Zabos, joghurtos kenyér


Szóval én úgy sütök kenyeret, hogy nagyjából fél kiló lisztet, nagyjából 3 deci folyadékot használok, illetve élesztőt. Nem igazán követek semmilyen pontos receptet, így általában még nekem is meglepetés a végeredmény. Szerencsére általában pozitív az egyenleg.
Kinyitom a konyhaszekrény adott részét, ahonnan szinte dől kifelé a sokféle lisztes zacskó. Most a zabliszt és a zabpehely ragadták meg tekintetemet. Joghurtos kenyeret pedig már réges régen szerettem volna sütni.

Jó ötlet volt, hogy nem cipó alakúra formáztam, hanem hosszúkásra. Így biztos lehetek benne, hogy átsül a közepe és sokkal könnyebben szelhető is.

Zabos, joghurtos kenyér

Mi került a két hosszúkás veknire elegednő tésztába? 350 g búzaliszt, 100 g zabliszt, 50 g zabpehely, 2,5 dl joghurt, 1 dl langyos
víz, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 zacskó száraz élesztő.
Hogyan készült? A langyos hozzávalókat összegyúrtam, 2 órát kelesztettem letakarva. Két hosszúkás veknit formáztam belőle, a tetejét átlósan bevagdostam, még 1 órát kelt. 220 fokos, előmelegített sütőben sütöttem, 35-40 percig.

Ja igen, hogy milyen ez a kenyér. Nos, elég tömör, ahogy az már nálam lenni szokott. Az ízén elég jól érezni a zabot, de nem zavaró. Mondjuk egy zabpehely-zabáló családban ez evidens.

8 megjegyzés:

szepyke írta...

Még soha nem ettem zabot :D Meg kell majd már néznem ezt a dolgot is valamikor! :D

zazálea írta...

Ma valami hasonlót én is, az ihletésedre. :o)Beszámolok. :o)))

Ági, aki főz írta...

SZepyke, zabpelyhet sem?

Zazálea, várom!

szepyke írta...

Szerintem nem. Legalábbis nem emlékszem rá. De tényleg utána kell ennek néznem!:)

szepyke írta...

Mi lett a "fejléc projekttel"?
Érdekes, de nekem ez is tetszik. A fényképed is olyan vidámmá teszi az oldalt, hogy szerintem így is jó. :D
Nem mintha ezt bárki is kérdezte volna, csak eszembe jutott...

Limara írta...

Nagyon tetszik! Ez a kenyérsütés lényege, neki kell állni és kész! :))

szepyke írta...

Gyere hozzám játszani!
http://szepsegtar.blogspot.com/2009/06/ugyan-mar-hat-ez-lenyegtelen-rogton-hat.html

Ági, aki főz írta...

Az új fejléc készül, megyek játszani. ;-)