Vettem egy kecskét


Amikor ezt így kijelentem, még azok az ismerősök is bambán néznek rám, akik tökéletesen tisztában vannak kulináris vonatkozású függéseimmel. Persze a nevezett állatot nem a teraszunkon tartom, akármennyire is tágas az a 10 nm. Meg aztán a muskátlik se bírnák az ilyen mértékű strapát.

A kecskémet annak rendje és módja szerint kifizettem és ott is hagytam Buzás Attilánál. Jó helye lesz Magyarszombatfán, ahol az Őrségi Ínyes Manufaktúra zseniális sajtjai készülnek. Most már azt is meg merem írni, hogy teljesen látatlanban/kóstolatlanban szavaztam bizalmat Buzás úrnak és sajtjainak. De most, hogy megérkezett az első szállítmány, azt kell mondjam, mindenki rohanjon kecskét venni.
Már akkor derengett valami, hogy nem hibáztam nagyot, amikor a sajtok örökifjú előállítójával vagy negyed órát csevegtem telefonon. Olyan energia és életerő árad ebből az emberből, mint aki minden napján azt és úgy teszi, ahogy azt kell. Innen nézve úgy tűnik, hogy ő tényleg megtalálta hivatását, azt amit a legjobban tud és szeret csinálni. E nélkül, úgy hiszem nem is lehetne igazán jó terméket előállítani.

Ezek a sajtok tökéletesek. Zseniálisak. Lepipálnak minden franciát is. Mondom ezt én, aki úgy szocializálódott, hogy apja párizsi útjairól hazatérve a Barbie és Lego mellett kecskesajtot, szárított papaját meg hasonlókat varázsolt elő a bőröndből. Mindezt a bűbájos nyolcvanas évek közepén, amikor errefelé még azt se tudta senki leírni helyesen, hogy camemert. Szóval akkor, amikor a chevre még a fasorban sem volt.
Most pedig kaptam egy nagy dobozzal a jóból. Alig győzöm kóstolni, de szerencsére vagy egy hónapig elállnak a hűtőben. A legjobban az ízesítettek tetszenek, a borsos, a diós meg a fokhagymás. A piramide iszonytató külseje ellenére, belül, lágy, krémes csodát takar, de azért itt is gykosan előbukkan a jellegzetes kecskés íz.
Aki nem szereti ezt az erőteljes, orrba markolós világot, annak ott a tehéntejes kínálat, például a bre.
Egyetlen egy volt, ami eddig nem tudott meggyőzni fogyaszthatóságáról, ez pedig a kecskesajtkrém. Ez már nekem is túl erős, mondhatni gyomorforgató ízű és szagú, de még töprengek a felhasználási - elbujtatási lehetőségeken, talán egy felfújt jó menedék lenne.


Időközben felfedeztem, hogy többen is áradoztak már az Ínyesről. Én először Gourmand Lizardnál olvastam róla, de Fűszeres Eszternek is nagyon tetszett. Már én is erősen tervezgetem, hogy hogyan és mikor látogatjuk meg a mi kis kecskénket.

15 megjegyzés:

Lilahangya írta...

Atyaeg!!! Nem mehetnek hozzatok vendegsegbe?

Mindennapi Manna írta...

A kecskén én is nagyon elgondolkodtam, de végül elmaradt. Ezzel a bejegyzéssel fogok érvelni, hogy igenis, érdemes:)

Ági, aki főz írta...

Hangya, gyere, közel vagyunk.

Manna, kérdezd meg, lehet, hogy kecske nélkül is lehet rendelni.

Limara írta...

Alig várom a nyaralásunkat, egy őrségi túrát is tervezünk:))

nana írta...

ez nagyon tetszik! :)
utánaolvasok!

nana írta...

ági, ez nem az a hely, ahol rengeteg állat van, és körbe lehet járni, és megnézni őket? póni, vietnámi csüngőhasú malac, madarak, kecskék..

Gabojsza írta...

Nana, itt tudtom szerint csak kecskék vannak. De abból jó sok és a kiskecskéket meg is lehet simogatni. A sajtok meg tényleg zseniálisak! Képes voltam 600 km-t autózni, hogy személyesen találkozzak az örökífjú, elkötelezett Mesterrel. Megérte!:-)))
Itt áradoztam róla:
http://href.hu/x/6t7r

erős ildikó írta...

Ugye lesz kép a kecskéről is?:)
Én is irigykedem a sajtokra, nagyon guszták, noha a juhtejes dolgok a kedvenceim...

Wise Lady írta...

Nahát! Hogyan van ez? Megvetted a kecskét és tied a tejből való, vagy mi ez? No majd guglizok.

dalit írta...

Tavaly voltunk náluk, és tökéletesen rajongója lettem sajtjaimnek. Rendelni még nem mertem, de előbb-utóbb.

Ági, aki főz írta...

Húha, milyen sokan voltak már ott! De jó nektek. Én is próbálom rábeszélni a családot, hogy menjünk júli elején. Azt hiszem, hogy csak kecskék vannak a helyszínen.

Napmátka, nem igazán tudom, ha ott leszünk biztos lefényképezem őnagyságát.

Wise Lady, valahogy úgy, hogy virtuálisan megveszed a kecskét, aztán az árát leeheted. Az alap árból a kecske tulajdonosok ráadásul 20 % kedvezményt kapnak.

trinity írta...

Ági, micsoda jó ez a kezdeményezés....Egy hónapig eláll ez a sajt? Utánanézek-ráadásul nincs is olyan messze tőlünk az Őrség....

Dolce Vita írta...

Az enyémet levágták és megettük. Azt hiszem, beszerzünk egy tejelőset mi is

duende írta...

:))) De jó! :)

Olvastam én is róla, fantasztikus ötletnek tartom. Nyáron mi is megyünk Őrségbe is, itt van a szomszédban. Mindenképpen meg akarjuk látogatni ezeket a fantasztikus sajtkészítőket is. :) Már nagyon várom! :)

VOKinga írta...

Ugye, szabad kicsit irigykedni? :)
Csodás ötlet, én is kíváncsi lettem!