Paella

Már hetek óta ment a sóhajtozás, de jó lenne enni egy paellát. Hosszasan töprengtem azon, hogy Barcelonában járva, vajon ettem-e én ezt a csudát vagy sem. Valószínűleg a tapas-láz elvette az eszemet és sikerült kihagynom az autentikus változat kóstolását. Arra viszont bizton emlékszem, hogy tésztás paellát ettem, sőt az is rémlik, hogy mennyei fokhagymás szószt is kínáltak mellé.

A mi paellánk, amit Apuval válvetve, a csillagok és a Tesco beszerzőinek áldásos együttállása folytán, készítettünk el, Lajos Mari receptjét követi. Ő ugyan a sáfrányos szeklicét emlegeti, de mi tudjuk, hogy a sáfrány az igazi. Viszont nekem nagyon megfelelt a zöld zacskós, hazai változat is. Igaz három zacskónyit szórtunk az ételbe, de illatra, ízre és színre is megfelelőnek bizonyult a teljesítmény.

Paella

Mi kell hozzá, hogy 6 ember jóllakjon? 4 egész csirkecomb és egy csirkemell, bőröstül, 30 deka rizs, 30 deka tenger gyümölcsei (sok rákkal), 20 deka zöldborsó, 20 deka paradicsom, 1 szép piros paprika, 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, sáfrány.

Hogyan készül? A befűszerezett, feldarabolt csirkecombokat kevés olajon alaposan elősütöttük. Amíg a csirke sült, feldaraboltuk a zöldségeket, a paradicsomot forró vízbe mártva meg is hámoztuk. Meleg helyre félretettük a húst, a serpenyőbe pedig beleszórtuk a hagymát, fokhagymát, paprikát. Addig kevergettük, amíg kicsit megpuhult, hozzáadtuk a rizst, a borsót és paradicsomot. Átforrósítottuk és fűszereztük. Egy tűzálló tálba, tepsibe borítottuk a zöldséges rizst, felöntöttük 6 deci vízzel és a tetején elrendezgettük a csirkedarabokat. Az egész bekerült a forró sütőbe.

Amikor úgy fél óra múltán a rizs kellően megduzzadt és a csirke bőre is szépen pirult, a rizst átforgattuk és rászórtuk a tenger gyümölcseit is. Még egy negyed órára visszatoltuk a sütőbe, aztán meg alaposan belakmároztunk. Pont ahogy terveztük.

Ja igen, és még megszórtuk egy kis friss petrezselyemmel is.

Nincsenek megjegyzések: