Nyári saláta
Csak szólok
Barackos-túrós kiflifelfújt
Barackos-túrós batyu
New York, 1. nap
Nem, nem mentünk ki a Szabadság-szoborhoz, sem a Staten Island-ra. Helyette felültünk egy hajóra, ami 3 órán keresztül hajókázott velünk a Hudson-folyón.
A kapitánynak látszó, ám inkább idegenvezető funkciót betöltő bácsika mesélt, szinte végig. Bár alig lehetett érteni, amit mond, olyan elnyújtott és elharapott kiejtése volt, mégis rengeteg érdekeset mondott. Szinte minden, a partról látható nagyobb épületről tudott valami történetet, érdekességet. Olyan helyeket is megmutatott, hogy pl. hol landolt a folyón tavaly januárban az az utasszállító repülőgép. Látszott, hogy a bácsi együtt él a várossal és a vízzel, és egyáltalán nem bánja, hogy naponta többször el kell darálnia ugyanazt a szöveget.
Többféle hajókázás közül lehet választani, van amelyik az egész szigetet körbejárja, mi csak a félkört választottuk, egészen az ENSZ-ig felcsorogtunk a túloldalon, aztán vissza.
Ezt a helyet a drágám nézte ki magának, még indulás előtt. Gondoltam, ha már ennyire érdekli, akkor én is megnézem magamnak. Az Intrepid egy repülőgép hordozó anyahajó. Még a második világháború idején építették, aztán volt Vietnamban meg Koreában, sőt a hatvanas években ez a hajó szedte fel a Földre, illetve az óceánba visszatérő űrkapszulákat a benne ülőkkel együtt. Aztán amikor leselejtezték, ide állították múzeumnak. Mellé került még egy Concord és egy tengeralattjáró is.
Ami azt illeti, van mit nézni, maga a hajó hatalmas, a hangár részen van maga a múzeum: filmrészletek, gépek, berendezések, egész replők összehajtogatott szárnyakkal.
Meg egy Kitchen Aid, amit sosem használtak ugyan a hadseregben, pusztán azt hivatott megmutatni, hogy mennyivel nagyobb berendezések kellenek, ha az ember 3000 tojásból süt rántottát. Én meg ne legyek gasztroblogger, ha ezt nem mutatom meg.
A felső fedélzeten rengeteg, különböző korú harci repülő és helikopter áll egymás mellett, bár én ekkor már kicsit fáradtam és nem tudtam eléggé értékelni a felhozatalt. Aztán még fel lehet menni az irányítótoronyba is, ami elég szürreális és elképzelhetetlen, hogyan tudták működtetni ezt a monstrumot a számítógép előtti korban, telefonnal, rádióval és rajzolt térképekkel.
A Concordba is be lehet menni, meglepően szűk és meglepően rengeteg kerozint evett meg, nem is közlekedik már...
A tengeralattjáró meg nem klausztrofóbiásoknak való. Még így, hogy a kikötőben ácsorog is félelmetes, mi lehet amikor lemerül a víz alá! Három sor "ágy" egymás alatt-felett, hihetetlen szűk hely mindenhol. Ezt fel nem foghatom, hogy lehetett bírni.
Empire State Building
Ez most a legmagasabb, és egyben turistáknak is megközelíthető kilátópont New York-ban. Amikor beálltunk a sorba, még csak éppen sötétedett, mire kiszálltunk a 86-ik emeleten, már ilyen fényárban úszott a város. Aki az esti kilátásra kíváncsi, az bizony készüljön a másfél órás sorban állásra. (Napközben csak fél óra.)
New York, 0. nap
New York, úgy általában
Még csak pár napja értünk haza, de már most is olyannak tűnik, mintha csak egy film lett volna, színes, szagos, de mégis valószerűtlen. Erre a városra minden igaz, amit csak a filmekben láttam, amit elképzeltem. Nagy, nyüzsgő, egy picit nyomasztó. A felhőkarcolók egyszerűen hihetetlenek, nekem, síkvidéki lánynak, folyton felfelé kellett bámulnom, nem tudtam betelni velük.
Tömeg van, mindig, mindenütt. Sorban állás - a tökélyig fejlesztve. Már ahol 2 ember várhat, ott számíthatunk kordonokra. Mindenki szó nélkül és türelmesen áll sorba és a sor mindig halad előre. Mindig az volt az érzésem, hogy minden meg van szervezve, és az eladók, múzeumi dolgozók értem tevékenykednek.
Mivel nőből vagyok, nem győztem nézni az emberek ruháját. Tényleg tornacipőben meg flip-flop papucsban közlekednek az utcán, a táskában a tűsarkúval. Sok a csini csaj, nagyon komoly ruhákban flangálnak. De legalább ugyanennyi a trehány. Lehet, hogy az amerikaik statisztikailag kövérek, de ennek a városnak a lakói bizony nem azok, sőt. Vasárnap reggel mindenki ment futni, legalábbis nekünk úgy tűnt.
Divatkövetőknek pedig két ruhadarab kötelező jelenleg: Louis Vuitton táska és cicanadrág. Elsőre még nem tellik, a másikban meg nem igazán érzem jól magam...
A harmadik kötelező kellék pedig az okostelefon. Mindenhol ez az érintőképernyős, jó tenyérnyi telefon látható, az öregasszonyoktól a metrón utazó tini kezéig, füléig, mindenhol. Folyton és mindenki telefonál, a színházban is, amint vége az előadásnak, már veszik elő. A repülő landolását alig bírják kivárni.
Evés
Enni mindig és mindenhol. New York egyszerűen tele van evési lehetőségekkel. A Mekit teljesen kisöpörte a Starbucks, mindenki fél literes kávés bödönökkel rohangál: decaf, soy latte. Vüfff! Egyszer sem sikerült tisztességes kávét innunk, szerencsére én elég jól megvagyok a tejeskávéval is.
Kern Ági a Goubán!
Vasárnap és jövő vasárnap 10 és 18 óra között ott leszek, beszélgetek, dedikálok.
Újra itthon mosoly
New York
"Start spreading the news"
Hamarosan jön a 2 rész! "These streets will make you feel brand new!"
Hát, én kíváncsi vagyok rá! Nagyon.
VKF! Afrodité asztalánál
Afrodité dúlt-fúlt egy ideig, haragosan járt-kelt a 2010-es Budapesten. Először is meg kellett szoknia, hogy akármilyen gyönyörű nő is ő, menthetetlenül régimódinak, szűziesnek és furcsának tűnik redőzött himationja. Ahhoz meg túl hideg volt, hogy csak úgy megoldja ruházatát és kivillantsa bájait. Látta, hogy itt a nők bizony ezt teszik: ész nélkül mutogatják mindenüket, de főleg derekukat meg tomporukat szeretik előre hajolván a nagyérdemű elé tárni. A tűsarkú cipők láttán meg egyszerűen rosszul érezte magát, biztos volt benne, hogy ebben ugyan senki ember fia nem tud járni.
De Afrodité mérhetetlenül hiú is volt, így hát elment és alaposan bevásárolt feszülős topokból, csípő- meg cicanadrágokból, sőt miniszoknyákból. A görög nyárhoz szokott bőre örökké libabőrös volt a hűs városban, ezt valahogy igyekezett figyelmen kívül hagyni. Régi szokásaitól azonban sehogy se tudott megszabadulni, őrölt gyöngyöt hintett bőrére, hogy csillogjon és mirtuszt font hajába, hogy varázsos illata legyen. Mégis úgy tűnt, ez nem elég ezeknek a népeknek.
- Mit dobálod itt a hajad kisanyám? Nem drájvetter reklám ez. Látsz valahol szélgépet?
- Ne meregessed itt nekem a szemed, nem látod, hogy éppen billiárdozok?
- Húzzá má innét, ribanc! És hozzá még két sört!
Afrodité érezte, hogy nem jól fogott neki a hódításhoz, miután sorra ilyen beszólásokat kapott a férfiaktól, akiknek elvileg a szívét kellett volna leigáznia. Végül felcsillant a reménysugár. Az egyik helyen talált pár helyes srácot, akikkel már beszélgetni is tudott.
- Afrodité – mondta az egyik és az É betűt hosszan elnyújtotta. – Veled aztán jól kibabráltak a szüleid. Micsoda név!
- Ne bánccsátok a hölgyet – így a másik. – Inkább táncoljunk!
Na, ez aki táncolni hívta, ez lett végül a kiszemelt áldozat. Afrodité addig forgolódott és hajlongott a táncparketten, amíg valahogy sikerült magába bolondítani a kissé kapatos úriembert. Ekkor már úgy érezte, hogy nyert ügye van, el nem engedi ezt a férfit. Tudta, hogy már csak azt a bizonyos híres lakomát kell megetetnie és megitatnia az áldozatával, hogy aztán kénye-kedve szerint játszhasson a szívével.
Afrodité derekasan rákészült a csábításra. Egész álló nap vásárolt, szeletelt, kavart, főzött és sütött. Aztán haját bodorította, orcáját csinosította, ruhája redőit rendezgette órák hosszat. Amikor beállított a fickó, egy szál lekonyuló sárga rózsával a kezében, már csak arra vágyott, valahogy – akárhogy – de kerüljön vissza jól ismert és otthonos Olimposzára, acsarkodó, áskálódó és intrikáló istenei és istennői közé.
De a vacsora még hátra volt. Afrodité a földön terített, egy alacsony asztalka köré puha párnákat szórt. Mindent elborítottak a rózsa és ibolyaszirmok. A szoba véletlenszerű pontjain apró, vörös üvegtartóba helyezett gyertyák pislákoltak, sátorszerűen leszűkítve a teret.
- Hűha, kisanyám, te aztán készültél – a férfitól mindössze ennyi megjegyzésre futotta, de azért engedelmesen, bár meglehetősen sután telepedett le a párnákra.
Alvadt vér színű vörösbor örvénylett az öblös pohárban, mézzel, szegfűszeggel és fahéjjal összefőzve. Az asztalon szétfeslő füge, erős illatú sajtok meg frissen pucolt, zsenge dió kellették magukat. Egy óriási rákpáncél felhasítva és kiterítve feküdt, megtöltve a tenger állatainak húsával: homárral, fésűkagylóval meg tintahallal. Csípős, mentás szósszal volt meglocsolva, rubinszínű gránátalma magokkal körberakva. Gyöngyház színű kagylóhéjakon kábult osztrigák remegtek. Egy tálban szőlő, zeller meg édeskömény feküdt egymás mellé, hogy harsogó, friss ízükkel, éltető nedveikkel leheljenek új életet a gyomorba és azokba, akik megeszik őket.
Afrodité végre elemében érezte magát, kecses ujjaival nyúlt a finomságok után, úgy evett, mint aki ennél csodásabb dolgot a világon el nem tudna képzelni. A férfi csak nézte, ámulva. Még sohasem látott senkit, aki így evett volna. A kezébe vette a fügét, nagyot harapott belőle, majd behunyt szemmel ízlelgette. Pár cseppnyi gyümölcslé lecsorgott a szája szélén, de ő észre sem vette. A füge leve lecsöpögött a mellét épp, hogy eltakaró redőkre, de ő közben már a diót majszolta. Majd ujját a tengeri herkentyűk szószába mártotta és kuncogva nyalogatta le. Egy szép homárdarabot harapdált, aztán a feltört ollóból is kiszopogatta, kiszívogatta a benne rejlő finomságokat.
A férfi csak nézte, nézte ezt az egy személyes orgiát, különben se szerette a tengeri cuccokat. Afrodité pedig észre sem vette, hogy társa nem tart vele, már a lágy csokikrémnél tartott. Egy csipetnyi chili is került ám bele, így a hideg, lágy krém és a tüzes íz fergeteges táncot járt bensőjében. Ő pedig nem tudott ellenállni, egyre csak újabb és újabb kanálnyit vett a szájába, nyalogatta, habzsolta, végül ujjával még a tálkát is kitörölte. Csak ekkor nézett fel, és látta meg a vonzalom helyett az elképedést.
- Végre egy csaj, aki nem fogyózik – nyögte ki a pasi. – Tök jó!
Már tudta, hogy sokkal nehezebb dolga lesz itt a földön, mint az istenek között hódítani.
Mosoly helyett vigyor/fintor
De ma még kellene ebédet főzni - nincs se kedvem se ötletem, csak pár fonnyadt répa.
Rókusfalvy fogadó
Kétszer kóstoltuk meg a Rókusfalvy etyeki éttermét. Először a nyűgös, jéghideg februárban, aztán most a szikrázóan meleg májusban. A hangulat egészen más volt, a vendégek télen elmaradtak, most pedig nyüzsögtek. Az étel viszont mindkét alkalommal ugyanolyan volt: kifogástalan. Tetszett nekem, a kiművelt és elég komoly éttermeken szocializálódott blogírónak, de a kevésbé flancos kajákhoz szokott ismerősöknek is.
A fogadó egy régi ház, modernkedés mentesen felújítva, kényelmesre és barátságosra fazonírozva. A legjobb hely azonban mindenképpen a terasz, ahonnan messze nyúló a kilátás, élvezhető a napsütés és persze a többi vendég társasága.
Egyetlen hipermodern helyiség van az épületben, ami a konyha. Vidák Zoltán saját ízlésére formálta alig pár éve: tiszta fémborítás az egész, nagyon steril benyomást kelt, amíg el nem indul a roham. Mert akkor csak a sürgés-forgás és az erőfeszítés látszik, hogy minden vendég asztalára kerüljön étel. Ezért a célért a pincérek is mindent megtesznek, kedvesen és gyorsan teljesítik a kisgyerekkel érkezők extra igényeit is.
Érdemes átböngészni a rövid étlapot. Ami engem igazán megragadott, hogy mindenféle hús került rá: csirke, kacsa, nyúl meg a négylábú nagyok is. Az étlap talán rövidnek és szerénynek tűnik, de ha megnézzük a hetente változó szezonális ajánlatot, máris kiderül, nincs nagy gond a választással. Most éppen a spárgaszezon tombol Rókusfalvynál, de olyan érdekességek is felfedezhetők, mint a csalános-spenótos búzatöret.
Persze a papíron felsorolt ételek semmire sem adnak garanciát, legfeljebb igéretet arra, hogy helyi, nagyrészt szezonális alapanyagokkal fogunk találkozni. A bodza- és málnaszörp, na meg a helyi borok után már elég jó a kedvünk a válogatáshoz. A többé-kevésbé fősodorba tartozó kombinációk akár meg is rettenthetnek: már megint egy látvánnyal, de mini adagokkal operáló helyre csöppentünk.
Nos, erről szó sincs. Az adagok nagyon is megfelelőek, konkrétan nagyon jól lehet lakni. Ez azonban nem megy a minőség rovására. A marha rostélyos olyan, hogy elolvad és én is elolvadok, amikor megkóstolom. A hozzá tálalt spárga pedig enyhén csípős szószban, isteni újkrumplival kényeztet. Ugyanez bármely kóstolt ételre elmondható, még a gyerekek rántott csirkéje is tökéletes.
A levesek talán egy picit semmitmondóbbak, mint a húsok, bár a téli fehérrépa krémleves után még mindig sóhajtozok. Májas derelyével tálalták, itthoni körülmények között utánozhatatlan.
A leggyengébb pont nekem egyértelműen a desszert kínálat, nem mintha rosszak lennének, csak tele hassal valahogy nincs kedvem se túrógombóchoz, se aranygaluskához. Végül sikerül kikunyerálni, hogy a csokitortához adott narancsfagyiból kapjunk csak úgy külön. Isteni, hogy alatta még lapult titokban egy kis eperkompót is!
Egyszóval Etyek mindenképpen megér egy kis autózást.
Gyömbéres csirke
Napi mosoly 12.
Da Raffaello étterem, pizzéria
A magazinfüggő fogyózik
Gouba mosoly
Spárgakrémleves kéksajttal
Fritatta spárgával, borsóval, fetával
A spárga előkészítése, főzése
Na itt jöttem rá, hogy csak nekem evidens, hogy ha valamit meg akarok főzni, akkor kikutatom a többi blogon, ők hogyan csinálják. A legtöbb háziasszony egyszerűen nem ér rá ilyesmivel foglalkozni, maradnak a jól bevált, már ismert dolgok.
Pedig a spárga annyira egyszerű ügy, hogy mindenkinek érdemes belevágni, aki egy kicsit is szereti. Ráadásul most már minden hiper-szupermarketben beszerezhető, 4-500 forintot még egy kísérlet erejéig is be lehet áldozni.
Fehér vagy zöld?
Nálam egyértelműen a zöld, azok közül is a szép vékony szálakat választom. A fehérek többször maradnak rágósak.
Pucolni vagy sem?
A zöldet nem hámozom. Minden szálat két kézzel megfogok, ahol pattan, ott letöröm az alsó részét, amit ki is dobok vagy maximum zöldségalaplébe, tészta főzővizébe teszem ízanyagnak.
A fehéret érdemes lehámozni, főleg a alsó részénél, mert ott bizony fás és keserű is lehet.
Főzni avagy hogyan tovább?
A legjobb a sütőbe tenni a spárgát úgy 20-30 percre. Tejföllel meglocsolva szeretem a legjobban, de egy kis olajjal, fűszerekkel összeforgatva is mennyei köret lesz belőle.
Levesnek, mindenféle egyéb köretnek viszont meg is lehet főzni bő vízben. Ha egészben szeretnénk felhasználni és fontos a külalakja is, akkor meg kell őrizni a szép alakját is. A spárgasípokat összekötjük és úgy állítjuk, hogy a feje kilógjon a vízből, csak a forró gőzben párolódjon ez a rész.
A vízbe kerüljön só, pici cukor és olaj/vaj is. 10 percnél több nem nagyon kell neki, a fejét pedig bőven elég 5 percig főzni. Ha szép élénkzöld színt akarunk tartósítani, akkor főzés után rögtön hideg vízbe ugorjonak a sípok.
Az igazi csevapcsicsa így készül
Instant irodalom
Neked is tornyokban állnak a könyvek az éjjeliszekrényeden? Arról álmodozol, hogy végre nekikezdesz egy jó, izgalmas, szívmelengető történetnek és be is fejezed az olvasását?
Mit szólnál ahhoz, ha minden héten egy falatnyi irodalommal kedveskednék neked? Jó lenne minden héten átélni egy-egy történetet, belekóstolni valaki más életébe, gondolataiba?
Semmi komoly, nehézkes és emészthetetlen maszlag. Kedves, mosolygós novellákat, múltba révedő történeteket és igazán ínycsiklandozó falatkákat kínálok neked.
Csak add meg az e-mail címed és neved, jövő héttől minden héten ott vár majd a postaládádban a friss, ropogós irodalom adagod, ami garantáltan nem fekszi meg a gyomrodat. A megoldást itt találod.