A megbolondított zöldbab főzelék

A főzelék a menzák, üzemi étkezdék és a fittness bűvöletében főzőcskéző nagymamák kedvenc alkotása. Mi pedig nem túlzottan rajongunk érte: túl sok a rántás, a zöldségdarabkák szétfőnek és az ötletesség teljes hiánya jellemzi ezeket az étkeket. Ugye nem hittétek volna, hogy a zöldbabfőzelék frontján is lehet valami újat alkotni? Jó, jó, lehet, hogy ez nem is igazi főzelék, de szerintem nagyon finom, ráadásul a beleszórt fűszereknek enyhe afrodiziákum jellege sem elhanyagolható szempont.
Hozzávalók 2 adaghoz: 250 g zöldbab, 3 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár, egy ujjnyi gyömbérdarab, petrezselyem zöld, só.
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, azaz mosdás után lecsippentjük a végeit, majd viszonylag egyenletes méretű darabokra vágjuk. Nagyon kevés víz (mondjuk egy deci, vagy még annyi se) aláöntésével addig pároljuk, amíg a zöldség teljesen megpuhul. A puhaságát kóstolással ellenőrizhetjük. Közben megtisztítjuk és lereszeljük a gyömbért. A petrezselyem zöldet nagyon apróra nyesegetjük. A tejfölt és a mustárt összekeverjük és hozzáadjuk a gyömbért. Hozzáadjuk a zöldséghez, rászórjuk a petrezselymet és jó alaposan elkeverjük, átmelegítjük a főzeléket. Újra megkóstoljuk és só igényünk szerint megsózzuk. Egyszerű sült húsok mellé kiváló köret, de szerintem a sült halhoz is jól illik. Tudom, hogy nagyon „sznobul” hangzik, de most az egyszer valami jégbehűtött, száraz fehérbort is kortyolhatsz hozzá.

Nincsenek megjegyzések: