Bruschetta

Micsoda? Hogy én olyan szendvicset egyek, amin nincs vaj és sonka, vagy legalább valami jóféle felvágott? Sosem hittem volna, hogy nyári estéken a paradicsomos kenyér lesz az egyik kedvenc vacsorám. Egészen addig, ameddig a húgom haza nem jött Olaszországból és meg nem ismertette velem ezt a receptet. A bruschetta különben azt az olasz kenyérfajtát jelöli, amelyből ez a szendvics készül és a paradicsomon kívül más zöldségekkel is készítik.
Hozzávalók személyenként: 1-2 édesre érett paradicsom, só, bors, bazsalikom, néhány csepp olívaolaj és citromlé, 1-2 szelet kenyér, 1 gerezd fokhagyma.
Elkészítés: A paradicsomot szépen megmosva minél apróbb kockákra vágom. Igazi türelemjáték ez, de valahogy minél apróbbak a kockák, annál finomabb a végeredmény. A vagdalást jobb egy tányérban végezni, hogy a kicsorduló lé se menjen veszendőbe. Az így előkészített paradicsomot már csak meg kell szórni a fűszerekkel. Szerintem nem kell túl bőkezűen bánni a fűszerekkel, inkább szűkmarkúan, mert így bontakozik ki igazán a lényeg: a paradicsom érett, nyári íze. Viszont a citromlé és az olíva olaj elengedhetetlen. A paradicsom halványan pirosló levével összekeveredve mennyei elegyet alkotnak. Emlegettem valami kenyeret is. Válassz olyat, amit szeretsz. Részemről a friss, foszlós fehérkenyérre esküszök. A puha húsával kitűnően lehet mártogatni a tányéron maradó piros levet. Az olaszok szerint azonban jobb pirítóssal társítani, ami jó alaposan bekennek fokhagymával. Erre halmozzák a kockákat.

Nincsenek megjegyzések: