A banán önmagában is jó kis gyümölcs, olyan egyszerű előkapni egyet és néhány harapással végezni vele. Esetleg összeturmixolom egy kis tejjel és úgy hajtom fel. És itt aztán meg is áll a tudomány. Nem így a franciáknál: ők aztán értik a módját! Ez a furfangos banán akkor is lecsúszik, ha az ünnepi lakoma végén már teljesen tele van a bendő.
Hozzávalók 4 személyre: 4 banán, 50 g mazsola, 1 dl rum, 1 evőkanál nem sós vaj, 1 evőkanál cukor, 2 (vér)narancs.
Elkészítése: Először is áztassuk rumba a mazsolát, hadd szívja meg magát jó alaposan. Aztán lássuk el a narancs baját is: miután forró vízben nagyon alaposan megsíkáltuk, a narancs színű részt lereszeljük a héjából. Vigyázzunk, hogy fehér ne kerüljön a reszelő fogai közé, mert az megkeseríti az ételt. A kopasz narancsot a többi héjtól is megszabadítjuk, ez természetesen nem fog az ételbe kerülni. A gyümölcsöt kifilézzük oly módon, hogy csak a hártya nélküli húsa maradjon meg. Ezt a műveletet egy nagyon éles kés segítségével végezhetjük el. (Ujjakra vigyázni!) A kicsurranó levet is fogjuk fel egy tálba, vétek lenne elpazarolni. A narancs húsát, levét és a reszelt héját is adjuk hozzá a rumos mazsolához. A banánokat meghámozás után hosszában vágjuk félbe. Minden banánt egy külön darab sütőpapírra (helyette használhatunk alufóliát is) helyezünk és belső felüket megkenegetjük a cukor-vaj keverékével. Ráhalmozunk egy kis narancsos-mazsolás rumot, ráillesztjük a banán másik felét, majd a sütőpapírt légmentesen bezárjuk és forró sütőben 10-15 perc alatt megsütjük a banános tasakok tartalmát. Amikor kinyitjuk a tasakokat, a felcsapó gőz megégetheti a kezünket, ezért a konyhai kesztyűvel érdemes mancsaink védelmére sietni. Ötlet: Az igazi hedonisták egy-egy gombóc vaníliafagyival is fokozhatják az élvezeteket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése