Egy kicsit megrekedtünk

Feljegyzések a hozzátáplásáról 3.


A 2-es számú már 8 hónapos is elmúlt. Megvolt az első betegség, stabilan áll, ül, elszöszöl. Nagyon szeret rágcsálni, a kiflivég, kenyérhéj a kedvenc csemegéje, őrületes morzsaképződés közepette.

Teljes valójában kibontakozott viszont a 8 hónapos avagy szeparációs szorogás, ami azt jelenti, hogy csak és kizárólag anya!!! létezik a világon.

Már háromszor eszik ételt, de még így is 5-6 alkalommal szopik. És e miatt érzem úgy, hogy megrekedtünk, hogy soha az életben nem fog leszokni rólam. Mert ugye nincs is jobb annál, mint anyán lógva elaludni... A cumisüvegről hallani sem akar, pedig az 1-es számút ilyentájt már sikerült lassan átvezetni az anyamentes táplálkozás rögös útjára.

Hogy mit eszik egy 8 hónapos? Most már elvileg rengeteg dolgot ehetne, de én nem sietek ebből a szempontból. Úgy érzem, hogy jobb lassan, komótosan haladni. Hagyom, hogy szokja és megismerje az ízeket, nem erőltetek semmit. Általában szívesen fogadja a legtöbb ételt, bár a borsót például csak harmadszorra volt hajlandó megenni.

Adogatom a húst is, leggyakrabban csirkemellet, esetleg pulykát vagy borjút. Mivel mi se eszünk minden nap, így a gyerek is csak akkor kap, ha éppen nálunk a terítékre kerül. Tervezem, hogy lefagyasztok előre kiadagolt, megfőzött húst, de valahogy az sosem olyan finom kiengedve, mint a friss.

Még nem került terítékre sem a máj, sem a tojás. Bár mi elég sok halat eszünk, azért a 8 hónaposnak még nem mernék adni.

A tejtermékek meg még beláthatatlan messzeségben, úgy két hónapnyi távlatban várakoznak nálunk. Éppen ezért, ha csak lehet kerülendőnek tartom a tejpépet is, hiszen ha szopik/elég tápszert iszik a baba, akkor ez tényleg felesleges. Egyen inkább gyümölcsöt, zöldséget.

A legszigorúbb tiltólistán nálunk az apró magvas gyümölcsök szerepelnek, különösen az eper, amire én is allergiás vagyok.

Az ideális napi menetrend a következő:

Délelőtt gyümölcs: alma, körte, banán, meggy, őszibarack, sárgabarack, szilva. Igyekszem nyersen adni, amit lehet, illetve a gyümölcslét, kompótot elkeverem 1-2 kanál rizspehellyel, hogy kanalazható legyen.
Ebédre: Hüvelykujjnyi húsdarab, ha éppen van + zöldség/gyümölcs + sűrítés.
A sűrítés lehet kukoricadara, zabpehely, rizspehely, rizs, krumpli, krumplipehely.
A zöldségek közül eddig megkóstoltak: brokkoli, sárgarépa, spárga, spenót, borsó, karfiol, sütőtök, cukkíni.
Persze néha trükközni kényszerülök, az új zöldségekhez általban kerül egy kis gyümölcs is, hogy ne köpködés legyen a kóstolás vége.
Délután a délelőttihez hasonló a menü, illetve, ha marad az ebédből, akkor azt kapja.

9 megjegyzés:

nemisbéka írta...

Ági, én a húst még nyersen fagyasztom le, pici adagokban, nagyon gyorsan kiolvad, ha kaját kell a gyereknek csinálni.

És egyébként valóban így érzi az ember :), de a végtelenségig úgyse tud anyatejen élni :) (legalábbis remélem! :) ). Kitartás.

Zsuzsi írta...

Mintha én írtam volna. Nálunk ugyanez a helyzet, mintha én írtam volna.
Lehet, én kicsit bátrabb vagyok, megkóstoltattam vele a halat, teljesen odavolt tőle. Viszont igaza van Nemisbékának, lehetőleg friss húst adj neki. ÉN fagyasztottam le kis adagokban főtt húst, nem szereti, a frissen készítettet meg imádja.
A kedvenc a kásává főzött zabpehely meggyel és almával, vagy almával és barackkal. Mondjuk a párom mindig kér belőle, tényleg finom.
Szeparációs szorongás nálunk is megy, ha lát elmenni, üvölt, de két perc múlva elmélyülten játszik tovább.
Reménykedjünk, csak leszokik rólunk a poronty:-)

Unknown írta...

Az átmeneti táplálkozással kapcsolatosan még nincsenek tapasztalataim - meg még amúgy is nem értek ehhez a témához ;) Viszont szüleim elmesélése szerint én is rendszeresen szoptatás közben aludtam el (kb. aludtam ettem aldutam ettem ... ;) ). Ennek természetes vége szakadt, amikor elfogyott a tej. Szóval szerintem legkésőbb akkor csak le fog szokni rólad (?)

ui: Mennyi jó társhoz és íráshoz fogok majd tudni fordulni, ha elérkezik nálunk is a gyermeknevelés korszaka! ;)

Zsuzsi írta...

Igenám Beatbull, csak a tej - sajnos/szerencsére, szerintem ez utóbbi - nem fogy el olyan gyorsan, amilyen a kereslet, olyan a kínálat:-)

Unknown írta...

Jó, ebben lehet speciális eset voltam. Szüleim mérései szerint 220-280g-okat fogyasztottam 1-1 szoptatás során - aztán szépen lassan elkezdett elfogyni / kevesebb lenni, s én pedig kis pufókból vékonyka lettem ;)

Zsuzsi írta...

Én direkt nem mértem, mennyit eszik a pici, mert biztos beparáztam volna, hogy nem eszik eleget. Látod, már akkor is szeretted a hasad:-))

Ági, aki főz írta...

Beatbull, már akkor is haspók voltál, akárcsak a férjem.

Én se mérem a mennyiséget, de egyelőre nem fogy, sőt ha kimarad egy szoptatás, akkor problémák vannak velem. Nekem ez szinte furcsa, de tény, hogy az idegeskedés mentes lét sokat segít.

KisMesterek írta...

Persze anyán lógni és úgy elaludni királyság, de hát ez a gyerek nincs tudatában, hogy milyen ínyenc válhatna belőle már idejekorán az Ágikonyha bennfenteseként?!! Én a helyében nem késlekednék a szilárd táplálékok felfedezésében, az biztos!!! :-)))
Én amúgy igen elkényeztettem a két gyerekemet, (főleg a kisebb férfi neműt,) gyakorlatilag még két évesen is "anyáááát akarom" program indult, ha kiléptem a házból és közeli hozzátartozókra bíztam. Csak mosolygok most már ezeken az időkön, de azt hittem mindig így marad.

Unknown írta...

ÁGI!
Szia, nagyon örülök, hogy ránéztem a blogodra, mi is hasonló helyzetben vagyunk! Sok szopi, két-három rendes kaja, és én is a megrekedés határán :-), négy foga van már Kingámnak, lassan kell már neki rágnivalót is adnom, annyira kikapja a kezünkből a kifliket :-). A szopi néha meg fáj a fogai miatt, nekem ez újdonság, fiamnál ekkor már ugye nem volt szopi.. örülök is hogy most nincs tápi, nincs cumisüvegezés, de aggódom is, hogy vajon hogy fog "levállni", meg hogy belejöjjünk a poharazásba (nyáron kell a sok folyadék, és egyenlőre a csőrős se kell neki).
Nagyon jók a receptek, meghoztad a kedvem a főzéshez!!!
Puszóóó!
Panna