Élménybeszámoló: Chaine des Rotisseurs - magyar döntő 2016. júniusában

Június elején ismét egy rendkívül izgalmas eseménynek adott otthont a METRO Gasztro Akadémia. 27 év alatt szakácsok mérték össze tehetségüket, tudásukat és kreativitásukat, a nyertes pedig a Világdöntőn való részvétel lehetőségét is megkapta.


Halas előételek (déluánról)


A háttér:
A Chaine des Rôtisseurs szervezetet 1248-ban Franciaországban alapították, majd hosszabb szünet után 1950-ben újjáalakult. A szervezet célja, hogy a terített asztal örömeiben osztozó amatőrök és a főzést hivatásszerűen űzők megismerhessék egymást és kapcsolatba kerülhessenek.
Az 1990-ben a szervezet Magyarországon is megjelent, Baráti Asztaltársaság néven, amelynek tagjai amatőrök és profik, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem. 

A középkori pecsenyesütők hagyományait követve a szervezet tagjai a vendéglátás kiemelkedő szintjét, profi mestereinek munkáját, a magas színvonalú étkezési kultúrát, az alkalmanként megkomponált különleges menüsorokat, a fogásokhoz illő borokat élvezik és értékelik.


Kedvenc desszertjeim a bal fenti és a jobb lenti (déluáni etap)

A verseny:
Mivel a Chaine Egyesület kiemelt jelentőséget tulajdonít és támogatja a vendéglátás jövő generációjának, a 27 év alatti séfeknek és a 31 év alatti sommelier-knek a nemzetközi szinten történő megjelenését és megmérettetését, ezért 2016-ban 21. alkalommal a séfek, és 1. alkalommal a sommelier-k részére is megrendezték a nemzeti versenyt.
2016. június 2-án a METRO Gasztro Akadémián az ifjú séfek versenyére kerül sor, míg 3-án a sommelier-k mérik össze tudásukat a Gundel étteremben, a Világszervezet által előírt feltételek szerint. A nemzeti versenyek győztesei jogot nyernek a világbajnokságon való részvételre, melynek nevezési költségét az Egyesület fedezi.

A magyar győztes részt vesz az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon Manchesterben 2016. szeptemberében. Az Ifjúsági Sommelier Világbajnokság pedig Vaduzban lesz 2016. augusztus végén.


Húsos fogások kolbászkákkal (délelőtt)

A nemzeti döntő rendkívül kötött szabályok szerint zajlik: délelőtt és délután adott időkeret alatt készül a háromfogásos ételsor. A legnagyobb nehézséget talán az okozza a résztvevőknek, hogy még a hozzávalókat sem tudják előre. Egy black boxot kapnak kezdéskor, amelyben „közelezően felhasználadnó” hozzávalók találhatóak. Idén többek között a bél is köztük volt, de persze zöldségek, húsok is szerepelnek a listán, amelyeket mindenképpen fel kell használni.
Az elkészült tányérokat csak számokkal jelölik meg, így a zsűri teljes mértékben az ízek és látvány alapján ítél elfogulatlanul. Eközben a külön konyhai zsűri figyeli az alapanyagok használatát, a higiéniát és hasonlóan fontos szempontok alapján osztályoz.


Főfogások (délután)

 A zsűri:
Azt hiszem ez az a lista, amelynek tagjaitól minden gasztronómiához kicsit is kötődő valaki mindenképpen tanulni szeretne. Biztos vagyok benne, hogy a részt vevő ifjú szakácsok rengeteg tanácsot, segítséget kaptak és kapnak a jövőben is.
A 9 tagú kóstoló zsűri tagjai voltak Szulló Szabina, Ádám Csaba, Barka Áron, Bíró Lajos, Kovács Árpád, Merczi Gábor, Nyíri Sándor, Pesti István, dr. Sándor Dénes. (Szépen csillogó csillagok itt-ott ;)
A konyhai zsűriben pedig Raj Ráchel, Jakabffy László, Grand Officier Maître Restaurateur, Commandeur és Kovács-Siklósi Lázár, zsűri elnök vettek részt.

A versenyzők:
Délelőtti etap versenyzői: Bagdi Ákos, Hilton Budapest, László Imre, Corinthia Hotel, Lendvai Levente, Arany Kaviár, Pereszlényi Alexandra, Gundel Étterem. 
Délutáni etap versenyzői: Garai Ádám, Olimpia Étterem, Hoffmann Edina, Thermal Hotel Visegrád, Szabó Dávid, Gerbeaud Ház, Szűcs Dániel, BGE.

És a nyertesek: 1. Garai Ádám, Olimpia, 2. Pereszlényi Alexandra, Gundel, 3. Szabó Dávid, Onyx (Gerbaud)


Desszertek (délelőtt)

A tányérok:
Első pillantásra tulajdonképpen eléggé egységes volt a színvonal, legalább is, amit a tálalást illeti. Az ízekben már nagyobb eltérések voltak. Voltak tökéletesen megkomponált ételek és voltak kevésbé kidolgozottak. Picit érződött, hogy ezek nem előre kikísérletezett, hanem a hozzávalók hatására összerakott ételek voltak.

Meglepő módon a legerősebb verseny szerintem a desszerteknél volt, illetve itt látszott leginkább a különbség a versenyzők között. Nagyon nehéz lehet három egyformán kiemelkedő színvonalú ételt létre hozni. 

Jelentem, a zsűrihez hasonlóan becsülettel végigkóstoltam minden egyes fogást, amelyet a versenyzők elkészítettek. (Nem volt könnyű ennyi ízt befogadni, de megérte.) Voltak kedvenceim és megmondom őszintén, hogy volt egy-két olyan fogás is, amit nem adtam volna ki a kezemből. Alapvetően úgy éreztem, hogy jól befogadható, nem túlbonyolított fogások kerültek a tányérokra. Pont olyanok, amelyeket egy-egy jobb étteremben is szívesen látnánk. Ha még egy picit ráerősítenének ezek a nagy konyhák a zöldségek kiemelésére és nem mindig csak a hús főszerepeltetésére, teljes lenne a boldogság :)

Nincsenek megjegyzések: