Zöldségmenetesítés

Anyósom az elmúlt harminc évét azzal töltötte, hogy tökéletesítette azokat a paprikákat, amiket mi manapság a piacon, a hiperekben megvásárolhatunk. Magyarán új paprikafajták kifejlesztésével és a magok termesztésével tölti munkás napjait. Ennek folyománya, hogy az aktuális szerdai gyermek csodálási programra általában egy kosárnyi zöldséggel állít be: alsó hangon 3 kiló paprika a legújabb fajtákból és a fóliasátor sarkában megbúvó paradicsom, cikkíni és padlizsán ültetvény aktuális szüretének eredménye.

Mivel mi csak ketten vagyunk, plusz a tízhónapos aki a fentiek közül kizárólag a cukkíni fogyasztását részesíti előnyben, néha már-már fondorlatos módon kell zöldség-felhasználási módokat keresnem. Így kerülnek terítékre az olyan hagyományos ételek, mint a töltött paprika, a lecsó és a muszaka. Természetesen úgy, ahogy szerintem azokat készíteni kell. Így:

Tegyük fel, hogy muszaka (a magam módján)

Mi kell hozzá? 2 cukkíni, 2 padlizsán, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 2 csirkemell filé, 1 konzerv hámozott paradicsom, 5 dl tej, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál vaj, só, bors, oregánó, fahéj, olaj.

Hogyan készül? A hagymát és fokhagymát szokásos módon feldaraboljuk, a csirkemellet nagyobb csíkokra vágjuk. Olajat forrósítunk és beledobjuk a csirkemell csíkokat, a hagymát, átforgatva addig pirítjuk míg jó színt kap. Ekkor felöntjük a paradicsom pürével, fűszerezzük és a húst puhára pároljuk. Végül az egész masszát összeturmixoljuk.

A padlizsánt és a cukkínit, ha nem tűnnek elég zsenégnek, meghámozzuk és minél vékonyabban felkarikázzuk. Picurka olajon minden szeletet megsütünk, majd egy tepsibe rétegezzük: alul padlizsán, azon cukkíni, aztán jöhet a paradicsomos massza, majd ismét cukkíni és végül padlizsán. A tetejére a tejből, vajból és lisztből készült szósz kerül. Eredetileg juhsajttal ajánlatos megszórni a tetejét, de más jóféle sajt is megteszi. Ez után az egész rakománynak még úgy fél órára van szüksége a sütőben.

Ropogós, friss kenyérrel és görögsalátával tálaltam.

Nincsenek megjegyzések: