Kezdjük

Jamie a tévében ügyködik, nekem pedig úgy tűnik lassan megjelenik a szakácskönyvem, azt hiszem itt az ideje, hogy a weben is megosszam konyhai tapasztalataimat az olvasókkal.

Elsőként tehát itt az egyik legnagyobb kedvencem:

Lazacos tejszínben úszkáló tészta

A lazac maga a luxus, de szerencsére létezik megfizethető változata is. Kis dobozban, olajban tartósítva, a füstöltet pedig hajszálvékonyra szeletelve árulják. Önmagában, minden felhajtás nélkül is igen finom, de a tejszín és a citrom még inkább kiemeli a lazac-életérzést. Hogy ez milyen, azt ki-ki döntse el maga.

Hozzávalók 2 személyre: 150 g száraz tészta, lehetőleg csavart „szarvacska”, 1 citrom, 1 dobozka lazac, 1,5 dl főző tejszín, 100 g mozzarella, olaj, só, bors, kapor.

Elkészítés: Először is meg kell főzni a tésztát. Ez akár tíz percig is eltart, közben pedig lesz elég időnk vagdosni a belevalókat és kavargatni a mártást. A lazacot, ha olajos lében tárolták, leszűröm, majd apró darabokra tépkedem. A mozzarellát kis kockákra vágom. A citrommal akad a legtöbb tennivaló. Először is jó alaposan le kell sikálni róla a tartósítószert, amit azért kentek rá, hogy túlélje a szállítást. A tisztára dörgölt héját vékonyan lereszelem, vigyázva, hogy a fehér rész ne kerüljön az ételbe. Közben a tészta már kezd megfőni, ideje nekilátni a mártásnak. Egy fél evőkanál olívaolaj kerül a serpenyőbe, ha felforrósodott a lazacdarabok követik. Egy kicsit megpirítom a halacskát, ha érezni az illatát felöntöm a tejszínnel és beledobom a citromhéjat, kaprot, sózom-borsozom. Az időközben kifőtt tésztát is a mártásba dobom és jól átforgatom. A puha kis szarvak jól magukba isszák a szószt, így aztán gyorsan a tányérra halmozom őket mielőtt kihűlnének. A halmot a citromból kicsorgó savanykás cseppekkel önözöm meg és megszórom a mozzarella kockákkal. A tejszín és a lazac lágy ízét jól kiegészíti a citrom savanyúsága. Szerintem egyszerűen tökéletes.

Nincsenek megjegyzések: