetését, ezért 2016-ban 21. alkalommal a séfek, és 1.
alkalommal a sommelier-k részére is megrendezték a nemzeti versenyt.
2016. június 2-án a METRO Gasztro Akadémián az
ifjú séfek versenyére kerül sor, míg 3-án a sommelier-k mérik össze tudásukat a
Gundel étteremben, a Világszervezet által előírt feltételek szerint. A
nemzeti versenyek győztesei jogot nyernek a világbajnokságon való részvételre, melynek
nevezési költségét az Egyesület fedezi.
A magyar győztes részt vesz az Ifjúsági Szakács
Világbajnokságon Manchesterben 2016. szeptemberében. Az Ifjúsági Sommelier
Világbajnokság pedig Vaduzban lesz 2016. augusztus végén.
Húsos fogások kolbászkákkal (délelőtt)
A nemzeti döntő rendkívül kötött szabályok
szerint zajlik: délelőtt és délután adott időkeret alatt készül a háromfogásos
ételsor. A legnagyobb nehézséget talán az okozza a résztvevőknek, hogy még a
hozzávalókat sem tudják előre. Egy black boxot kapnak kezdéskor, amelyben „közelezően
felhasználadnó” hozzávalók találhatóak. Idén többek között a bél is köztük
volt, de persze zöldségek, húsok is szerepelnek a listán, amelyeket
mindenképpen fel kell használni.
Az elkészült tányérokat csak számokkal jelölik
meg, így a zsűri teljes mértékben az ízek és látvány alapján ítél
elfogulatlanul. Eközben a külön konyhai zsűri figyeli az alapanyagok
használatát, a higiéniát és hasonlóan fontos szempontok alapján osztályoz.
Főfogások (délután)
Azt hiszem ez az a lista, amelynek tagjaitól
minden gasztronómiához kicsit is kötődő valaki mindenképpen tanulni szeretne.
Biztos vagyok benne, hogy a részt vevő ifjú szakácsok rengeteg tanácsot,
segítséget kaptak és kapnak a jövőben is.
A 9 tagú kóstoló zsűri tagjai voltak Szulló
Szabina, Ádám Csaba, Barka Áron, Bíró Lajos, Kovács Árpád, Merczi Gábor, Nyíri
Sándor, Pesti István, dr. Sándor Dénes. (Szépen csillogó csillagok itt-ott ;)
A konyhai zsűriben pedig Raj Ráchel, Jakabffy
László, Grand Officier Maître Restaurateur, Commandeur és Kovács-Siklósi Lázár,
zsűri elnök vettek részt.
A versenyzők:
Délelőtti etap versenyzői: Bagdi Ákos, Hilton
Budapest, László Imre, Corinthia Hotel, Lendvai Levente, Arany Kaviár, Pereszlényi
Alexandra, Gundel Étterem.
Délutáni etap versenyzői: Garai Ádám, Olimpia
Étterem, Hoffmann Edina, Thermal Hotel Visegrád, Szabó Dávid, Gerbeaud Ház, Szűcs
Dániel, BGE.
És a nyertesek: 1. Garai Ádám, Olimpia, 2.
Pereszlényi Alexandra, Gundel, 3. Szabó Dávid, Onyx (Gerbaud)
Desszertek (délelőtt)
A tányérok:
Első pillantásra tulajdonképpen eléggé egységes
volt a színvonal, legalább is, amit a tálalást illeti. Az ízekben már nagyobb
eltérések voltak. Voltak tökéletesen megkomponált ételek és voltak kevésbé
kidolgozottak. Picit érződött, hogy ezek nem előre kikísérletezett, hanem a
hozzávalók hatására összerakott ételek voltak.
Meglepő módon a legerősebb verseny szerintem a
desszerteknél volt, illetve itt látszott leginkább a különbség a versenyzők
között. Nagyon nehéz lehet három egyformán kiemelkedő színvonalú ételt létre
hozni.
Jelentem, a zsűrihez hasonlóan becsülettel végigkóstoltam minden egyes fogást, amelyet a versenyzők elkészítettek. (Nem volt könnyű ennyi ízt befogadni, de megérte.) Voltak kedvenceim és megmondom őszintén, hogy volt egy-két olyan fogás is, amit nem adtam volna ki a kezemből. Alapvetően úgy éreztem, hogy jól befogadható, nem túlbonyolított fogások kerültek a tányérokra. Pont olyanok, amelyeket egy-egy jobb étteremben is szívesen látnánk. Ha még egy picit ráerősítenének ezek a nagy konyhák a zöldségek kiemelésére és nem mindig csak a hús főszerepeltetésére, teljes lenne a boldogság :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése