Fűszeres birsalma kompót


Ez készült tegnap a Márton-napi libasült mellé, ami nem lett éppen tökéletes, hanem jó száraz. Egyetlen elfogadható felhasználási módot találtam neki: nagyon vékonyra szeletelve, szendvicsbe pont jó.

Node, a birsalmás kompótszerű köret, az nagyon jó lett! Ez egy sós kompót, sok fűszerrel meg hagymával. Hagyma nélkül édesen is el tudnám képzelni, de sült húsok mellé szerintem így sokkal jobban illik.

Hozzávalók egy kis, kétszemélyes adaghoz: 2 birsalma, szűk marék gyöngyhagyma (nyers, nem savanyított), 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kanál libazsír, 1 csipet sáfrány, 1 fahéjrúd, 3-4 szegfűszeg egészben, 3-4 szem bors egészben, só ízlés szerint.

Elkészítése: A zsíron megfuttatom az egészben hagyott, megpucolt gyöngyhagymát, hozzáadom a fokhagymát és a meghámozott birsalma szeleteket. Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Beleszórom a fűszereket és teljesen puhára főzöm (kb. 20-25 perc).

3 megjegyzés:

starfi írta...

nagyon jól hangzik! :)

zsuzsánna és a vének írta...

Ági, hol találtál birset? Több piacon kerestem, őstermelőknél, ebben a szezonban mintha eltűntek volna.

Ági, aki főz írta...

Zsuzsánna, a Fehérvári úti piacon az 1. emeleten vettem egy bácsitól, de több helyen is láttam.