Szamos Cukrászda és marcipán-csokoládé múzeum, Esztergom


Egy esztergomi kirándulást nekem önmagában is megért ez hely. Eddig egy csoki-múzeumban voltam, Barcelonában. Az nagyobb volt és tágasabb, de itt lelkesedés és kedvesség hatotta át a teret.
A cukrászdában kezdtük, süteménnyel és kávéval. Régebben Központi Kávéházra hallgatott ez a hely, egyike Esztergom viszonylag sok, központi helyén osztozkodó cukrászdáinak. A belső tér immár 150 éves, de 2006-ban alaposan felújították. A patinát sajnos nem sikerült megőrizni, de ettől még kellemes, amolyan régimódi cukrászdás maradt a belső tér. Középen egy nagy vitrinben marcipánból faragott szent korona kápráztatta el a gyerekeket, illetve a belső udvar mini játszótere is nagyon szimpatikus gesztus.
A sütemények, bonbonok a szokásos Szamos-kínálatot vonultatják fel. Éppen ezért pont olyat választottam, amit máshol nem láttam. Egy vanília-arabica fanázianevű kávés habdesszertet, a tetején kávélikőrös zselével. Könnyű volt, és a nevéhez mérten illatos.
A kávéink, kapucsínóink meg a többi süti színvonala megfelelt az elvárásainknak, úgy tűnt a jövő-menő vendégek is szívesen ücsörögnek itt. Ahogy elnéztük őket, főleg helyiek lehettek, szóval nem egy turistákra építő helyről van szó.


Így feltöltekezve caplattunk fel az emeletre, ahová a múzeumot telepítették. A belépő, a drágábbik 600 forintos kóstolásra is feljogosít. Így kap az ember három szem bonbont, ami szerintem igen udvarias ajánlat. A múzeum részletesen bemutatja a csoki és a marcipán történetét a világban és Magyarországon is. Sok hozzávaló, illetve régi szerszámok sorakoznak. Egyik üvegfal mögött pedig egy cukrász formázza rendületlenül újra és újra a csokicsónakokat, amiket aztán 1:1-es, némi borral higított marcipánnal tölt meg. A friss alkotás valóban páratlan!

A kiállítótér másik dísze egy szinte teljes, a 30-as évekből származó cukrászda-berendezés. Ha a gyerekek hagyták volna, még óriákig elnézegettem volna.
A cukrászda normál nyitvatartás szerint működik, a múzeum szombat-vasárnap van nyitva, de csoportoknak, kérésre hétköznap is kinyitnak.

Nincsenek megjegyzések: