Marcipános-szilvás lepény

Tegnap végre összeszedtem minden bátorságomat, és úgy döntöttem nekilátok a kelt tészta készítésnek. Csak éppen nem akadt élesztő a boltban. A szilva viszont már ott várakozott a hűtőben, nem akartam belőle pálinkát főzni, így mindenképpen elkészült a szilvás sütemény, csak éppen vajas kevert tésztával.

Mi kell hozzá? 10 deka liszt, 5 deka keményítő, fél csomag sütőpor, 10 deka cukor, 10 deka vaj, 2 tojás, fél kiló szilva, 5 deka marcipán.

Hogyan készül? A lisztet, keményítőt és sütőport elvegyítem, majd hozzáadom a szobahőmérsékletű, tehát puha vajat, végül a tojást is. Robotgéppel sima masszává dolgozom. Igyekszem a lehető legvékonyabbra simítani a sütőpapírral kibélelt tepsibe, mert a sütőportól úgyis jó alaposan megemelkedik a tészta.

A szilvát egyszerűen félbe tépem, kimagozom és a tésztára sorjázom. A marcipánt érdemes a reszelés előtt a hűtőben tárolni, mert különben összeragad. Magam részéről főként a szilvák közepe irányába tereltem a marcipán ragacsokat, a szépen lereszelt szálakkal pedig meghintettem a sütemény tetejét.

A tészta úgy fél óra alatt készre sül 180 fokos sütőben.

Nincsenek megjegyzések: