Insalata caprese és caprese csirkemell


Ismét egy ikonikus saláta, ami minden vendéglőben, minden olasz szakácskönyvben, magazin cikkben megjelenik. Pont azért tudott ilyen híressé válni, mert egyszerűen jó. Olyan kombináció, ami magától értetődő és nem nagyon lehet rajta javítani.
A három élénk szín gyönyörködteti a szemet: piros-fehér-zöld.

A paradicsom édessége kulcsfontosságú: csak az érett, lédús paradicsomtól várhatjuk el ezt az ízt. Azt szeretem, amikor már-már kásás a húsa, szerencsére most már süt a nap és hamarosan jönnek a mennyei élénkpiros gömbök. Aki jót akar magának, keressen formátlan, csúnyácska paradicsomokat a piacon vagy a saját kertjében.

A mozzarella, főleg a buffala krémes, sós, tulajdonképpen önmagában is megállja a helyét. Mostanában én házi mozzarellát veszek a Kelenföld Városközpontnál lévő piacon. Igaz, hogy tehéntejből készül, de az állaga nagyon kellemes, belül már-már krémes.

Meg aztán ott a bazsalikom zöldje is. Friss és semmihez se hasonlítható, szinte minden salátaöntetnek jót tesz a jelenléte.

Kell még pár csepp olívaolaj is. A salátákhoz tényleg érdemes valami jobb fajtába beruházni. Amikor volt itthon egy palack különleges görög olajunk, valahogy minden saláta egyből izgalmas lett. Mert tényleg egy plusz ízt adott hozzá, a frissen kaszált fűre emlékeztető, kicsit diós aromák nem pusztán a fölös zsír-kalóriákat jelentették az ételben.

Ezen kívül még pár csipetnyi durvaszemű tengeri sót is lehet rászórni, ez még jobban kiemeli az ízeket.


Caprese csirkemell

Ezt a finom salátát rápakolthatjuk egy kis húsra is. Anyóspajtitól tanultam ezt az ötletet, a lisztben megforgatott csirkemell szeleteket gyorsan kisüti kevés olajban. Aztán rápakolja a sajtot, paradicsomot meg bazsalikomot és betolja a sütőbe. A sajt szépen megpirul, a paradicsom kicsit megsül és együtt isteni finom ízeket alkotnak.

Nincsenek megjegyzések: